Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Δίκη Χρυσής Αυγής: Ολοκληρώθηκε η απολογία Μίχου στη δίκη για το «Συνεργείο»

Με απολογίες συνεχίστηκε σήμερα στο Β’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο η δίκη για την επίθεση της Χρυσής Αυγής στον κοινωνικό χώρο «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη (10/7/2013), με κατηγορούμενους, μεταξύ των άλλων, τα στελέχη της ναζιστικής οργάνωσης Ν. Μίχο και Ι. Λαγό που ηγήθηκαν αυτοπροσώπως στην επίθεση, και πρόσφατα «ανεξαρτητοποιήθηκαν» από τη ΧΑ. Η σημαντική αυτή υπόθεση έχει συσχετιστεί με τη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Στη δίκη έχουν κατατεθεί αποδεικτικά στοιχεία για την οργάνωση της επίθεσης και την εκτέλεσή από τάγμα εφόδου, του οποίου ηγούνταν οι δύο ναζιστές βουλευτές.

Ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής παραδέχθηκε ότι έλαβε μέρος στην μοτοπορεία, υποστηρίζοντας όμως ότι ήταν οργανωμένη για διανομή φυλλαδίων και για αυτή ενημερώθηκε από τα κεντρικά στη Μεσογείων. Ανέφερε επίσης ότι οργανώθηκε από τις Τοπικές Πειραιά και Νίκαιας. Ο Ν. Μίχος υποστήριξε ότι όταν αυτός έφυγε από το σημείο ήταν όλα ήσυχα… Αλλάζοντας επί της ουσίας την υπερασπιστική του γραμμή είπε στο δικαστήριο ότι όταν αρνούνταν την συμμετοχή του στην μοτοπορεία: «Ήταν γραμμή του πρώην δικηγόρου μου [να πω ότι δεν ήμουν εκεί]… Δεν εκτελούσε αυτά που του έλεγα εγώ… Εκτελούσε εντολές της Χρυσής Αυγής, του Μιχαλολιάκου». Σημειωτέον ότι ο προηγούμενος δικηγόρος του και στην δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης ήταν ο Ι. Ζωγράφος που πρόσφατα ακολούθησε τον Ι. Λαγό που «ανεξαρτητοποιήθηκε».

Τα όσα είπε πάντως προκάλεσαν ένταση και αντιπαράθεση μεταξύ των δικηγόρων Μίχου και Λαγού.

Παράλληλα ο Μίχος επιβεβαίωσε ότι ο Ι. Λαγός ήταν στην μοτοπορεία όσο και στο σημείο της επίθεσης λέγοντας ότι «στην κεφαλή της πορείας ήταν ο Λαγός στο αυτοκίνητό του ως συνοδηγός». Υπενθυμίζεται ότι ο εν λόγω, αρνείται συμμετοχή και παρουσία, η οποία όμως ταυτοποιείται και από την πινακίδα του ΙΧ οχήματός του, που καταγράφηκε από περίοικους.

Παράλληλα ο Μίχος επιβεβαίωσε ότι υπάρχει ιεραρχία στην Χρυσή Αυγή με περιφερειάρχες, γραμματείς τοπικών οργανώσεων και αρχηγό τον Μιχαλολιάκο, λέγοντας χαρακτηριστικά πως δεν ήξερε καν ότι υπήρχε το «Συνεργείο» και προσθέτοντας ότι «εγώ ήμουν απλός βουλευτής, δεν ήμουν περιφερειάρχης. Μόνο ο περιφερειάρχης θα μπορούσε να δώσει εντολή ή ο Μιχαλολιάκος».

Αποκάλυψε επίσης ότι στο αστυνομικό τμήμα Ελληνικού πήγε με άλλους βουλευτές, όπως τους Λαγό και Παναγιώταρο, για ν’ απελευθερώσουν τους προσαχθέντες. Αξίζει να επισημανθεί ότι ο συνήγορος του Λαγού προσπάθησε με σχετικές ερωτήσεις στον Ν. Μίχο να ερμηνεύσει ότι τα μηνύματα του Ι. Λαγού αφορούσαν την αποδέσμευση των προσαχθέντων από την Αστυνομία. Στη διαδικασία των αναγνωστέων εγγράφων και στην δίκη της Χρυσής Αυγής, να υπενθυμίσουμε ότι είχαν διαβαστεί τα μηνύματα που βρέθηκαν στο κινητό του Ι. Λαγού, από τα οποία προκύπτει ότι ο ίδιος οργάνωσε και συμμετείχε στην επίθεση.

Κατά τ’ άλλα ο «ανεξάρτητος» ευρωβουλευτής πλέον Ι. Λαγός δήλωσε μέσω συνηγόρου του ότι δεν θ απολογηθεί. Ενώ οι άλλοι τρεις κατηγορούμενοι μεταξύ των οποίων και ο Γ. Καλπιτζής, υπόδικος και στην δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης στην απολογία τους ανέφεραν ότι δεν ήταν παρόντες… Επίσης στο δικαστήριο δεν προσήλθε ν’ απολογηθεί ο Μπαρέκας που τον αναγνώρισε ο Ν. Μίχος στην μοτοπορεία και τον ανέφερε ως γραμματέα της ΤΟ Πειραιά.

Το δικαστήριο διέκοψε για τις 10 Σεπτέμβρη.

Πηγή: 902.gr