Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Δίκη Χρυσής Αυγής: Αν και εκπαιδευτής ο «Εγέρθητου» δεν ήξερε κι αυτός τίποτα για τις δολοφονικές επιθέσεις των ναζί

Δίκη Χρυσής Αυγής: Ολοκληρώθηκε στη δίκη της Χρυσής Αυγής η απολογία ενός από τα παλαιότερα ηγετικά στελέχη της ναζιστικής οργάνωσης, του Γ. Γερμενή, γνωστού και ως «Καιάδα». Ο εν λόγω αποχώρησε από τη Χρυσή Αυγή τον Ιούλη του 2019, ακολουθώντας τον Ι. Λαγό στο σχηματισμό νέου κομματικού φορέα. Είναι ο γνωστός του παραγγέλματος «εγέρθητου» (σ.σ. εγερθήτω) που απηύθυνε στους δημοσιογράφους μόλις εμφανίστηκε ο αρχηγός Μιχαλολιάκος για συνέντευξη Τύπου τη βραδιά των εκλογών του Μάη του 2012.

«Έλαμψε» επίσης με την παρουσία του στο αποκαλυπτικό βίντεο που έχει δει και τη δημοσιότητα και επιβεβαιώνει τον ναζιστικό εγκληματικό χαρακτήρα της οργάνωσης, όταν μαζί με τους Μιχαλολιάκο, Κασιδιάρη, Παναγιώταρo, Ματθαιόπουλο και Μάστορα υμνούσαν σε ναζιστική συναυλία, το 2005, το 3ο Ράιχ. Στα πλάνα χαιρετούν ναζιστικά, μπροστά στις σημαίες των SS και την πολεμική σημαία της Βέρμαχτ με τον αγκυλωτό σταυρό. Τα συνθήματα που ακούγονται είναι «Sieg Heil» (Ζήτω η νίκη) και «Juden Raus» (Έξω οι Εβραίοι), ενώ τραγουδούν τον γνωστό (και απαγορευμένο στη Γερμανία) ναζιστικό ύμνο «Deutschland uber alles» (Υπεράνω όλων η Γερμανία)…

Ενδεικτικά από τα στοιχεία που έχουν προκύψει για τη «δράση του» αναφέρουμε πως είναι αυτός που είχε κεντρικό ρόλο στην εκπαίδευση και μύηση νέων μελών της Χρυσής Αυγής (βλ. την τελετή ορκωμοσίας δόκιμων μελών το 2011, που βρέθηκε στον σκληρό δίσκο του αρχηγού Μιχαλολιάκου). Ο εν λόγω χρυσαυγίτης μιλάει ως εκπαιδευτής τους και αναπτύσσει την εθνικοσοσιαλιστική ιδεολογία της οργάνωσης για τον «Αιώνιο Εβραίο».

Έχει συμμετάσχει σε βιαιοπραγίες σε λαϊκές αγορές, όπως το 2012 στο πανηγύρι της Ραφήνας, είναι αυτός που έχει ξυλοκοπήσει τον Αστ. Χάμο στον Μελιγαλά το 2013, όπως προκύπτει από σχετικές συνομιλίες (Δεβελέκου – Τσακανίκα) που ακούστηκαν στη διαδικασία των αναγνωστέων εγγράφων. «Ο Καιάδας τον είχε ξαπλώσει από τις μπουνιές και του πάταγε το κεφάλι κάτω», αναφέρουν χαρακτηριστικά. Είχε κεντρικό ρόλο στη συγκάλυψη του προπηλακισμού του συνδικαλιστή Δ. Ζαμπέλη έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στην Ανάβυσσο το 2013 επειδή άκουγε τραγούδια του Μ. Θεοδωράκη. Είναι επίσης γνωστή η συμμετοχή του στην οργανωμένη επίθεση στον πρώην δήμαρχο Αθήνας Γ. Καμίνη τον Μάη του 2013, για την οποία και έχει καταδικαστεί. Από μαρτυρίες έχει συμμετάσχει σε επιθέσεις κατά μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας, όπως στο Εφετείο το 2009 κ.α.

