Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Δίκη Χρυσής Αυγής: «Τον Παναγιώταρο και τον Λαγό όλοι οι βουλευτές τους φοβούνται, είναι ο σκληρός πυρήνας, δηλαδή πέφτει και ξύλο»

Με την κατάθεση του Γιώργου Παπαγεωργίου, πρώην στελέχους στην οργάνωση των νοτίων προαστίων Αθήνας συνεχίστηκε σήμερα η δίκη της ναζιστικής Χρυσής Αυγής.

Περιγράφοντας τη στρατιωτική δομή των ταγμάτων εφόδου και τις επιθέσεις σε βάρος μεταναστών και αριστερών, ο Γ. Παπαγεωργίου ήταν αποκαλυπτικός για τα πρωτοπαλίκαρα του αρχηγού Μιχαλολιάκου, Γ. Λαγού, Ηλ. Παναγιώταρου και Γ. Γερμενή.

Κατέθεσε για τους χρυσαυγίτες βουλευτές ότι: «Τον Παναγιώταρο και τον Λαγό όλοι οι βουλευτές τους φοβούνται, είναι ο σκληρός πυρήνας, δηλαδή πέφτει και ξύλο», είπε και πρόσθεσε: «Ειδικά ο Λαγός έπαιζε το ρόλο του μπράβου. Ο Παναγιώταρος είναι πιο πονηρός, δεν μπαίνει μπροστά για να μην εκτεθεί. Τα έχω βιώσει αυτά». Όσο για τον Γερμενή είπε ότι «ήταν από τους πρώτους στο ξύλο…». Ο Λαγός μάλιστα ήταν αυτός που έλεγχε απόλυτα την τοπική της Νίκαιας και τα στελέχη της σύμφωνα με τον μάρτυρα και «δεν υπήρχε περίπτωση να πέταγε κουνούπι και να μην το μάθαινε, ήθελε να έχει τον πλήρη έλεγχο, να ξέρει τι γίνεται».

Κατά τον μάρτυρα, η οργάνωση της Νίκαιας ήταν η πιο σκληροπυρηνική. «Υπήρχε μεγάλη πίεση στη Νίκαια, υπήρχε πραγματικός στρατός, στρατικοποιημένη η τοπική της Νίκαιας, κανονικά γυμνάσια, βηματισμός, παρελάσεις, τσαμπουκάδες, ξύλο, παίρνανε αντικείμενα από Πακιστανούς πλανόδιους και τα πουλάγανε σε άλλους». Στη δική του οργάνωση είπε ότι υπήρχε στρατιωτικός που έφερνε όπλο στην τοπική, ανέφερε επίσης ότι γινόταν αγοραπωλησίες όπλων που χρησιμοποιούνταν εν καιρώ: «Οταν φτιάχναμε τα γραφεία, υπήρχε ένα φορτηγάκι με πλαστές πινακίδες του Παναγιώταρου που μετέφεραν διάφορα»…

Συνήθης πρακτική, όπως είπε ήταν το «πέσιμο», δηλαδή κυνηγητό και ξύλο σε μετανάστες και αριστερούς. «Πέσιμο» χαρακτήρισε και τη δολοφονία Φύσσα. «Ο άνθρωπος καθόταν κι έβλεπε τηλεόραση και του την “πέσανε”. Οι αριστεροί ήταν κόκκινο πανί, ήταν θέμα χρόνου, για μένα άργησε κιόλας να γίνει». Ο μάρτυρας τόνισε ότι δεν γνωρίζει κάποιου είδους αποδοκιμασία από την ηγεσία της Χρυσής Αυγής απέναντι στις έκνομες δραστηριότητες των τοπικών, αλλά αντίθετα, η συμμετοχή των μελών σε βίαιες δράσεις «επικροτείται»… Οταν ρωτήθηκε αν γνωρίζει το σύνθημα «sieg heil» είπε: «Ναι, σημαίνει ζήτω η νίκη και είναι ναζιστικό σύνθημα της Χρυσής Αυγής»…

Νωρίτερα η αστυνομικός Ευαγγελία Πολυχρονίδου στην κατάθεσή της που ολοκληρώθηκε σήμερα (σ.σ. είχε διακοπεί λόγω αδιαθεσίας και εγκυμοσύνης) επιβεβαίωσε ότι τα πέντε άτομα που προσήγαγε (για τη δολοφονική επίθεση στο σπίτι των Αιγυπτίων ψαράδων στο Πέραμα), φορούσαν μαύρα ρούχα και ο ένας από τους δύο που φορούσε μπλούζα της Χρυσής Αυγής, ήταν ο Αναστάσιος Πανταζής (ο πυρηνάρχης του Περάματος).