Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Δήμος Πυλαίας Χορτιάτη- Οδυσσέας Μαάιτα: Με ισχυρό ΚΚΕ παντού μπορούμε σήμερα να κάνουμε την πραγματική διαφορά

Ενόψει των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών της 26ης Μαϊου, ο υποψήφιος δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Οδυσσέας Μαάιτα απαντά στις ερωτήσεις του «ΑΤΕΧΝΩΣ». 

— Ποια είναι η πολιτική σημασία των δημοτικών εκλογών; Καλούμαστε να ψηφίσουμε πρόσωπα ή πολιτικές;

H πολιτική σημασία των εκλογών καθορίζεται πρώτα και κύρια από τις αρμοδιότητες που έχουν σήμερα οι δήμοι.  Για παράδειγμα δήμος μας, όπως και οι υπόλοιποι δήμοι, έχει στην αρμοδιότητα του την λειτουργία των σχολείων (υλικά, κτίρια κλπ…), των παιδικών σταθμών. Ζητάνε επίσης το πέρασμα και άλλων αρμοδιοτήτων όπως την υγείας. Διαχειρίζεται έργα πολλών εκατομμυρίων. Επιβάλουν φόρους και τέλη. Ασκούν κοινωνική πολιτική.

Για εμάς, λοιπόν, κριτήριο ψήφου στις επερχόμενες εκλογές πρέπει να είναι:

 • Η πολιτική που μας θέλει να δουλεύουμε μέχρι τα βαριά γεράματα με μισθούς πείνας, χωρίς δικαιώματα με την ανασφάλεια να έχει γίνει κομμάτι της ζωής μας.
 • Τα μεγάλα ποσά που υποχρεωνόμαστε να πληρώνουμε σε φόρους, δημοτικά τέλη, κόστος ρεύματος και νερού, το τεράστιο κόστος της μεταφοράς.
 • Το γεγονός ότι καλούμαστε να πληρώσουμε για υπηρεσίες που θα έπρεπε να καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό (παιδεία, υγεία…), από τα χρήματα αυτά που έτσι και αλλιώς έχουμε πληρώσει από τις δικές μας τσέπες.
 • Το γεγονός ότι καλούμαστε να πληρώνουμε ακριβά για αθλητισμό, πολιτισμό, για όποια δραστηριότητα στον ελεύθερο χρόνο.
 • Η ποιότητα της παιδείας που έχουμε, οι αίθουσες που δεν χωράνε τα παιδιά μας, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές που δουλεύουν συμβασιούχοι και τρέχουν από πόλη σε πόλη και από χωριό σε χωριό, το ίδιο το περιεχόμενο των σπουδών.
 • Το γεγονός ότι ξοδεύονται εκατοντάδες χιλιάδες ακόμα και εκατομμύρια ευρώ σε εργολάβους για μελέτες και έργα τα οποία θα έπρεπε να γίνονται από δημόσιες υπηρεσίες. Ότι παραχωρούνται σε εργολάβους όλο και περισσότερα τμήματα εργασιών υποβαθμίζοντας τις υπηρεσίες και έχοντας εργαζόμενους δούλους που να δουλεύουν μέσα σε άθλιες συνθήκες.
 • Το γεγονός ότι αναγκαία έργα για την ασφάλεια του λαού όπως η αντισεισμική θωράκιση, η αντιπυρική προστασία μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα γιατί κοστίζουν πολύ και δεν φέρνουν έσοδα.
 • Οι εξελίξεις στους ανταγωνισμούς μεταξύ των ιμπεριαλιστικών κέντρων (ΝΑΤΟ-ΕΕ-ΗΠΑ-Ρωσία-Κίνα κλπ…) ο κίνδυνος του πολέμου που αυξάνεται μέρα με τη μέρα και η στάση των πολιτικών δυνάμεων γύρω από όλα αυτά.
 • Η στάση απέναντι στους φασίστες και τη δράση τους.
 • Οι ελλείψεις σε παιδικές χαρές, τα πεζοδρόμια, τα παρκαρίσματα, η προσβασιμότητα, το περιβάλλον. Όλα αυτά, μικρά και μεγάλα, που δυσκολεύουν την καθημερινότητα μας.

Σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, το πραγματικό δίλημμα για το λαό, τους εργαζόμενους παραμένει ίδιο: “Ανάπτυξη για ποιόν και από ποιόν”. Ανάπτυξη με βάση τις λαϊκές ανάγκες και τις δυνατότητες της εποχής ή με βάση την κερδοφορία και τον ανταγωνισμό των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, που όλο και πιο πολύ περιορίζουν την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών; Εδώ κρίνονται οι πολιτικές δυνάμεις και τα πρόσωπα.

* * *

Η παρούσα διοίκηση του δημάρχου συμπλήρωσε δυο συνεχόμενες θητείες στον καλλικρατικό δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη, έχοντας μάλιστα εκλεγεί με υψηλά ποσοστά. Πως κρίνετε, σε γενικές γραμμές, την πολιτική που άσκησε όλα αυτά τα χρόνια;

Η διοίκηση Καϊτεζίδη, που στηρίζεται από την ΝΔ, τμήμα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το ποτάμι και άλλες δυνάμεις, άσκησε όλα αυτά τα χρόνια πολιτική ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα. Ας δούμε ορισμένα παραδείγματα.

Στα ζητήματα της φορολογίας και της ανταποδοτικότητας:

 • Επέβαλε ειδικό τέλος για την ανέγερση και την συντήρηση των σχολείων.
 • Αύξησε την τιμή του νερού στην Δ.Ε. Χορτιάτη κατά 30%-40%.
 • Αύξησε κατά 30% τα τέλη στα κοιμητήρια του Δήμου.
 • Μειώθηκαν δραστικά οι εκπτώσεις για ειδικές κατηγορίες (π.χ. τρίτεκνους) στο Ωδείο και στα προγράμματα αθλητισμού.

Στα ζητήματα του τεχνικού προγράμματος:

 • Η χρηματοδότηση για την πυροπροστασία είναι χαμηλή και δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του δήμου μας.
 • Δεν προχώρησε ο έλεγχος των σχολείων και των δημοσίων κτηρίων για την αντισεισμική θωράκιση τους.
 • Έκλεισαν παιδικές χαρές λόγω μη πιστοποίησης και δεν ξανά άνοιξαν σε μια σειρά περιοχές του δήμου.
 • Έργα που δεν θα επιφέρουν κέρδη (προσβασιμότητα, έργα αντιστήριξης κλπ) και που κοστίζουν αρκετά μπαίνουν σε δεύτερο και τρίτο επίπεδο.

Στα ζητήματα της παιδείας:

 • Οι προϋπολογισμοί των σχολικών επιτροπών για αναλώσιμα και άλλα αναγκαία υλικά για τη λειτουργία των σχολείων είναι πολύ μικροί με συνέπεια οι γονείς να καλούνται να πληρώσουν για χαρτί, καθαριστικά ακόμα και για το βάψιμο των σχολείων.
 • Δεν αντιμετώπισε ουσιαστικά το ζήτημα της σχολικής στέγης με την ίδρυση νέων σχολείων ιδιαίτερα στις πολύ επιβαρυμένες περιοχές όπως η Πυλαία αλλά συμβιβάστηκε με “λύσεις” όπως η μεταφορά παιδιών του δημοτικού για να κάνουν μάθημα στους χώρους του γυμνασίου ή να φοιτήσουν σε σχολεία που απέχουν μερικά χιλιόμετρα από το σπίτι τους. Λύσεις που σε καμία περίπτωση δεν λαμβάνουν υπόψη την παιδαγωγική και τις ανάγκες των μικρών παιδιών δημοτικού.
 • Αύξησε τα τροφεία στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς ενώ προχώρησε σε κλείσιμο των παιδικών σταθμών σε Χορτιάτη και Ασβεστοχώρι χωρίς να σχεδιάζει την ανέγερση νέων δομών σε αυτές τις περιοχές.

