Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΔΑΚΡΥΣΜΕΝΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2020… Πενθεί φέτος η Πρωτομαγιά!

Γράφει η Ηλέκτρα Στρατωνίου //

Ντυμένη με μαύρα κουρέλια του θανάτου, της αρρώστιας , της ανεργίας , της πείνας, της απόγνωσης των εργατών όλου του πλανήτη, δεν ξέρει σε πια χώρα να πάει , σε ποιες πλατείες να βγει, σε ποιους δρόμους να περπατήσει.

Μόνη, ολομόναχη, χωρίς τραγούδια και συνθήματα, χωρίς πλακάτ και σημαίες κόκκινες περήφανα να κυματίζουν στον ουρανό, δίχως επαναστατικές φωνές και γροθιές υψωμένες, δεν ξέρει … δεν ξέρει γιατί κίνησε να ρθει εφέτος !

Αναρωτιέται και απορεί: – Που πήγαν Όλοι ;;;  Βλέπει αυλές άδειες, μπαλκόνια έρημα, πόρτες και παράθυρα κλειδομπαρωμένα, πάρκα και παιδικές χαρές ορφανεμένες, προβλήτες λιμανιών, αεροδρόμια και σταθμούς τραίνων εγκαταλειμένα, χωρίς μαντήλια αποχαιρετισμού, δίχως αγκαλιές καλωσορίσματος, χωρίς φιλιά με δάκρυα χαράς!

protomagia2

Δεν ξέρει αυτή η Πρωτομαγιά που να στρέψει το βλέμμα της, ποιόν να ρωτήσει, σε πια μνημεία να καταθέσει τα στεφάνια της, σε πια πουκάμισα να στολίσει τα γαρύφαλλα της , σε ποιες καρδιές να φυτέψει τους σπόρους του Αγώνα και της Ελπίδας για το αύριο, για το Μέλλον, την Ειρήνη, την Ισότητα, την Δικαιοσύνη και την Αδελφοσύνη των Λαών!

– Αχχχ αυτή η Πρωτομαγιά … του 2020 …. Φοράει γάντια και μάσκα στο πικραμένο της  πρόσωπο, θρηνεί κι ανατριχιάζει, στέκει ακίνητη μπρός στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου  με την πλάτη ακουμπισμένη  σε μια κολώνα, αντήλιο βάζει το χέρι στα μάτια – κοιτάζει – προς την Ομόνοια και καρτεράει το βουερό, πύρινο ποτάμι του κόσμου… μάταια όμως …

Τραυματίζεται η ψυχή της στην θέα των ασθενοφόρων , στα σπλάχνα της καρφιά οι σειρήνες που ουρλιάζουν, τα περιπολικά με τους φάρους αναμμένους – μέρα μεσημέρι – σε τρελή πορεία με «τσίτα» γκάζια να χαρακώνουν την άσφαλτο, αφήνοντας βαθιές πληγές σε αόρατα, άψυχα κορμιά ανώνυμων ανθρώπων!…..

foto stratoniou1– Όχιιιι ..!!!  Και όμως, αυτή η Πρωτομαγιά δεν μπορεί να ξεχάσει πως υπάρχουν ακόμη ΚΑΠΟΙΟΙ ΗΡΩΕΣ παλληκάρια, ΚΑΠΟΙΕΣ ΗΡΩΙΔΕΣ κοπέλες που ΜΠΟΡΟΥΝ να πεθάνουν από απεργία πείνας, δεν μπορεί να ξεπεράσει την HELIN BOLEK τον MUSTAFA KOCAK και όλους τους καλλιτέχνες – μουσικούς  Τούρκους του CRUP YORYM που για να ζουν Λεύτερα και να τραγουδούν τον Σοσιαλισμό, την δικαιοσύνη και την Ειρήνη των Λαών, που για να έχουν αξιοπρέπεια και λόγο ύπαρξης σε μια βάρβαρη χώρα, σ ένα δικτατορικό καθεστώς, ενάντια σ έναν κόσμο φασιστικό, ιμπεριαλιστικό, κεφαλαιοκρατικό, πήραν την ζωή τους στα χέρια τους , σε υπέρτατη θυσία θανάτου και όρισαν την μοίρα τους θάβοντας τα κορμιά τους σαν δέντρα, που θα ριζώσουν , θα καρπίσουν και θα χορτάσουν οι ανήμποροι της γης – οι κολασμένοι – με Πίστη, Δύναμη, Αγώνα, Πολιτισμό, Ποίηση και Μελωδίες !!!

– ΑΘΑΝΑΤΟΙ !!! Αυτή η Πρωτομαγιά δεν θα τους ξεχάσει ΠΟΤΕ θα τους ΤΙΜΑΕΙ ΠΑΝΤΑ !!!

Η Παγκόσμια σημερινή μέρα του 2020 φοράει διπλή μάσκα στο πρόσωπο και διπλά γάντια στα χέρια, όχι γιατί φοβάται τον κορωνοιό, – αυτός όπως ήρθε, θα φύγει, – τον φασισμό φοβάται, που πλανιέται αιώνες τώρα σαν Δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια του κόσμου και δεν λέει να φύγει, να εξαφανιστεί, να τελειώσει, να πεθάνει! Ο φασισμός είναι ο εχθρός !!! Αυτόν πρέπει να τσακίσει !!!

Θυμάται η δακρυσμένη Πρωτομαγιά, θυμάται και χαμογελάει…. τους 200 Ήρωες Κομμουνιστές που εκτελέστηκαν στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής,  την Πρωτομαγιά του 1944 και πότισαν με το αίμα τους τα Άγια χώματα, γράφοντας μια χρυσή σελίδα στο βιβλίο της νεώτερης Ιστορίας της Ελλάδος, με την θυσία και τον Πατριωτισμό τους!protomagia1

Σκύβει σεμνά το κεφάλι της στο χώμα, ψηλαφίζει τα χνάρια του αίματος που έτρεχε απ΄ τα καμιόνια και τ΄ ακολουθεί με βήμα αργό, ως που φτάνει ΕΚΕΙ στο μνημείο των ΑΘΑΝΑΤΩΝ!! Προσκυνάει, υψώνει την γροθιά της, αφήνει τα γαρύφαλλα και φωνάζει :

-ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ στους Ήρωες Αγωνιστές, στους εργάτες, την νεολαία, στους φοιτητές, τις εργάτριες, τις νοικοκυρές και περιμένει … Υπόσχετε η κάθε μέρα να είναι μια Πρωτομαγιά! Υπόσχετε να ανταμώσει με όλους τους Λαούς ξανά στους δρόμους, στα εργοστάσια, στα σχολειά, στα νοσοκομεία με τους γιατρούς, εύχεται καλή ανάρρωση στους ασθενείς, παρηγορεί τους πενθούντες ……

Αυτή η Πρωτομαγιά έχει φωνή!!! Χαιρετάει τους ανθρώπους σ΄ όλη την γη και ξαφνικά, τα κουρέλια της πένθιμης φορεσιάς της λάμπουν με φως, ένα φως πιο δυνατό απ΄ του Ήλιου!!

-ΖΗΤΩ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ! -ΜΕ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ!

-ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!!!

foto stratoniou2