Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Δίκη Χρυσής Αυγής: «Η κυρία εισαγγελέας δεν ασχολήθηκε…»

Συνεχίζεται σήμερα στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, η αγόρευση του συνηγόρου Πολιτικής Αγωγής των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, Θεόδωρου Θεοδωρόπουλου.

Νωρίτερα, για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ο Θ. Θεοδωρόπουλος τόνισε ότι προκύπτει ξεκάθαρα η οργανωμένη και σχεδιασμένη δολοφονία του Π. Φύσσα από το τάγμα εφόδου της ΤΟ Νίκαιας. «Το μαχαίρωμα και ο θάνατός του αποδείχθηκε ότι δεν έγινε μόνο από τον Γ. Ρουπακιά. Το χέρι του Γ. Ρουπακιά οπλίστηκε από την αίσθηση του ακαταδίωκτου, την ασυλία του ατιμώρητου, από την αλαζονεία του δυνατού, στοιχεία που του έδινε η ναζιστική οργάνωση στην οποία είχε ενταχθεί. Σκότωσε με τη βοήθεια των τεσσάρων (εναλλασσόμενων) ομοϊδεατών του και γνωρίζοντας ότι είχε πίσω του και δίπλα του το τάγμα εφόδου της οργάνωσης, αισθανόμενος την υποστήριξη και την παρουσία των είκοσι (“απέναντι”) γεροδεμένων και οπλισμένων συναγωνιστών του. Έκανε αυτό που μόνος, χωρίς την ενεργό παρουσία του τάγματος εφόδου του οποίου ήταν μέλος, δεν θα μπορούσε να κάνει. Σκότωσε επειδή ήταν και σε κάθε περίπτωση επειδή στη δεδομένη στιγμή λειτούργησε ως φασίστας με το ουσιαστικό περιεχόμενο του όρου». «Ήταν ένας “συνηθισμένος” άνθρωπος. Η ναζιστική οργάνωση τον μετέτρεψε σε “θηρίο”. Γι’ αυτό σκότωσε. Για λογαριασμό της οργάνωσης. Και μάλιστα, η ενέργειά του αυτή είναι υποβαθμισμένη ως μέγεθος στη συνείδησή του, ώστε να λέει “μια απλή ανθρωποκτονία ήταν, πώς την κάνατε θέμα”», σημείωσε.

«Αν ο Γ. Ρουπακιάς δεν συμμετείχε στο τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής, αν το τελευταίο δεν δρούσε ξαφνικά, ώρα μεσάνυχτα, έτσι όπως έδρασε, για την εξολόθρευση του “εχθρού”, αν δεν ένιωθε την ενθάρρυνση, την ανάσα των υπολοίπων δεκαπέντε – είκοσι, αν δεν άκουγε τις δυνατές φωνές τους, τα μουγκρητά, τις εκτοξευόμενες απειλές και τον παραλυτικό θόρυβο που δημιουργούσαν, το έγκλημα δεν θα είχε συμβεί. Όπως λέει και ο Ελύτης, λες και το έγραψε για τον Π. Φύσσα: “…καθαρό παλιννοστούσε το αίμα και τα τέρατα έπαιρναν την όψη ανθρώπου. Τόσο εύλογο το ακατανόητο…”», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η κυρία εισαγγελέας δεν ασχολήθηκε