Σε σχέση με τις ιδιωτικοποιήσεις τομέων του δήμου:

 • Ιδιωτικοποίησε μέσω της παραχώρησης σε εργολάβους την αποκομιδή των απορριμμάτων στην ΔΕ Χορτιάτη και την σάρωση σε όλο τον Δήμο όπως επίσης και τον αποχιονισμό με ενοικίαση οχημάτων και προσωπικού.

Η διοίκηση του Δήμου στήριξε και προώθησε την πολιτική της «Στρατηγικής αναβάθμισης της χώρας», την μετατροπή δηλαδή της Ελλάδας σε σημαιοφόρο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στη περιοχή, και τον εξωραϊσμό στην συνείδηση του λαού του ΝΑΤΟ τόσο με την διοργάνωση συνεδρίου όσο και με τη σύναψη συμφώνου συνεργασίας με το Στρατηγείο του Γ’ ΣΣ όπου εδρεύει το περίφημο ΝΑΤΟικό Κέντρο «ταχείας αντίδρασης» (NRDC-GR).

— Πως αποτιμάτε την στάση και το ρόλο των άλλων παρατάξεων της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι) μέσα στο δημοτικό συμβούλιο;

Έπαιξαν το ρόλο του συμμάχου στην πολιτική της διοίκησης. Υπερψήφισαν τις περισσότερες από τις προτάσεις της, έμειναν σε επιμέρους αντιπαράθεση, μακριά από την ουσία της πολιτικής που υλοποίησε η διοίκηση του Δήμου. Βρέθηκαν μαζί στη λογική του εφικτού, στη λογική του να διαχειριστούν την «δύσκολη» κατάσταση που αντιμετωπίζει σήμερα ο δήμος και η κοινωνία γενικότερα!

MAAITA 2

— Κατά την άποψη σας, τι σημαίνει πραγματικά «ικανός δήμαρχος»;

Ικανός δήμαρχος είναι ο δήμαρχος που στέκεται αταλάντευτα υπέρ των λαϊκών συμφερόντων. Που δεν κρύβεται πίσω από θεσμούς ή γραφειοκρατεία για να προωθήσει αντιλαϊκά μέτρα. Που έρχεται κόντρα στην πολιτική που θέλει ο λαός να πληρώνει τα πάντα, να δίνει τον ιδρώτα και το αίμα του. Που αναπτύσσει αντιστάσεις, πρωτοπορεί στην οργάνωση του αγώνα. Με λίγα λόγια είναι ο δήμαρχος αυτός που συμβάλει στο δυνάμωμα της λαϊκής αντιπολίτευσης απέναντι στις πολιτικές και τα μέτρα που έρχονται κόντρα στα συμφέροντα του λαού.

— Ποια είναι τα βασικά ζητήματα που αφορούν τους δημότες και που αναδεικνύει η «Λαϊκή Συσπείρωση» ενόψει των εκλογών;

Δεν διαχωρίζουμε τα ζητήματα σε μικρά ή μεγάλα σε τοπικά ή γενικά. Βάζουμε μπροστά τις ανάγκες του λαού. Διεκδικούμε:

