Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Δίκη Χρυσής Αυγής: Ερωτηματικά προκαλεί η τοποθέτηση της εισαγγελέως

«Δεν υπάρχει εγκληματική οργάνωση ζητώ την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων» είπε η εισαγγελέας αφού πρώτα είχε υιοθετήσει πλήρως την υπερασπιστική γραμμή Κασιδιάρη – Μιχαλολιάκου και παραβλέποντας οσα προσκομίστηκαν στο δικαστήριο, τις καταθέσεις των μαρτύρων και τις παραδοχές κατηγορουμένων. Παρουσίασε δε όλες τις δολοφονικές επιθέσεις των χρυσαυγιτών ως μεμονωμένα περιστατικά και άσχετα από την ιδεολογία τους. Η πρόταση της εισαγγελέως είναι συνέχεια ενός ήπιου κατηγορητηρίου.

Την απαλλαγή του αρχηγού, των βουλευτών και των επικεφαλής των Τοπικών Οργανώσεων Νίκαιας και Περάματος της Χρυσής Αυγής από την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης καθώς και όλων των υπολοίπων κατηγορουμένων για ένταξη εισηγήθηκε η εισαγγελέας Έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Με βασικό σκεπτικό πως δεν προκύπτει δράση οργάνωσης, η εισαγγελέας κ. Οικονόμου αμφισβήτησε όλο το παραπεμπτικό βούλευμα, λέγοντας πως όλες οι πράξεις που αποδίδονται στη Χρυσή Αυγή είναι «μεμονωμένα περιστατικά που ουδεμία σχέση προέκυψε να έχουν με το κόμμα και την ηγεσία του».

Κατά την εισαγγελέα, κανένας μάρτυρας, ούτε οι προστατευόμενοι, ούτε αυτόπτες, ούτε δημοσιογράφοι, ούτε βουλευτές και καθηγητές που πέρασαν από το δικαστήριο, δεν εισέφεραν ουσιαστικά στοιχεία που να στοιχειοθετούν δομημένο και συγκροτημένο σχήμα το οποίο κατευθύνει από πάνω προς τα κάτω εντολές για εξόντωση πολιτικών αντιπάλων του και ομάδων συγκεκριμένων προσώπων.

Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Οικονόμου ανέφερε ότι ακόμη κι αν δεχόταν ως ενέργειες της οργάνωσης μεμονωμένα περιστατικά ρατσιστικής ή άλλης βίας είναι πλημμεληματικού βαθμού και σε κάθε περίπτωση δεν ανήκουν σε αυτά που ορίζονται από το νόμο ως δράση εγκληματικής οργάνωσης. Ανάμεσα σε αυτά που επικαλέστηκε προς επίρρωση της άποψης της, ήταν και η επίθεση με εμπλοκή του Γιάννη Λαγού στο στέκι Συνεργείο.  Για αυτή την επίθεση όμως ο Λαγός καταδικάστηκε ως ηθικός αυτουργός.

Η εισαγγελέας δέχθηκε πως η Χρυσή Αυγή δεν έχει άλλο καταστατικό πλην αυτού που κατέθεσε το 2012 στον Άρειο Πάγο, αμφισβητώντας εκείνο που είχε παραδώσει στις δικαστικές αρχές ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ψαράς στο οποίο γίνεται αναφορά στην απόλυτη αρχή του αρχηγού.

Αναφερόμενη στους ναζιστικούς χαιρετισμούς, σε εθνικοσοσιαλιστικές αναφορές αλλά και στις οξύτατες εκφράσεις στελεχών της Χρυσής Αυγής κατά αλλοδαπών, η εισαγγελέας τόνισε πως αντικείμενο του ποινικού δικαστηρίου δεν είναι η ιδεολογία αλλά οι πράξεις καθώς αυτές ελέγχονται ποινικά.

Μιλώντας για τη δολοφονία Φύσσα, η εισαγγελέας υιοθέτησε πλήρως μια δήλωση του κατηγορούμενου Ηλία Κασιδιάρη ότι η δολοφονία του μουσικού «ήταν δολοφονία για την Χρυσή Αυγή». Όπως είπε η εισαγγελέας, «πράγματι μετά τη δολοφονία άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την Χρυσή Αυγή που κατέληξε στον αποκλεισμό της από την Βουλή».

Κατά την εισαγγελική εκτίμηση ούτε στοχοποιημένος ήταν ο μουσικός ούτε ποτέ δόθηκε άνωθεν εντολή για την επίθεση, όπως και σε άλλες περιπτώσεις δεν προέκυψαν στοιχεία για εντολή ή και έγκριση της ηγεσίας του κόμματος για βίαιες ενέργειες.

Χαρακτηριστικά ανέφερε πως προέκυψε ότι η δολοφονία του εργάτη από το Πακιστάν Σαχζάτ Λουκμάν δεν είχε απολύτως καμία σχέση με το κόμμα ενώ τόνισε πως και σε αυτή αλλά και σε άλλες υποθέσεις τα θύματα δεν είχαν στοχοποιηθεί από τη Χρυσή Αυγή. Ατό τη στιγμή που το Εφετείο έκρινε ότι η επίθεση στον μεροκαματιάρη μετανάστη είχε ρατσιστικό κίνητρο.

Για τους προστατευόμενους μάρτυρες η κ. Οικονόμου είπε πως δεν εισέφεραν τίποτε ουσιαστικό και ότι κατέθεσαν ανακρίβειες αλλά και εξωφρενικά πράγματα, όπως η «σφαγή αμνοεριφίων» για εκπαιδευτικούς λόγους, αλλά και άλλα γεγονότα «που δεν αντέχουν στην κοινή λογική».

Επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ

Για τους αλιεργάτες και το ΠΑΜΕ πρότεινε τη μετατροπή του κατηγορητήριου (απόπειρα ανθρωποκτονίας) σε ελαφρότερα αδικήματα (βαριά σκοπούμενη βλάβη από κοινού και επικίνδυνη σωματική βλάβη, αντίστοιχα). Αιτιολόγησε με το σκεπτικό ότι δεν υπήρξε ο απαιτούμενος ανθρωποκτόνος δόλος: «αν τον είχαν, θα είχαν πετύχει το σκοπό τους και δεν θα τους σταματούσαν τα άτομα που φώναζαν «αστυνομία» ή το ότι δεν είχαν αρκετό χρόνο. Αν θέλει κανείς να διαπράξει ανρθωποκτονία, το καταφέρνει μέσα σε δευτερόλεπτα».

Μάλιστα, όπως εξήγησε, λόγω του νόμου 4411/16 θα πρέπει να παύσει υφ’ όρων η ποινική δίωξη αναφορικά με την απλή σωματική βλάβη και οι κατηγορούμενοι να καταδικαστούν μόνο για την επικίνδυνη.

Καμία απόπειρα ανθρωποκτονίας δεν τελέστηκε, σύμφωνα με την εισαγγελέα στη δίκη της Χρυσής Αυγής, στην επίθεση κατά των Αιγύπτιων αλιεργατών.

kke sxolio dikigoroi

 

fussas1 roupakias7
antidrasi magdas fussa protasi eiggelea sti diki xrusis augis