Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube

Δίκη Χρυσής Αυγής – Γ. Μαργαρίτης: «Η Χρυσή Αυγή είναι στην υπηρεσία του ισχυρού, δεν έχει ιδεολογία, προσφέρει στο σύστημα τη βία» 

«Η Χρυσή Αυγή είναι στην υπηρεσία του ισχυρού. Προσφέρει συγκεκριμένες υπηρεσίες. Στην πραγματικότητα δεν έχει ιδεολογία. Προσφέρει στο κυρίαρχο σύστημα το “βαρύ χέρι” την βία» είπε, μεταξύ άλλων, στην κατάθεσή του στην δίκη για την εγκληματική οργάνωση, ο καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής και Κοινωνικής ιστορίας στο ΑΠΘ, Γιώργος Μαργαρίτης.

Ο μάρτυρας, που έχει μελετήσει και έχει δημοσιεύσει δεκάδες άρθρα για το θέμα της Χρυσής Αυγής και των -ναζιστικού τύπου- μορφωμάτων, υποστήριξε στην κατάθεσή του, ότι σε καιρούς κρίσης πάντα «εξυπηρετεί να υπάρχει μία βαριά απειλή που να μεταφέρει την ενοχή από τους πραγματικούς ενόχους στα θύματα».

Όπως μάλιστα παρατήρησε ο καθηγητής, «οι φασιστικές και ναζιστικές οργανώσεις φτάνουν κάποτε σε ένα σημείο ανάπτυξης, που γίνονται κίνημα, όταν το σύστημα αισθάνεται την ανάγκη να το χρησιμοποιήσει». Όπως είπε ο κ. Μαργαρίτης, αυτό συνέβη τον Σεπτέμβριο του 2013.

Ο μάρτυρας τόνισε, πως πρόθεση της Χρυσής Αυγής είναι να ασκήσει πολιτική με τα «τάγματα εφόδου» και συμπλήρωσε πως η είσοδός της στην Βουλή «ήταν μία ενθάρρυνση για την πληρέστερη εφαρμογή του σχεδίου της».

Επεσήμανε επίσης, αναφερόμενος στα «τάγματα εφόδου» πως «όταν οργανώνεις ένα τέτοιου τύπου στρατιωτικό σώμα, δεν το κάνεις για να μοιράσεις αγαθοεργίες, αλλά για να χτυπήσεις. Και η Χρυσή Αυγή χτυπάει όποιον χρειάζεται να χτυπήσει».

Σύμφωνα με τον κ. Μαργαρίτη, όλες οι ενέργειες, δράσεις και επιθέσεις της Χρυσής Αυγής είναι κομμάτια αναπόσπαστης πολιτικής και όχι μεμονωμένα περιστατικά: «Είναι αλυσίδα πράξεων, τόσο δεμένων, που αποκλείεται να έχουν γίνει αυτόβουλα».

Ο μάρτυρας τόνισε πως ουσιαστικά η Χρυσή Αυγή είναι στην υπηρεσία του ισχυρού και ότι δεν έχει ιδεολογία: «Την μία είναι με τον εθνικισμό, την άλλη με τον κατακτητή» ενώ υπογράμμισε πως η προσφορά υπηρεσιών στο κυρίαρχο σύστημα είναι η βία: «Γίνονται βίαιοι, ανοιχτά βίαιοι, οργανωμένα βίαιοι, στρατιωτικά βίαιοι».

Στην κατάθεσή του, ο κ. Μαργαρίτης αναφέρθηκε σε περιστατικό που έζησε ο ίδιος το 2011, όταν ομάδα χρυσαυγιτών, υπό τον κατηγορούμενο Ηλία Κασιδιάρη, είχε εισβάλει σε λεωφορείο και πετούσαν έξω με χτυπήματα όσους δεν ήταν Έλληνες. «Σήκωναν κεφάλια και κοίταζαν» είπε ο μάρτυρας, αναφέροντας πως όταν τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση είχε ακούσει από την άλλη άκρη της γραμμής να τον ρωτά ο αστυνομικός «και εσάς τι σας ενδιαφέρει;» όταν ο καθηγητής του ανέφερε πως δεν ήταν ο ίδιος χτυπημένος.