Νωρίτερα, απαντώντας στην εισαγγελέα ότι ο Γ. Ρουπακιάς δεν γνωστοποίησε την ανθρωποκτόνο πρόθεσή του στους υπόλοιπους χρυσαυγίτες, είπε ότι παραβλέπει δύο στοιχεία, «αφ’ ενός τη συνεννόηση που έλαβε χώρα κατά τη συνάθροισή τους έξω από την Τοπική, όπου συγκεντρώθηκαν ύστερα από το γνωστό μήνυμα “όλοι τώρα στην Τοπική, δεν θα περιμένουμε μακρινούς” (κατά τρόπο αστραπιαίο) και όπου ενημερώθηκαν από τον πυρηνάρχη και τον υπεύθυνο Πολιτικής Δράσης για τις ακριβείς λεπτομέρειες της επιχείρησης, οπλίστηκαν με ρόπαλα, στειλιάρια, μαχαίρια κλπ. και για να πάνε για “μάχη”, για να κατευθυνθούν οργανωμένα, ο ένας πίσω από τον άλλο (κομβόι), προς την καφετέρια “Κοράλι” και αφ’ ετέρου παραβλέπει τα γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά την άφιξή τους στο χώρο του εγκλήματος, τα συγκεκριμένα δηλαδή χαρακτηριστικά της επίθεσης κατά του Παύλου Φύσσα, όπως ήδη αναλύθηκαν από τη Χρύσα Παπαδοπούλου (επίθεση κατά κύματα, περικύκλωση, άνοιγμα του κύκλου όταν εμφανίστηκε ο Ρουπακιάς κλπ.)».

Μάλιστα υπογράμμισε: «Ενόψει των αποδειχθέντων και δεδομένου του ταχύτατου τρόπου συγκρότησης, συνάθροισης, κινητοποίησης, οργανωμένης μετάβασης και δράσης του τάγματος εφόδου και του γεγονότος ότι κυνήγησαν την παρέα του Παύλου, ότι τον εγκλώβισαν, ότι έδρασαν κυκλωτικά, προκύπτει αναμφίβολα ότι το κάθε μέλος της ομάδας (σύσσωμο το τάγμα εφόδου!) θεωρούσε βέβαιο ή έστω αποδεχόταν το ενδεχόμενο ότι το κάθε μέλος της ομάδας μπορούσε να σκοτώσει τον Παύλο Φύσσα». Επίσης, πρόσθεσε: «(…) αλλιώς σκέφτεται, ομιλεί και πράττει ένας ανυποψίαστος τρίτος άνθρωπος, που δεν μπορεί να υποπτευθεί αυτό που θα ακολουθήσει, που δεν γνωρίζει την επικινδυνότητα αυτών που επιτίθενται και αλλιώς συμπεριφέρεται και δρα το τάγμα εφόδου 20 και πλέον ατόμων, που ξαφνικά μέσα στη νύχτα, χωρίς ερωτήματα και ηθικά διλήμματα, χωρίς την οποιαδήποτε αντίδραση ή ερώτηση για το σκοπό της κινητοποίησης σε τόσο προχωρημένη ώρα, συγκεντρώνεται ύστερα από ένα επιτακτικό μήνυμα, σε ελάχιστο χρόνο, ενημερώνεται επί τόπου για την “επιχείρηση”, εξοπλίζεται με ρόπαλα, μαχαίρια κλπ. και έχει τη γνώση και συνεννόηση ότι πηγαίνει για “μάχη”, για να σώσει τάχα ένα δικό τους από τον ανύπαρκτο -όπως προέκυψε- κίνδυνο που προέρχεται από τον “εχθρό”!!!».

Ανέφερε, επίσης, ότι «ενώ η ίδια (η εισαγγελέας) αναγνωρίζει ότι υπήρχε ομάδα 3 – 4 ατόμων που χτυπούσε τον Παύλο Φύσσα, την οποία “ξεχωρίζει” από τη συνολική ευρύτερη ομάδα των χρυσαυγιτών και χωρίς να λέει π.χ. ότι δεν κατέστη δυνατή η ταυτοποίηση αυτών των 3 – 4 ατόμων, απαλλάσσει και αυτούς, καταλήγοντας με αυτόν τον τρόπο στην κρίση ότι η δολοφονία του Π. Φύσσα ήταν αποτέλεσμα των ενεργειών ενός μόνο ανθρώπου χωρίς τη συμμετοχή κανενός άλλου, στην κρίση ότι “…ο Γ. Ρουπακιάς μόνος του κινήθηκε, μόνος του αποχώρησε, χωρίς να καλύπτεται από κάποιους, οι οποίοι να τον συνέδραμαν στην εγκληματική του πράξη και στην αποχώρησή του…”».

