Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη: Συνυπεύθυνοι δημοτική αρχή και κυβέρνηση για το κλείσιμο νηπιαγωγείων και την ταλαιπωρία μαθητών-γονιών

Τις τεράστιες ευθύνες Δήμου και της κυβέρνησης για το κλείσιμο νηπιαγωγείων στην περιοχή και την ταλαιπωρία που υφίστανται μαθητές και γονείς οι οποίοι αναγκάζονται να μετακινηθούν ακόμα και πέντε χιλιόμετρα μακριά από τα σπίτια τους ώστε να φοιτήσουν στις εγκαταστάσεις του δημοτικού παιδικού σταθμού Πανοράματος, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Πυλαίας – Χορτιάτη.

Συγκεκριμένα, τονίζει πως «το πρόβλημα της έλλειψης χώρων για νηπιαγωγεία είναι γνωστό ήδη από πέρυσι» και αντί να παρθούν μέτρα «υπήρχε εφησυχασμός και ωραιοποίηση της κατάστασης ενώ μόλις προχθές βγήκε ο δήμαρχος να καταγγείλει το υπουργείο Παιδείας αφού πρώτα δόθηκε δημοσιότητα στο πρόβλημα». Επίσης καταγγέλλει τη Δημοτική Αρχή του Ιγνάτιου Καϊτεζίδη για ρεβανσισμό που σταμάτησε «τη μετακίνηση των μαθητών με λεωφορεία του Δήμου μετά τα δημοσιεύματα και τις καταγγελίες των γονέων για την τοποθέτηση των μαθητών μακριά από τις κατοικίες τους και την άσχημη κατάσταση των λεωφορείων που τους μετέφεραν».

«Το στεγαστικό πρόβλημα των σχολείων της ΔΕ Πυλαίας πρέπει να λυθεί άμεσα» αναφέρει χαρακτηριστικά και συμπληρώνει την ανάγκη απαίτησης «από το υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση να αναλάβουν την ευθύνη τους, να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες ώστε τουλάχιστον από την επόμενη χρονιά να υπάρχουν χώροι για όλα τα παιδιά της περιοχής σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Να λυθεί άμεσα το ζήτημα της ασφαλούς μεταφοράς των μαθητών, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των γονιών, όσο αναγκάζονται να φοιτούν μακριά από το χώρο κατοικίας τους».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Πυλαίας – Χορτιάτη:

«Και στο Δήμο μας καταρρέει η προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει ιδανικές συνθήκες στο χώρο της Παιδείας.

Για άλλη μια χρονιά τα σχολεία της ΔΕ Πυλαίας δεν χωράνε τους μαθητές που κατοικούν στην περιοχή. Φέτος την “πληρώνουν” οι μαθητές των νηπιαγωγείων που με βάση απόφαση της Δημοτικής Αρχής στέλνονται να φοιτήσουν στις εγκαταστάσεις του πρώην δημοτικού παιδικού σταθμού Πανοράματος σε απόσταση που φτάνει ακόμα και τα 5 χιλιόμετρα μακριά από τις οικίες τους!

Οι ευθύνες της Δημοτικής Αρχής είναι τεράστιες. Το πρόβλημα της έλλειψης χώρων για νηπιαγωγεία είναι γνωστό ήδη από πέρυσι. Όχι μόνο δεν πάρθηκαν μέτρα για να αντιμετωπιστεί, αλλά αντίθετα υπήρχε εφησυχασμός και ωραιοποίηση της κατάστασης ενώ μόλις προχθές βγήκε ο δήμαρχος να καταγγείλει το υπουργείο Παιδείας αφού πρώτα δόθηκε δημοσιότητα στο πρόβλημα.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες της Δημοτικής Αρχής γιατί ακόμα δεν έδωσε λύση στη μεταφορά των μαθητών από και προς το νηπιαγωγείο. Η συζήτηση από το Δήμο αλλά και την Περιφέρεια περί διαγωνισμών είναι προσχηματική. Ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε το πόσα πράγματα έχουν περάσει όλο αυτό το διάστημα και λόγω της πανδημίας με απευθείας αναθέσεις.

Είναι απαράδεκτη και ρεβανσιστική η απόφαση της Δημοτικής Αρχής να σταματήσει τη μετακίνηση των μαθητών με λεωφορεία του Δήμου μετά τα δημοσιεύματα και τις καταγγελίες των γονέων για την τοποθέτηση των μαθητών μακριά από τις κατοικίες τους και την άσχημη κατάσταση των λεωφορείων που τους μετέφεραν.

Το στεγαστικό πρόβλημα των σχολείων της ΔΕ Πυλαίας πρέπει να λυθεί άμεσα. Δεν αποτελεί λύση η μεταφορά των μαθητών σε σχολεία χιλιόμετρα μακριά από το χώρο κατοικίας (πράσινα φανάρια, Πανόραμα). Λύση είναι μόνο η ανέγερση νέων σχολικών μονάδων στην περιοχή.

Η Δημοτική Αρχή έχει επιβάλλει ειδικό τέλος 0.20 ευρώ/τετραγωνικό για την ανέγερση και την αποπεράτωση των σχολείων από το 2011. Τα χρήματα αυτά να δοθούν πίσω με την ανέγερση άμεσα νέων σχολείων. Να αξιοποιηθούν οι χώροι που είναι χαρακτηρισμένοι χώροι σχολείων στην περιοχή, να σταματήσουν άμεσα οι αποχαρακτηρισμοί. Να απαιτήσουμε τώρα από το υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση να αναλάβουν την ευθύνη τους, να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες ώστε τουλάχιστον από την επόμενη χρονιά να υπάρχουν χώροι για όλα τα παιδιά της περιοχής σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.

Να λυθεί άμεσα το ζήτημα της ασφαλούς μεταφοράς των μαθητών, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των γονιών, όσο αναγκάζονται να φοιτούν μακριά από το χώρο κατοικίας τους.

Τα πολλά λόγια της Δημοτικής Αρχής είναι φτώχεια. Να αφήσει λοιπόν τους λεονταρισμούς και να προχωρήσει στην άμεση επίλυση του προβλήματος».