• [ «Δικοί σου εχθροί, δικοί μου εχθροί /του σκεφτόμενου ανθρώπου είναι εχθροί» οι φασίστες]
Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Δίκη Χρυσής Αυγής: Επιμένουν οι συνήγοροι των Χρυσαυγιτών στην αποκάλυψη των προστατευόμενων μαρτύρων

Οι συνήγοροι υπεράσπισης των Χρυσαυγιτών υπέβαλαν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σειρά ζητημάτων για τα οποία δεν διατυπώνεται με σαφή τρόπο σχετική πρόνοια στο νομικό πλαίσιο για τους προστατευόμενους μάρτυρες.

Τα θέματα που τέθηκαν αφορούν την παρουσία δικαστών της παρούσας σύνθεσης στον ειδικό χώρο της ΓΑΔΑ που θα βρίσκονται οι μάρτυρες κατά την εξέτασή τους. Κάποιοι εκ των υπερασπιστών ζήτησαν επίσης και την παρουσία όσων συνηγόρων επιθυμούν, στο χώρο αυτό.

Τέθηκε επίσης θέμα ως προς τον τρόπο μετάδοσης των καταθέσεων με υπερασπιστές να ζητούν όχι μόνο ηχητική αλλά και οπτική μετάδοση μέσω τεχνικών αλλοίωσης φωνής και εικόνας.

Με την πρότασή της η εισαγγελέας Έδρας Αδαμαντία Οικονόμου ζήτησε να κάνει δεκτό το δικαστήριο το αίτημα της υπεράσπισης για την παρουσία δικαστή από την Έδρα στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση ώστε να εξασφαλιστεί η φερεγγυότητα της διαδικασίας. Η εισαγγελική λειτουργός ζήτησε την απόρριψη των υπολοίπων αιτημάτων τονίζοντας ως προς αυτό για οπτική μετάδοση ότι παραβιάζει την έννοια του προστατευόμενου μάρτυρα η αποκάλυψη χαρακτηριστικών του.

Το δικαστήριο θα ανακοινώσει την απόφασή του την Τετάρτη.

Να τονιστεί ότι η Πολιτική Αγωγή των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ έχει ήδη πάρει απόφαση να μην εξετάσει τους συγκεκριμένους μάρτυρες, δηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι: «H πρακτική εφαρμογή της διαδικασίας εξέτασης μαρτύρων τέτοιου είδους, που θεσπίστηκε με τις αντιδραστικές διατάξεις του Ν. 2928/2001, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, δημιουργεί αρνητικό προηγούμενο και ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες γενικότερα. Οι κρατικές υπηρεσίες οφείλουν και έχουν τη δυνατότητα να προστατεύουν όλους τους μάρτυρες, ώστε να προσέρχονται στο Δικαστήριο και να καταθέτουν επώνυμα όσα γνωρίζουν για την υπόθεση. Για τους παραπάνω λόγους, η Πολιτική Αγωγή μας θα απέχει από τη διαδικασία εξέτασής τους, μη υποβάλλοντας ερωτήσεις».

Σχετική απόφαση έχουν πάρει και οι συνήγοροι της Πολιτικής Αγωγής της οικογένειας του Παύλου Φύσσα και των Αιγύπτιων αλιεργατών.