Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Δίκη Χρυσής Αυγής: Πού οφείλεται η καθυστέρηση στην ολοκλήρωσή της;

— Η δίκη της Χρυσής Αυγής κλείνει τέσσερα χρόνια. Πού οφείλεται αυτή η μεγάλη καθυστέρηση να ολοκληρωθεί η δίκη και ποια είναι η ευθύνη της κυβέρνησης;

— Χ. Στρατής: Η δίκη καταρχάς άρχισε μόλις στις 20 Απρίλη 2015, όταν στην πραγματικότητα ολοκληρωνόταν το δεκαοκτάμηνο της προσωρινής κράτησης για πολλούς από τους κατηγορουμένους. Ωστόσο, ο πρώτος μάρτυρας, ο πατέρας του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα, άρχισε να καταθέτει μόλις στις 29/9/2015, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα η υπεράσπιση αναλώθηκε σε τελείως αβάσιμες και παρελκυστικές ενστάσεις για το κατηγορητήριο και για την παράσταση των θυμάτων των επιθέσεών της ως Πολιτικής Αγωγής, οι οποίες απερρίφθησαν από το Δικαστήριο.

Την ίδια τακτική ακολούθησε και στη συνέχεια, όταν, για παράδειγμα, κατά τη διαδικασία της ανάγνωσης εγγράφων, αντί να αποπειραθεί να απαντήσει στο ιδιαίτερα βαρύ κατηγορητήριο και τα συντριπτικά στοιχεία που είχαν εισφερθεί, έφερνε για έξι μήνες τελείως άσχετα με τη δίκη και τις κατηγορίες έγγραφα, ιδίως χιλιάδες Ερωτήσεις και Επερωτήσεις που είχαν κάνει κατά καιρούς οι χρυσαυγίτες βουλευτές στη Βουλή!
Από την άλλη, η Πολιτική Αγωγή, αντιλαμβανόμενη εξαρχής τη σπουδαιότητα της δίκης και το τεράστιο αποδεικτικό υλικό της δικογραφίας, που θα έπρεπε να εξεταστεί με προσοχή, είχε προτείνει έγκαιρα τη διάθεση της αίθουσας εκδηλώσεων του Εφετείου Αθήνας για την αποκλειστική διεξαγωγή της δίκης, που λόγω του μεγέθους και της εγγύτητάς της στο κέντρο της Αθήνας είναι η πλέον κατάλληλη για την πρόσβαση δικηγόρων και κοινού, όπως και την αποκλειστική ενασχόληση των συμμετεχόντων δικαστών με τη δίκη, ώστε να είναι δυνατόν να επιτυγχάνεται ο μέγιστος αριθμός δικασίμων ανά μήνα.

Αντ’ αυτού, με κύρια ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η δίκη εξορίστηκε αρχικά και για πολλούς μήνες στην παντελώς ακατάλληλη αίθουσα συνεδριάσεων των φυλακών Κορυδαλλού, που δημιουργούσε προβλήματα πρόσβασης στο κοινό και στους μετέχοντες στη δίκη. Μάλιστα, κατά διαστήματα, λόγω των εξετάσεων που έδιναν οι μαθητές στα σχολεία της περιοχής, ορίζονταν ελάχιστες δικάσιμοι.

Παρότι αργότερα πάρθηκε απόφαση για την κατά κανόνα διεξαγωγή αυτής στο Εφετείο, τεχνηέντως μεταφέρθηκε ξανά στον Κορυδαλλό. Επιπλέον, μόλις τους τελευταίους μήνες αποφασίστηκε, κατόπιν πάλι έντονων πιέσεων και διαμαρτυριών της Πολιτικής Αγωγής, η απαλλαγή όλων των δικαστών από άλλες υποχρεώσεις, ώστε να είναι δυνατόν να έχουμε 14 συνεδριάσεις κατά μήνα, αντί των 8 με 10 που είχαμε το προηγούμενο διάστημα. Αν πράγματι υπήρχε η πολιτική βούληση να παρθούν τα μέτρα αυτά από την αρχή, η δίκη θα μπορούσε σήμερα να είχε ολοκληρωθεί.

(Απόσπασμα από συνέντευξη των συνηγόρων της Πολιτικής Αγωγής για τη δολοφονική επίθεση στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, στον Ριζοσπάστη)