 • Παιδεία που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες μας. Ένα δωδεκάχρονο σχολείο δημόσιο, δωρεάν, με σύγχρονες υποδομές, με μόνιμο και σταθερό προσωπικό που θα παρέχει την ίδια γενική μόρφωση σε όλους τους μαθητές, θα διαμορφώνει προσωπικότητες, θα βγάζει μορφωμένους ανθρώπους. Ένα σχολείο στο οποίο οι γονείς δεν θα πληρώνουν και θα ξανά πληρώνουν για τις ανάγκες του σχολείου. Να διεκδικήσουμε να χτιστούν άμεσα, με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους δημοτικά σχολεία σε όλες τις δημοτικές ενότητες του δήμου μας ώστε οι μαθητές να χωράνε χωρίς να συνωστίζονται.
 • Δημόσια και δωρεάν προσχολική αγωγή για όλα τα νήπια και προνήπια. Να χτιστούν τώρα και να λειτουργήσουν παιδικοί σταθμοί στο Χορτιάτη και το Ασβεστοχώρι, να χτιστούν παιδικοί σταθμοί και στους υπόλοιπους χώρους ώστε να μην ξοδεύονται δεκάδες χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο για την ενοικίαση χώρων.
 • Υγεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση που θα παρέχεται σε όλους μέσα από ένα ενιαίο φορέα. Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με Κέντρα Υγείας στελεχωμένα πλήρως . Νοσοκομειακή φροντίδα σε σύγχρονα νοσοκομεία χωρίς λίστες και αναμονές. Κέντρα Υγείας σε όλες τις περιοχές του δήμου, ιδιαίτερα τις πιο απομακρυσμένες όπως ο Χορτιάτης και το Φίλυρο.
 • Χώρους άθλησης και πολιτισμού στους οποίους θα μπορούμε να δραστηριοποιηθούμε χωρίς οικονομικές επιβαρύνσεις. Να ανοίξουν άμεσα όλες οι Παιδικές χαρές στο δήμο μας που έκλεισαν λόγω της μη ύπαρξης πιστοποιήσεων. Να λειτουργήσουν και να αναβαθμιστούν δημοτικοί χώροι νεολαίας, να αναπτυχθεί ο μαζικός αθλητισμός στους χώρους του δήμου όχι για να κάνουμε τα παιδιά μας πρωταθλητές αλλά για να καλύψουμε την ανάγκη για άθληση και σωματική αγωγή. Να διεκδικήσουμε την πρόσβαση του λαού στην μουσική παιδεία και στον πολιτισμό τόσο μέσα από γενικά προγράμματα εκμάθησης αλλά και μέσα από προσπάθειες δραστηριοποίησης με θεατρικές, μουσικές κινηματογραφικές ομάδες, φεστιβάλ και δράσεις που θα ωθούν το λαό στο να συμμετέχει μαζικά.
 • Ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και τις εξαρτήσεις, τη στήριξη της πρόληψης και των προγραμμάτων θεραπείας.
 • Μέτρα στήριξης και φροντίδας των Ηλικιωμένων.
 • Έργα που θα καλύπτουν πρώτα τις ανάγκες του λαού. Να αυξηθούν τώρα τα κονδύλια για την πυροπροστασία. Να γίνει έλεγχος της αντισεισμικότητας των δημόσιων κτηρίων. Να παρθούν όλα τα μέτρα αντισεισμικής θωράκισης. Να υπάρξουν σχέδια αντιμετώπισης πιθανών κινδύνων όπως οι πυρκαγιές, τα οποία θα εκσυγχρονίζονται συνεχώς, με ενημέρωση όλων των κατοίκων και μέτρα που θα παίρνονται πριν γίνει το κακό.
 • Δρόμους και πεζοδρόμια που θα μπορούμε να περπατάμε. Προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία.
 • Σεβασμό και μέτρα προστασία του περιβάλλοντος. Διαχείριση των απορριμμάτων με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον, στη δημόσια υγεία, στους φυσικούς πόρους και όχι με κριτήριο της επιχειρηματική κερδοφορία. Πολιτική πρόληψης και αντιμετώπισης των αιτιών που οδηγούν στην ύπαρξη των αδέσποτων ζώων. Ουσιαστική συμβολή του δήμου. Μέτρα μείωσης του κόστους συντήρησης και υγειονομικής κάλυψης των κατοικίδιων ζώων. Ουσιαστική βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τα ζητήματα προστασίας και φροντίδας των ζώων.
 • Να φύγουν οι εργολάβοι, να δουλεύει ο δήμος με δικό του προσωπικό που θα εργάζεται με μόνιμη και σταθερή εργασία. Να διεκδικήσουμε άμεσα προσλήψεις για να καλυφθούν οι ανάγκες για την καθαριότητα στο Χορτιάτη και την σάρωση σε όλο το επίπεδο του δήμου, να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες σε προσωπικό κάθε ειδικότητας ολόκληρου του δήμου.
 • Μείωση των δημοτικών τελών έως και την κατάργηση τους. Να σταματήσει η λογική της ανταποδοτικότητας, η λογική που θέλει ο λαός να βάζει συνεχώς το χέρι στη τσέπη για κάθε ανάγκη του.
 • Ανθρώπινες και φθηνές μεταφορές κόντρα στην σημερινή κατάντια του ΟΑΣΘ, που τον «εξυγιαίνουν» οικονομικά με τα δικά μας χρήματα και, μέσω της υποβάθμισης των υπηρεσιών του, ετοιμάζουν το έδαφος ώστε να δοθεί φιλέτο στους ιδιώτες.