Για το ότι ο Παύλος Φύσσας δεν ήταν στοχοποιημένος -σύμφωνα με την εισαγγελέα- τόνισε ότι «δεν σχολίασε, όμως, την καίριας σημασίας αναγνωσθείσα συνομιλία του Αποστόλου (18/09/2013), όπου σαφώς μιλάει για τη στοχοποίηση του Παύλου Φύσσα (“τον ψάχναμε τόσο καιρό” με τον Δεβελέκο και τον Μάκη κλπ.), σαν να μην υπήρξε. Δεν θα αναφερθώ περαιτέρω, γιατί το ζήτημα αυτό το εξάντλησε η συνάδελφος Χρύσα Παπαδοπούλου». «Σε κάθε περίπτωση, όμως, το γεγονός ότι το τάγμα εφόδου της ΧΑ ενεργοποιήθηκε σε ταχύτατο χρόνο, μόλις ειδοποιήθηκαν οι υπεύθυνοι ότι υπάρχει στο “Κοράλλι” ένας “εχθρός” ή “εχθροί” που προσέβαλαν (!) τάχα τον Ιωάννη Άγγο και μόνο αυτό αποδεικνύει την επιχειρησιακή ετοιμότητα της ναζιστικής οργάνωσης, χωρίς να χρειάζεται ειδικό σχέδιο εκ των προτέρων. Αρκεί ο εντοπισμός του “εχθρού” και η εντεύθεν, εντός 10-15 λεπτών, οργάνωση της επιχείρησης για την εκτέλεση της αποστολής», πρόσθεσε.

Ο συνήγορος επιπρόσθετα, μεταξύ άλλων, είπε ότι «η κυρία εισαγγελέας δεν ασχολήθηκε καθόλου με το θέμα της αναφερόμενης απόλυσης και διαγραφής των Πατέλη – Καζαντζόγλου, καθώς και το αναφερόμενο κλείσιμο της Τοπικής Νίκαιας, τις αντικρουόμενες περί αυτού απόψεις και τη σημασία που μια τέτοια ενέργεια της ηγεσίας, σε περίπτωση που ίσχυε, θα είχε για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Με τις διαψεύσεις της ηγεσίας, για τη σχέση της με τον δήθεν “περαστικό” Γ. Ρουπακιά. Με τη δήθεν καταδίκη της δολοφονίας Φύσσα από τη ΧΑ, την οποία χαρακτήριζε “ποδοσφαιρική διαφορά”. Επίσης, με το μηχανισμό συγκάλυψης, σύμφωνα με τις υποδείξεις του Ι. Λαγού και της ηγεσίας προς τον Σ. Δεβελέκο, ώστε να καταθέσει ότι δεν γνωρίζει τον Γ. Ρουπακιά κλπ. Με τα ψεύδη των Ν. Μιχαλολιάκου, Ι. Λαγού κλπ. ότι δήθεν έμαθαν για τη δολοφονία την επόμενη μέρα το μεσημέρι(!), όταν έχει αποδειχτεί πλήρως ότι είχαν λάβει γνώση από το ίδιο βράδυ. Με τις τηλεφωνικές επικοινωνίες των κατηγορουμένων πριν και αμέσως μετά τη δολοφονία Φύσσα, που ακολουθούν γραμμικά την ιεραρχική δομή της Χρυσής Αυγής και που αποδεικνύουν τον οργανωμένο τρόπο κινητοποίησης του τάγματος εφόδου κ.ά».

Δεν ήταν μεμονωμένο περιστατικό

Για τη δολοφονική επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, ο Θ. Θεοδωρόπουλος τόνισε, αναφέροντας πλήθος στοιχείων και επιχειρημάτων: «Προκύπτει ότι λίγες ώρες πριν την επίθεση, ο Ι. Λαγός είχε δηλώσει ότι οι Αιγύπτιοι ψαράδες θα δίνουν λόγο στη ΧΑ. Ότι 20 άτομα – μέλη της ΧΑ πήγαν στον τόπο της επίθεσης. Ότι 10 εξ αυτών επιτέθηκαν με σιδερένιο λοστό και ξύλινα μαδέρια, απρόκλητα, στις 3.10, στους “εχθρούς” Αιγύπτιους ψαράδες. Ότι η διάρκεια της επίθεσης ήταν ελάχιστη, μικρότερη από 10 λεπτά και έμοιαζε με το συνήθη τρόπο δράσης της ΧΑ, έδρασαν στο πλαίσιο της οργάνωσης, με παρουσία στελέχους ως επικεφαλής (Πανταζή), σε εκτέλεση της προαναγγελίας του Ι. Λαγού. Ότι οι κατηγορούμενοι συνεννοήθηκαν να πουν ψέματα στις αρχές για να μην προξενηθεί βλάβη στη ΧΑ πέντε μέρες πριν τις εκλογές. Συνέδραμαν -με παράλογο τρόπο- την επιχειρηματολογία της Χρυσής Αυγής, με την οποία οι περισσότεροι υποτίθεται ότι δεν έχουν σχέση, προκειμένου να τη βοηθήσουν. Και μόνο αυτό αποδεικνύει τον οργανικό δεσμό τους με τη Χρυσή Αυγή, τους στόχους της οποίας υλοποίησαν μέσα από τη συμμετοχή τους στην επίθεση αυτή. Δύο εκ των κατηγορουμένων (Πανταζής και Ευγενικός) σίγουρα φορούσαν μπλούζες της ΧΑ και μέσα στο ΑΤ τις γύρισαν ανάποδα, ενώ τελικώς άλλαξαν ρούχα για να επικαλεσθούν ότι η αμφίεσή τους δεν προσιδιάζει στην αμφίεση των δραστών. Ότι η ηγεσία έδειξε ενδιαφέρον για το συμβάν, καθώς κατά την πάγια τακτική της οργάνωσης, παρασχέθηκε νομική συνδρομή στους δράστες μέσω του δικηγόρου της ΧΑ Μιλτιάδη Νικολαΐδη».

Τέλος, ανέφερε: «Είναι αδιαμφισβήτητο ότι ο τρόπος δράσης του τάγματος εφόδου εναντίον των Αιγυπτίων ψαράδων είναι απολύτως ίδιος με τον τρόπο δράσης των ταγμάτων εφόδου της ΧΑ εναντίον του Δ. Κουσουρή και της “Αντίπνοιας”». Όλα αυτά, σημείωσε μεταξύ άλλων, «αποδεικνύουν ότι αυτή δεν ήταν μεμονωμένο περιστατικό, ότι δεν ήταν πρωτοβουλία των δραστών ως ατόμων (ιδιωτών!!), αλλά (προαναγγελθέν) έργο της ίδιας της οργάνωσης, υπό την κάλυψη της ηγεσίας, η οποία λίγες μέρες πριν τις εκλογές της 17/06/2012, δεν φοβόταν το κόστος από την αποκάλυψη της επίθεσης, κόστος που στις άλλες εξεταζόμενες υποθέσεις επικαλείται ότι θα την έβλαπτε… (Συνελήφθησαν όμως και ακολούθησε η εφαρμογή του εναλλακτικού σχεδίου: Δηλαδή άρνηση ότι είναι χρυσαυγίτες = συγκάλυψη της ταυτότητας των δραστών και της οργάνωσης)».

Επικίνδυνη εγκληματική οργάνωση η ναζιστική Χρυσή Αυγή

Ο συνήγορος αναφέρθηκε επίσης και στις άλλες άλλες εγκληματικές δράσεις της ναζιστικής Χρυσής Αυγής στον φοιτητή Δ. Κουσουρή, στο στέκι «Αντίπνοια», στο «Συνεργείο», στη λαϊκή αγορά στο Μεσολόγγι, στο Ηράκλειο Κρήτης, στην Πάρο, στον νεαρό Αντίοχο, στο εκλογικό κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ στον Καρδάρα, στο εκλογικό κέντρο του ΚΚΕ στην Αγ. Παρασκευή στον Τσιμπουκάκη κ.ά., τονίζοντας ότι η ΧΑ είναι μια επικίνδυνη εγκληματική οργάνωση λόγω των κοινών χαρακτηριστικών των επιθέσεων και λόγω του κινήτρου των επιθέσεων, διότι ελλείψει του ναζιστικού οργανωτικού πλαισίου, δεν θα υπήρχε κανένα κίνητρο για να τελεστούν όλες αυτές οι επιθέσεις.

