Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Δίκη Χρυσής Αυγής: Η εισαγγελική πρόταση (Αδαμαντία Οικονόμου) και τι ακολούθησε

Η εισαγγελική πρόταση (Αδαμαντία Οικονόμου)  που έχουν να αξιολογήσουν τα μέλη του δικαστηρίου στη Δίκη της Χρυσής Αυγής έδωσε ήδη τη δική της απάντηση στο κρίσιμο θέμα. «Συστηματικά σε σκέψεις και συλλογισμούς της η εισαγγελέας παραχάρασσε το αποδεικτικό υλικό με αποκλειστικό σκοπό να δικαιώσει τους ισχυρισμούς της υπεράσπισης. Είχαμε μια εισαγγελική πρόταση που όχι μόνο δεν διαφώτισε, αλλά ενεργητικά συσκότισε και διέστρεψε το αποδεικτικό υλικό»  (από την αγόρευση του Θανάση Καμπαγιάννη).

Η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου στις 18 Δεκεμβρίου 2019 έκρινε πως δεν υφίσταται εγκληματική οργάνωση και πως όλες οι ενέργειες που αποδίδονται σε οργανωμένη δράση συμμετεχόντων με διακριτούς ρόλους, είναι «μεμονωμένα περιστατικά» μελών και μη του κόμματος για διάφορους λόγους: «Δεν αποδείχθηκε κεντρικός σχεδιασμός των επιθέσεων».

Για τη δολοφονία Φύσσα η κ. Οικονόμου ζήτησε ενοχή μόνον του Γιώργου Ρουπακιά ζητώντας απαλλαγή όλων των συγκατηγορουμένων του για συνέργεια στην πράξη. «Δεν υπήρχε καμία εντολή για τον Φύσσα. Η εμφάνιση Ρουπακιά ήταν συμπτωματική, αν υπήρχε σχέδιο θα είχε λάβει και αυτός sms. Δεν προέκυψε πως οι συγκατηγορούμενοι του τον διευκόλυναν. Έδρασε μόνος του χωρίς να τον συνδράμει κανείς. Δεν ήταν συντεταγμένοι».

Για την επίθεση σε βάρος των Αιγυπτίων ψαράδων ζήτησε ενοχή των πέντε κατηγορουμένων κατά επιεικέστερη μετατροπή της κατηγορίας από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη: «Αν ήθελαν να σκοτώσουν θα το έκαναν, δεν θα σταματούσαν».

Για την επίθεση σε βάρος του ΠΑΜΕ ζήτησε μετατροπή της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε πλημμεληματικού βαθμού επικίνδυνη και απλή σωματική βλάβη «Αν ήθελαν να σκοτώσουν θα χτυπούσαν στο κεφάλι των θυμάτων. Δεν ήθελαν να σκοτώσουν, ήθελαν να πλήξουν το συνδικάτο στην Ζώνη Περάματος».

Ζήτησε επίσης ενοχή για πλημμεληματική οπλοκατοχή -από κακουργηματική συνδεόμενη με την εγκληματική οργάνωση- των Νίκου Μιχαλολιάκου, Γιώργου Γερμενή και Γιάννη Λαγού.

Η εισαγγελική πρόταση προσέβαλε το λαϊκό αίσθημα, αλλά και τα δεκάδες θύματα της Χρυσής Αυγής. Προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις με βασικές αιτιάσεις νομικών και καθηγητών Δικαίου ότι η κ. Οικονόμου αγνόησε ουσιαστικά δεδομένα της υπόθεσης. Από την πλευρά των κατηγορουμένων χαρακτηρίστηκε απόλυτα εμπεριστατωμένη, άλλωστε δε θα μπορούσαν να βρούν καλύτερο συνήγορο.

Λίγες ημέρες μετά την πρόταση της κ. Οικονόμου η Χρυσή Αυγή εξέδωσε το ημερολόγιο του 2020 το εξώφυλλο του οποίου αναφέρει «θα ξαναγυρίσουμε και θα τρέμει η γη», φράση που αποδίδεται στον Γιόζεφ Γκαίμπελς.

Προκαλούν οι εγκληματίες της Χρυσής Αυγής: «Θα ξαναγυρίσουμε και θα τρέμει η γη» – Αναθάρρησαν λόγω Αδαμαντίας Οικόνομου

Και συ τσούλα των δολοφόνων …Δικαιοσύνη

Δεν ήταν «κεραυνός εν αιθρία» η κατάπτυστη τοποθέτηση της Αδαμαντίας Οικονόμου

Όλα όσα (έκανε πως) δεν είδε η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου με την απαράδεκτη και προκλητική πρόταση

Εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου, «ομιλούν εργαλείο» του σχεδιασμού για τη Χρυσή Αυγή

Δήλωση των δικηγόρων των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ σχετικά με την εισαγγελική πρόταση στη δίκη της ΧΑ

Σχόλιο του ΚΚΕ για την πρόταση της εισαγγελέως στη Δίκη της Χρυσής Αυγής

Η εισαγγελέας της δίκης της Χρυσής Αυγής επί το έργον… Βίντεο της ΚΝΕ

Δίκη Χρυσής Αυγής: Ναζισμός χωρίς εγκληματική πράξη δεν υπάρχει – Να ανακαλέσει η Αδαμαντία Οικονόμου την πρότασή της