* * *

— Αν είχατε μπροστά σας εναν κάτοικο του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη που δεν έχει αποφασίσει τι θα ψηφίσει στις δημοτικές εκλογές τι θα του λέγατε; Γιατί να επιλέξει το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης»;

To ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης Πυλαίας Χορτιάτη που στηρίζει το ΚΚΕ αποτελείται από εργάτες, αυτοαπασχολούμενους, επιστήμονες, ανέργους, φοιτητές που μπαίνουν μπροστά στους αγώνες για την αντιμετώπιση προβλημάτων, πρωτοστατούν στην οργάνωση και τη συλλογική δράση του λαού, την πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες του.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι που εκλέχθηκαν με τη Λαϊκή Συσπείρωση στις προηγούμενες εκλογές βρέθηκαν απέναντι και ουσιαστικά στην πολιτική της διοίκησης του δήμου. Ανέδειξαν τους σχεδιασμούς της, καταψήφισαν όποια μέτρα ήταν εναντία στα συμφέροντα των εργαζόμενων και του λαού, ενημέρωσαν το λαό, σταθήκαν αταλάντευτοι απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική, διεκδίκησαν μέτρα και πολιτικές υπέρ του λαού.

Καλούμε λοιπόν το λαό να δυναμώσει τα ψηφοδέλτια μας για μια ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση απέναντι στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής, στις εκάστοτε κυβερνήσεις που τη διαχειρίζονται, στη δημοτική αλλά και περιφερειακή αρχές που συναινούν στην προώθηση της. Για να δυναμώσει η λαϊκή διεκδίκηση, να βάλουμε μπροστά τις ανάγκες του λαού. Για να εκλεγούν αγωνιστές που θα είναι δίπλα στο λαό και όχι υπηρέτες της αντιλαϊκής πολιτικής γιατί μόνο με ισχυρό ΚΚΕ παντού μπορούμε σήμερα να κάνουμε την πραγματική διαφορά.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ – ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΤΖΑΜΑΛ ΜΑΑΪΤΑ

MAAITA ODYSSEASΓεννήθηκε το 1978 στο Πανόραμα. Είναι Διδάκτορας του τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με αντικείμενο την «μη γραμμική δυναμική» και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στην «Υπολογιστική Φυσική». Έχει διδάξει στο τμήμα Μηχανικών Αυτοματισμού του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και στο τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ ενώ επιστημονικές εργασίες του έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Από το 2007 είναι δημοτικός σύμβουλος στο δήμο Πανοράματος και έπειτα στον δήμο Πυλαίας- Χορτιάτη. Συμμετέχει ενεργά στο γονεϊκό κίνημα, είναι μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων του 1ου δημοτικού σχολείου Πανοράματος και της Ένωσης Γονέων Πυλαίας Χορτιάτη. Συμμετέχει στη συντακτική επιτροπή του περιοδικού «Αιχμηρά».

Είναι μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μηχανικής.

Είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά.