Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Δίκη Χρυσής Αυγής: Συνεχίστηκαν τα αλληλοκαρφώματα από τον ναζί Γ. Τσακανίκα

Συνεχίζονται τα… κενά μνήμης, οι αντιφάσεις και οι απέλπιδες προσπάθειες να κρυφτεί ο χαρακτήρας και η δράση της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στη δίκη της που συνεχίζεται με τις απολογίες των κατηγορούμενων.

Στην απολογία του ο Γ. Τσακανίκας, δήλωσε ότι αν και ταμίας στην ΤΟ Νίκαιας, ποτέ δεν άκουσε και δεν του ζητήθηκαν χρήματα για τα τρικάκια που υποτίθεται ότι τυπώθηκαν για να μοιραστούν το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. Για το υλικό από τυπογραφεία όπως είπε συνεργάζονταν με τα κεντρικά στη Μεσογείων ή με ένα τυπογραφείο στη Σαλαμίνα. «Δεν θυμάμαι αν τυπώθηκαν τρικάκια. Δεν το άκουσα τότε. Δεν ζήτησαν έγκριση από εμένα ως ταμία. Το άκουσα από τους συγκατηγορούμενούς μου μετά από πολλά χρόνια. Δεν θυμάμαι από ποιους, από τον Πατέλη νομίζω….». Υπενθυμίζεται ότι Ρουπακιάς, Πατέλης και Καζαντζόγλου ισχυρίζονται λίγο ως πολύ ότι η κινητοποίηση του τάγματος εφόδου που κατέληξε στη δολοφονία Φύσσα, έγινε για να μοιράσουν… τρικάκια, αν και κανένας «δεν θυμάται» πού βρίσκεται το τυπογραφείο στο οποίο υποτίθεται τυπώθηκαν.

Χαρακτήρισε «καραγκιοζιλίκια» και «ανωριμότητα» την στρατιωτική εκπαίδευση στη Νέδα, τις στολές παραλλαγής, τον όρκο, τις φωτογραφίες με την σημαία των SS κ.λπ. προσπαθώντας να τα υποβαθμίσει. Ανέφερε ότι είναι αθλητής πολεμικών τεχνών αλλά χαρακτήρισε παχύσαρκους τους χρυσαυγίτες στη Νέδα, «που δεν μπορούσαν να εκπαιδευτούν» και «αν ήθελαν» όπως είπε, «ας πήγαιναν σε σχολή».

Ισχυρίστηκε ακόμη ότι το βράδυ της δολοφονίας ήταν σπίτι του, έγραφε την ομιλία Πατέλη τον οποίο και κάλεσε στο τηλέφωνο. «Την πέσαν αναρχικοί στον Άγγο, έγινε συμπλοκή, κλείσε, θα σε πάρω» του είπε. Άφησε, επίσης, υπονοούμενα για όσους «δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες των πράξεών τους». Όπως είπε απευθυνόμενος στο δικαστήριο «έχετε όλα τα εχέγγυα για να δείτε ποιοι ήταν εκεί και έπαιρναν τηλέφωνα και ποιοι βοήθησαν. Υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες και στοιχεία. Κάποιοι δεν έχουν αναλάβει τις ευθύνες τους (…) Ο ένας λέει “έβγαζα τα καναρίνια βόλτα” και ο άλλος λέει άλλα. Τι να πω;».

Σε ερώτηση της προέδρου να πει ποιοι είναι αυτοί που δεν έχουν αναλάβει τις ευθύνες τους, ο κατηγορούμενος απάντησε αναφερόμενος στον Ελπιδοφόρο Καλαρίτη, που στην απολογία του είπε πως τις επίμαχες ώρες μιλούσε στο τηλέφωνο με συγκατηγορούμενος του για άσχετα θέματα, μεταξύ αυτών και για τα καναρίνια. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Τσακανίκας: «Δεν ξέρω. Έρχομαι κατηγορούμενος για κακούργημα. Ο ένας λέει “έβγαζα τα καναρίνια βόλτα” και ο άλλος λέει άλλα. Τι να πω; Έχω παραδεχθεί κάθε αφέλεια μου και χαζομάρα μου, αλλά όχι και συνεργός σε φόνο».