Νωρίτερα, ολοκληρώθηκε η κατάθεση του μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή Χρήστου Κατσώτη. Ο μάρτυρας τόνισε ότι η Χρυσή Αυγή έχει τάγματα εφόδου που υλοποιούν κεντρικούς σχεδιασμούς. Μίλησε για τη δράση της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα, στη Ζώνη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «βρίσκονταν δίπλα στην εργοδοσία στη Ζώνη με μορφή μπράβου (…) Ήθελαν να τρομοκρατήσουν το συνδικαλιστικό κίνημα, το εργατικό κίνημα, είχαν ταυτόχρονα κάνει γραφεία ευρέσεως εργασίας, με χαμηλότερα μεροκάματα και από αυτά που δίνονταν εκείνη την εποχή. Η Χρυσή Αυγή ως οργάνωση εχθρεύεται τους εργαζόμενους, θέλει να είναι υποταγμένοι». Ανέφερε ότι έβρισκε δουλειά στους ανέργους με το χαμηλότερο μεροκάματο. «Προσπαθούσε μέσα από το ρατσισμό, με τη δράση της αυτή για συσσίτια και αίμα για Έλληνες, να προσεγγίσει τον κόσμο που ήταν στην εξαθλίωση». Μάλιστα, αναφέρθηκε και σε «ΟΑΕΔ Ελλήνων» στην Εύβοια, που είχε κάνει η Χρυσή Αυγή και τον δημοσιοποίησε ο πρώην βουλευτής Μίχος, όπου έστελναν ανέργους να δουλεύουν όχι με αμοιβή, αλλά μόνο για το λάδι τους! Εχει πρωτοστατήσει η Χρυσή Αυγή σε αυτό που σήμερα το κάνουν εταιρείες, αντί για λεφτά δίνουν κουπόνια για το σούπερ μάρκετ…

Κατέθεσε ότι με το Σωματείο τους οι εργαζόμενοι στη Ζώνη διεκδικούσαν καλύτερους όρους αμοιβής και συνθηκών εργασίας, υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης (που έπαψε να ισχύει από το 2009 και υπήρχαν μόνο ατομικές). Αναφέρθηκε, επίσης, στις 135 ερωτήσεις από τη Χρυσή Αυγή στη Βουλή υπέρ των εφοπλιστών, για φοροαπαλλαγές, ακόμα και όταν η κυβέρνηση ζητούσε από τους εφοπλιστές να «δώσουν κάτι παραπάνω»…

Για τη δολοφονική επίθεση στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, είπε ότι η ενέδρα θανάτου δεν θα μπορούσε να γίνει αν δεν υπήρχε εντολή της ηγεσίας, του Μιχαλολιάκου. Μίλησε για απόφαση που πάει από πάνω προς τα κάτω, με σχετικές αναφορές στα sms του Λαγού. «Επιχαίρουν για τις δραστηριότητές τους αυτές, τα χτυπήματα στους κομμουνιστές και τους μετανάστες, θεωρώντας ότι τους φέρνουν πιο πολύ κόσμο», πρόσθεσε.

Ο μάρτυρας έκανε λόγο για έχθρα της Χρυσής Αυγής σε όσους αγωνίζονται, προσθέτοντας ότι «υμνούν τον Χίτλερ, τη χούντα. Την ξέρω από 16 ετών παιδί την ιδεολογία αυτή. Η ιδεολογία τους οδηγεί σε ενέργειες, ως εγκληματική ιδεολογία οδηγεί σε εγκληματικές ενέργειες. Είναι ναζιστική ιδεολογία, δεν το κρύβουν και οι ίδιοι», τόνισε χαρακτηριστικά.

Μετάβαση στο περιεχόμενο