Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη: Κλείνει δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, απολύει εργαζόμενους, καλεί και την… Αστυνομία!!

Ένταση στο Δημαρχείο Πυλαίας – Χορτιάτη στο Πανόραμα καθώς η διοίκηση του δήμου κινητοποίησε την Αστυνομία για να εμποδίσει διαμαρτυρία των εργαζομένων που αντιδρούν στο κλείσιμο δύο παιδικών σταθμών σε Πανόραμα και Φίλυρο.

Στις 12 το μεσημέρι ήταν προγραμματισμένη συνεδρίαση του Νομικού Προσώπου του δήμου που έχει υπό την ευθύνη του τους παιδικούς σταθμούς με θέμα τη μη ανανέωση της σύμβασης των 13 εργαζομένων που απασχολούνται επί μία δεκαετία.

Οι υπό απόλυση εργαζόμενοι, μαζί με τον Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Ν. Θεσσαλονίκης, ζήτησαν να παραβρεθούν στη συνεδρίαση προκειμένου να απαιτήσουν να μην προχωρήσουν οι απολύσεις. Με πρόσχημα τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό, οι εκπρόσωποι του Νομικού Προσώπου αρνήθηκαν να συνεδριάσουν παρουσία των άμεσα ενδιαφερόμενων και κάλεσαν την Αστυνομία για να εξασφαλίσει ότι θα γίνει η συνεδρίαση απουσία των εργαζομένων, οι οποίοι παραμένουν εκεί και δηλώνουν ότι δεν θα αποχωρήσουν.

Στα κρυφά, αφού κάπου μαντρώθηκαν, μέλη του Νομικού Προσώπου ισχυρίζονται ότι έγινε συνεδρίαση με απαρτία (χωρίς αυτό να είναι βέβαιο) και αποφάσισαν να μην ανανεώσουν τις συμβάσεις εργασίας των εργαζόμενων.

Οι εργαζόμενοι αποχώρησαν αφού κατήγγειλαν την παράνομη μεθόδευση και ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού για τη Δευτέρα 13 Ιούλη στις 6 μ.μ. στη συγκέντρωση που καλεί ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Ν. Θεσσαλονίκης, την ώρα της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου το οποίο θα κληθεί να νομιμοποιήσει την απαράδεκτη απόφαση.

Ο Σύλλογος καλεί να βρεθούν στο πλευρό τους όλοι οι εργαζόμενοι του δήμου καθώς και εργαζόμενοι άλλων κλάδων.

Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Ν. Θεσσαλονίκης:«Κάτω τα χέρια από τους παιδικούς σταθμούς. Καμία απόλυση εργαζόμενου»

Σε ανακοίνωση του πριν λίγες ημέρες, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Ν. Θεσσαλονίκης επισήμαινε:

«Το έργο το έχουμε ξαναδεί, τα προηγούμενα χρόνια έβαλε λουκέτο στους παιδικούς σταθμούς σε Ασβεστοχώρι, Χορτιάτη, Πυλαία, ενώ πέρσι με παρέμβασή μας αποτρέψαμε το κλείσιμο στο Φίλυρο…», τονίζει ο Σύλλογος.

«Με επιχειρήματα του τύπου “…τι να κάνω, δε βγαίνω…”, “…τα έξοδα πολλά, τα έσοδα λίγα…”, ένας δήμος οικονομικά εύρωστος -κατά τα λεγόμενα της δημοτικής αρχής- βάζει πάνω απ όλα το κέρδος και με ελαφρά τη καρδία στέλνει  στην ανεργία (ξανά)  εργαζόμενους και τους γονείς στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

«Ο πρόεδρος της ΠΕΔ ΚΜ και δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη», συνεχίζει ο Σύλλογος, «τρέχει να εφαρμόσει μέχρι κεραίας την αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, δείχνοντας το δρόμο και στους υπόλοιπους δήμους της περιοχής… Ποιος είναι αυτός ο “δρόμος”;  μα αυτός που έδειξε πριν λίγες μέρες  ο πρωθυπουργός, του “δήμου επιχειρηματία…” όλα τα άλλα είναι ψιλά γράμματα γι’ αυτούς.

Το γνωρίζουν καλά ότι δεν πρόκειται να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια, καλούμε την διοίκηση του ΝΠ να πάρει ΤΏΡΑ πίσω την απόφαση αναστολής λειτουργίας.

Οι παιδικοί σταθμοί στον Δήμο Πυλαίας Χορτιάτη,  σε έναν δήμο που έχει όλες τις προϋποθέσεις να τους λειτουργήσει με αξιώσεις, κλείνουν όχι γιατί είναι λίγες οι προεγγραφές, ή ότι οι δαπάνες είναι πολλές κ.ά., αυτά είναι προφάσεις εν αμαρτίαις… κλείνουν γιατί η δημοτική αρχή υπηρετεί μια συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση που λέει “…όλα στους ιδιώτες…”

«Θα μας βρούνε μπροστά τους»

Καλούμε, καταλήγει η ανακοίνωση του συλλόγου, «όλους τους γονείς, τους Συλλόγους γυναικών, τα Σωματεία και τους φορείς της πόλης, να δώσουμε μαζί τη μάχη απέναντι στις απολύσεις και στο κλείσιμο των παιδικών σταθμών.

Όλοι μαζί να απαιτήσουμε:

  • Καμία απόλυση εργαζομένου, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
  • Επαναπρόσληψη των συναδέλφων που έχουν απολυθεί.
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Κλείσιμο του ΝΠ και πέρασμα όλων των εργαζομένων στο Δήμο.
  • Να παρθεί πίσω η αναστολή λειτουργίας για τους παιδικούς σταθμούς Πανοράματος και Φιλύρου, να επαναλειτουργήσουν  οι παιδικοί σταθμοί που η δημοτική αρχή έκλεισε τα προηγούμενα χρόνια.
  • Κανένα παιδί έξω από τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς
  • Να γίνει παρέμβαση από ΠΕΔ ΚΜ, ΚΕΔΕ στην κυβέρνηση για χρηματοδότηση, για τη στήριξη των δημοτικών παιδικών σταθμών και να σταματήσουν να ενισχύουν τους ιδιωτικούς (και) μέσω voucher.
  • Να χτιστούν παιδικοί σταθμοί με σύγχρονες προδιαγραφές, σε δημοτικά οικόπεδα για να σταματήσουν να πληρώνουν σε ενοίκια οι δημότες πολλές χιλιάδες ευρώ (ετήσιο ενοίκιο για την στέγαση του παιδικού σταθμού στο Πανόραμα κοντά στις 50.000 ευρώ) και για να σταματήσουν να στοιβάζουν τα παιδιά μας σε ακατάλληλα κτίρια».

 

Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη: Πυρά της «Λαϊκής Συσπείρωσης» προς Καϊτεζίδη για το κλείσιμο δημοτικών παιδικών σταθμών