Αναφέρθηκε, επίσης, και σε συνάντηση που είχε μετά τη δολοφονία του μουσικού με τον κατηγορούμενο, νυν ευρωβουλευτή, Γιάννη Λαγό, με πρόθεση να βοηθήσει να συσπειρωθεί ο κόσμος της οργάνωσης: «Την επόμενη ημέρα από το συμβάν, προσπάθησα να επικοινωνήσω με τον Πατέλη, αλλά ήταν σε χάλια ψυχολογική κατάσταση. Πήρα το Λαγό, και του είπα αν χρειαστεί οτιδήποτε να τον βοηθήσω. Δεν είχα πράξει κάτι κακό και θεωρούσα ότι η Χρυσή Αυγή δεν είχε σχέση και θα έπρεπε να γίνει συσπείρωση του κόσμου. Συναντηθήκαμε με τον Ιωάννη Λαγό στη Μεσογείων και μιλήσαμε. Άρχισα να ψάχνω κόσμο, τους φώναζα στην Τοπική Πειραιά. Όποιον έβρισκα στο τηλέφωνο, δεν ήθελα να χαθεί η επαφή γιατί φοβόντουσαν. Δεν θυμάμαι ποιοι ήρθαν».

Αναφερόμενος στον κατηγορούμενο Γιώργο Δήμου, που έχει διαφοροποιηθεί από την αρχή πλήρως από τους ισχυρισμούς των συγκατηγορουμένων υποστηρίζοντας πως έχει δεχθεί απειλές για αυτό, ο Γιάργος Τσακανίκας υποστήριξε ότι λέει ψέματα και ότι, μετά από προτροπή του Ιω. Λαγού, τον συνάντησε για να μάθει λεπτομέρειες.

Πρόεδρος: Με τον Δήμου πού συναντηθήκατε;

Κατηγορούμενος: Στο σπίτι του κοντά, γιατί δεν μπορούσε να έρθει. Ήταν φοβισμένος. Τον ρώτησα τι ξέρει. Λέει πως τον απείλησα. Το παράπονό μου είναι ότι παίρνουμε ως δεδομένο αυτά που λέει ο Δήμου. Μιλήσαμε με ένταση κι εγώ και αυτός. Μου είπε ό,τι είπε και εδώ. Έκανα τις λογικές ερωτήσεις και του είπα πως αν είναι έτσι τα πράγματα, δεν έχει να φοβάται κάτι […] Ούτε το κινητό του πήρα. Αυτά είναι επιστημονικής φαντασίας.

Πρόεδρος: Ο Λαγός γιατί ασχολήθηκε με τον Δήμου;

Κατηγορούμενος: Με όλους ασχολήθηκε. Για τον οποιοδήποτε ήξερε κάτι…

Πρόεδρος: Ναι, αλλά γιατί; Μήπως έχει γίνει τηλεφώνημα με τον Δήμου που ενδιαφέρει τον Λαγό;

Κατηγορούμενος: Το τηλεφώνημα του Δήμου στον Ρουπακιά που ήταν το πρώτο. Έρχομαι στη σφαίρα της λογικής. Εκτός από τον Δήμου μίλησαν κι άλλοι…

Πρόεδρος: Ο Δήμου λέει πως θα χρεωνόταν αυτός για ό,τι συνέβη…

Κατηγορούμενος: Μιλάμε για μεγάλους ανθρώπους… της λύπησης. Να απειλήσεις υπερήλικα άνθρωπο; Ηθικά είναι αδιανόητο…

Πρόεδρος: Ηθικά είναι πολλά αδιανόητα. Κάπου φαίνεται πως είστε συγκινημένος. Ότι φοβάστε μη σας διώξουν. Αυτό ήταν το πρόβλημά σας; Όχι να μην κατηγορηθείτε;

Κατηγορούμενος: Εκείνες τις ημέρες θεωρούσα αδιανόητο να φοβάμαι για την ελευθερία μου. Δεν το σκέφτηκα ποτέ ότι θα βρεθώ προφυλακισμένος.

Ο Γ. Τσακανίκας χαρακτήρισε επίσης το δουλεμπορικό σωματείο των χρυσαυγιτών στη Ζώνη «αδιάφορο» γι’ αυτόν, λέγοντας ότι κανένας από όσους ήταν εκεί δεν ήταν εργάτης και δεν εργάζονταν.