Στην απολογία του εμφανίστηκε προκλητικός, εριστικός και περιπαιχτικός απέναντι στο δικαστήριο. «Έχετε να με ρωτήσετε κάτι για τις κατηγορίες; Αυτά να απαντήσω», «Αυτή η ερώτηση τι σημασία έχει; Έχετε να μου πείτε κάτι γι’ αυτά που κατηγορούμαι; Επειδή ξέρω πού θα το πάτε αμέσως μετά…», «Εγώ θέλω να σας βοηθήσω να πάτε με πιο γρήγορους ρυθμούς, να βγάλετε απόφαση, να μην έρχεστε εδώ πέρα και ταλαιπωρήστε…», σχολίαζε απευθυνόμενος στην έδρα, μια στάση που, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε την αντίδραση του δικαστηρίου.

Στο γνωστό «βιολί» των στελεχών της ναζιστικής οργάνωσης, δήλωσε κι αυτός πλήρη άγνοια για τις εγκληματικές «δραστηριότητες». Όλα ήταν μια σκευωρία κι ένα δικαστικό κατασκεύασμα για να καταδικαστεί η Χρυσή Αυγή, σύμφωνα με τα λεγόμενά του. Ενδεικτικά κατέθεσε ότι δεν θυμόταν τι ελέχθη στην ορκωμοσία δόκιμων μελών το 2011, αν και ήταν μπροστά, «δεν ήταν εκπαιδευτής», απλά έδινε τον λόγο στους νέους να μιλήσουν και δεν τον ένοιαζε τι έλεγε ο καθένας περί «περηφάνιας που ανήκει στο εθνικοσοσιαλιστικό κίνημα», δεν ήταν ο ίδιος μέλος γιατί «δεν υπήρχαν μέλη, υπήρχαν όμως δόκιμα» (!), από την τηλεόραση άκουσε για τα τάγματα εφόδου. Για τον «Αιώνιο Εβραίο» και την εθνικοσοσιαλιστική ιδεολογία της οργάνωσης που αναπτύσσει στην εν λόγω ορκωμοσία παρέπεμψε σε «λογοτεχνικό όρο» και «λογοτεχνικά έργα». Όσο για τη συμμετοχή του στην παραπάνω ναζιστική συναυλία απάντησε ότι απηχούσε νεανικές «ανησυχίες».

Υποστήριξε ότι δεν γνωρίζει καμία άλλη έκνομη ενέργεια που να φέρεται ότι συμμετείχαν άτομα της ναζιστικής οργάνωσης. Γνώριζε μόνο για τη δολοφονία Φύσσα, που και αυτήν την πληροφορήθηκε από τα ΜΜΕ. Επίσης, «έλειπε σε διακοπές» όταν έγιναν οι δολοφονικές επιθέσεις στους κομμουνιστές, συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και στους Αιγύπτιους αλιεργάτες. Δεν ήταν αυτός που «κυνηγούσε μετανάστες στη Σωκράτους», όπως έχει προκύψει από μαρτυρίες.

Τη δολοφονία Φύσσα μάλιστα την «μετέφρασε» ως εξής, προσπαθώντας επί της ουσίας να αμφισβητήσει τις οργανωμένες επιθέσεις των ταγμάτων εφόδου: «Δύο παρέες τσακώνονταν και ένας ηλίθιος έκανε αυτό που έκανε». Και αυτός κατέθεσε ότι δεν γνώριζε άλλο καταστατικό πλην αυτού που κατατέθηκε στον Άρειο Πάγο το 2012, προσπαθώντας να ακυρώσει το καταστατικό της οργάνωσης για την αρχή του αρχηγού που προσκόμισε στην Εισαγγελία ο δημοσιογράφος Δ. Ψαρράς. Όμως, στην ανάκριση έχει μιλήσει για ύπαρξη καταστατικού από το 1994, ενώ και μάρτυρες υπεράσπισης του Μιχαλολιάκου επιβεβαιώνουν την ύπαρξη παλαιότερου καταστατικού.

Πηγή: 902.gr