Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Δίκη Χρυσής Αυγής – Χρ. Παππάς: «Πλάκα» οι ναζιστικοί χαιρετισμοί και… «τουρισμός» το προσκύνημα στον Μουσολίνι

Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε. Αυτή η φράση ταιριάζει για να περιγράψει τα όσα είπε ενώπιον του δικαστηρίου ο χρυσαυγίτης – υποφυρερίσκος – Χρήστος Παππάς κατά τη διάρκεια της δίκης της ναζιστικής Χρυσής Αυγής. 

Για το ναζιστικό χαιρετισμό με το γιό του, ο Παππάς είπε πως ήταν… “πλάκα” και επικαλέστηκε το τριώδιο (!). Όσο δε για τις φωτογραφίες που τον δείχνουν στον τάφο του δικτάτορα Μουσολίνι, ο χρυσαυγίτης πρώην βουλευτής δήλωσε πως… έκανε τουρισμό! 

«Προσέρχομαι με καθαρή τη συνείδησή μου. Είμαι Χριστιανός Ορθόδοξος» είπε στην έναρξη της απολογίας του ο θεωρούμενος ως «καθοδηγητής» της Χρυσής Αυγής, ο οποίος δήλωσε πως η δίωξη του κόμματος έγινε με «καθαρά πολιτικά κριτήρια».

Ο επί δεκαετίες φίλος, ομοϊδεάτης και κουμπάρος του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου, απολογούμενος επιχείρησε να αποποιηθεί τα χιτλερικά κείμενα περί «εθνικοσοσιαλισμού», δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως  δεν τον εκφράζουν πλέον τα «νεανικά του κείμενα», καθώς επρόκειτο για «ιδεολογικές αναζητήσεις ενός 20χρονου» και επίσης πως οι φωτογραφίες του να χαιρετά «με τεταμένη δεξιά» είναι κι αυτές «δεκαετίες πίσω» και επιπλέον «είναι προσωπικά δεδομένα».

Για συγκεκριμένη φωτογραφία, όπου εμφανίζεται με τον ανήλικο γιο του να χαιρετούν ναζιστικά, απάντησε ότι «ήταν Τριώδιο, πλάκα κάναμε»!

Σύμφωνα με τον Παππά, που δήλωσε πως βρίσκεται στην Χρυσή Αυγή από τη δεκαετία του 1980, από εκείνα τα χρόνια ως σήμερα έχει εξελιχθεί, έχει αλλάξει. Όπως ανέφερε, η Χρυσή Αυγή «δεν έχει σχέση με τον εθνικοσοσιαλισμό. Η ιδεολογία μας είναι ο λαϊκός εθνικισμός».

Κλήθηκε επίσης από την πρόεδρο να απαντήσει και για φωτογραφία του, «όχι και τόσο παλιά», όπου ο κατηγορούμενος εμφανίζεται να χαιρετά «με τεταμένη δεξιά» πάνω από τον τάφο του Μπενίτο Μουσολίνι, στην Ιταλία. Αφού ανέφερε πως ο χαιρετισμός είχε επικρατήσει στην Ελλάδα επί Μεταξά, δηλώνοντας περήφανος απόγονος πολεμιστή του ελληνοαλβανικού Μετώπου, κατέληξε πως ο τάφος του Ιταλού ιδρυτή του φασιστικού κόμματος αποτελεί «τουριστική διέλευση… δεν πήγα μόνον εκεί. Πέρασα όλη τη βόρεια Ιταλία».

Παράλληλα, αρνήθηκε τόσο τον τίτλο του «υπαρχηγού», λέγοντας ότι πρόκειται για κατασκεύασμα των ΜΜΕ, όσο και τον ρόλο του καθοδηγητή, τονίζοντας πως, πλην μίας και μόνο φοράς, εκτός από την αρθρογραφία του, ουδέποτε έγραψε εγκυκλίους για τα μέλη του κόμματος. Αυτή η μοναδική, που κατόπιν παράκλησης του Νίκου Μιχαλολιάκου έγραψε, ήταν για να «αναφέρω τη γραμμή του κόμματος, ώστε να «προλάβω τυχόν καταστάσεις από φίλους και οπαδούς». Ερωτηθείς για την αναφορά του στην επίμαχη εγκύκλιο σε «απελευθερωτικό αγώνα», απάντησε πως είχε πολιτική κι όχι στρατιωτική έννοια, προσθέτοντας πως θα μπορούσε αντί αυτών που έγραψε να είχε παραθέσει επιστολή του Παύλου Μελά.

– Πρόεδρος: «Ο Παύλος Μελάς πού την απηύθυνε;».

– Κατηγορούμενος: «Στους Ευέλπιδες».

Και ο αναπληρωτής εισαγγελέας, όμως, ρώτησε τον κατηγορούμενο για ποιον λόγο θα παρέθετε μία επιστολή προς στρατιώτες σε μία τοπική πολιτικού κόμματος, για να λάβει την απάντηση «έτσι λογοτεχνικά κάπως». Ο εισαγγελέας επέμεινε, λέγοντας πως γνωρίζει την επιστολή του στρατιωτικού και «πως δεν είναι καθόλου λογοτεχνική» και τότε ο Χρήστος Παππάς απάντησε πως για αυτό δεν τη χρησιμοποίησε.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις του κατηγορουμένου, η Χρυσή Αυγή δεν είχε καμία στρατιωτική δομή, δεν υπήρχαν «τάγματα εφόδου» και δεν την αφορούσαν σημαίες και σύμβολα ναζιστικά. Ο ίδιος είπε πως κακώς φωτογραφίζονταν κάποιοι με τέτοιου είδους σημαίες, τονίζοντας πως «δεν αφορά το κόμμα αυτό». Η πρόεδρος του απάντησε πως «αφορά όμως τον οπαδό, τον ψηφοφόρο και τα μηνύματα που λαμβάνει».

Για τη δολοφονία Φύσσα, δήλωσε ότι ως άνθρωπος και ως πιστός θεωρεί την αφαίρεση της ανθρώπινης ζωής «κορυφαίο ποινικό αδίκημα και κορυφαίο αμάρτημα» και καταδίκασε το γεγονός, προσθέτοντας ότι είναι κατά της βίας. 

Αναφερόμενος στα «επεισόδια με το ΠΑΜΕ», είπε πως την περίοδο εκείνη «δεν υπήρχε καν τοπική Περάματος», ενώ έκανε τον “κινέζο” για την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες δηλώνοντας… πως δε γνώριζε!

Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, «ουδέποτε δέχθηκα παρότρυνση, εντολή, σύσταση από οποιονδήποτε, συμπεριλαμβανομένου του Νίκου Μιχαλολιάκου, να προβώ σε έκνομη ενέργεια, πολύ περισσότερο να παροτρύνω ή να δώσω κατεύθυνση για κάτι ανάλογο».