Ειδικότερα για τις εγκληματικές δράσεις στον Αγ. Παντελεήμονα και στο κέντρο της Αθήνας υπογράμμισε: «Το χρονικό διάστημα 2008-2011 η ΧΑ αναβαθμίζει τη δράση της. Θεωρούμε πολύ σημαντική και άξια επισήμανσης τη δράση στο κέντρο της Αθήνας και ειδικότερα στον Άγιο Παντελεήμονα, για την οποία υπερηφανεύονταν όλα τα στελέχη της ΧΑ, τη θεωρούσαν πρότυπη δράση, που ήθελαν να την επεκτείνουν σε όλες τις πλατείες της Αθήνας (αλλά και στη Βουλή)». «Είναι μια περίοδος, είπε, έξαρσης των βίαιων επιθέσεων, που εκδηλώνεται με σωρεία αξιόποινων πράξεων, όπως μαχαιρώματα κατά αλλοδαπών και εμπρηστικές ενέργειες. Ενδεικτικά αναφέρω τον εμπρησμό του καταστήματος “Cointreau” στην πλ. Λευκωσίας στις 13/5/2013, από Παπαβασιλείου (μέλος ΤΟ Νίκαιας) και Περρή, τις απόπειρες εμπρησμού σε τζαμί στις 30/10/2010 και στις 17-11-2011, στην πρώτη περίπτωση με εν δυνάμει θύματα 40 υπηκόους Μπαγκλαντές (βλ. κατέθεση Ναΐμ Ελγαντούρ), τις επιθέσεις στα καταστήματα “ΑΦΡΙΚΑ”, “ΑΦΡΙΚΑΝΑ”, το μαχαίρωμα τριών Αφγανών (υποθ. Σκορδέλλη) κ.ά. (…) προκύπτει η τρομοκρατική δράση της ΧΑ στο κέντρο της Αθήνας. Η Χρυσή Αυγή πέτυχε, μέσω της φασιστικής βίας, να κινητοποιήσει μία ελάχιστη μειοψηφία, δρώντας υπό τον ψευδώνυμο τίτλο “Επιτροπές Κατοίκων”. Πέτυχε να ακινητοποιήσει και αχρηστεύσει τη δύναμη της πλειοψηφίας, εκμεταλλευόμενη δυνάμεις του τοπικού Αστυνομικού Τμήματος καθώς και την ανοχή των θεσμών της πολιτείας» σημείωσε.

«Όλα αυτά έγιναν με τον τρόμο, τη βία, τα μαχαιρώματα, τους εμπρησμούς, τη διαμόρφωση στα θύματα της πεποίθησης ότι δεν έχει γι’ αυτούς πλοίο, δεν έχει οδό. Η εγκληματική τους αυτή συμπεριφορά, χωρίς καμιά αντίδραση εκ μέρους του κράτους, παρέλυε την όποια δύναμη αντίστασης, άφηνε το πεδίο ανοιχτό στους φασίστες, τους αποθράσυνε, αφού άλλωστε δήλωναν ότι στόχος είναι να γίνει και η Βουλή Αγ. Παντελεήμονας, να γίνει το ίδιο σε όλες τις πλατείες της Αττικής» πρόσθεσε.

«Προφανώς όλα τα προαναφερόμενα αποτυπώνουν συνηθισμένες εικόνες του κέντρου της Αθήνας, αποτελούν δηλαδή ήσσονος αξίας στοιχεία, ώστε να ασχοληθεί κανείς μ’ αυτά», τόνισε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στην πρόταση της εισαγγελέα που δεν ασχολήθηκε σχετικά.

Η αγόρευση του Θ. Θεοδωρόπουλου θα ολοκληρωθεί αύριο.

  • Στο ακροατήριο παραβρίσκονται η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ και ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Πηγή: 902.gr