Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Δανία: Οι εκτροφείς μινκ κατέβασαν τα τρακτέρ στους δρόμους. Παράνομη η θανάτωση των μινκ.

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //

Πάνω από 500 τρακτέρ συγκεντρώθηκαν στους δρόμους της Κοπεγχάγης το Σάββατο 21 Νοεμβρίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά των χειρισμών της Δανέζικης κυβέρνησης αναφορικά με την μόλυνση των μινκ από κορονοιό.

Τα οχήματα κατευθύνθηκαν, μετά από διαδρομή μέσα από τους δρόμους και τα στενά της πόλης στην περιοχή του λιμανιού Langelinie.

Παρόμοια συγκέντρωση με 300 τρακτέρ πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της πόλης Århus .

Η απόφαση της κυβέρνησης στις 4 Νοεμβρίου για την θανάτωση και των υγιών μινκ μαζί με τα άρρωστα αποδείχθηκε πως ήταν παράνομη και αντισυνταγματική. Η αποκάλυψη έγινε από την εφημερίδα Berlingske στις 8 Νοεμβρίου σε άρθρο που τόνιζε πως δεν υπάρχει νομική βάση για την θανάτωση των υγιών ζώων.

Ο υπουργός τροφίμων Mogens Jensen (Σοσιαλδημοκράτης) ήταν γνώστης της παράνομης απόφασης από τις 7 Νοεμβρίου αλλά δεν εμπόδισε την θανάτωση παρά μόνον στις 10 Νοεμβρίου όταν ειδοποίησε τους εκτροφείς να σταματήσουν.

Εκατομμύρια ζώα θανατώθηκαν λόγω μιας παράνομης απόφασης.

Μια μετέπειτα έκθεση έδειξε ότι οι υπηρεσίες και οι αρχές γνώριζαν νωρίτερα ότι η απόφαση δεν είχε νομική βάση αλλά δεν το κοινοποίησαν.

Στις 4 Νοεμβρίου, η Δανέζικη κυβέρνηση ανακοίνωσε την απόφασή της να θανατώσει όλα τα μινκ στη χώρα – περίπου 15-17 εκατομμύρια – αφού βρέθηκε μια μεταλλαγμένη παραλλαγή του ιού της κορόνας ανάμεσα σε μολυσμένα βιζόν.

Η πρώτη περίπτωση μόλυνσης με Covid-19 σε ένα Δανέζικο αγρόκτημα μινκ ανακαλύφθηκε τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους και τώρα έχουν πλέον μολυνθεί περίπου 284 αγροκτήματα.

Μια μετάλλαξη του ιού της κορόνας βρέθηκε μεταξύ μολυσμένων μινκ το φθινόπωρο και η μεταλλαγμένη παραλλαγή είχε εξαπλωθεί επίσης σε ανθρώπους.

Ένα μεταλλαγμένος ιός θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει σοβαρές συνέπειες σε ένα επερχόμενο εμβολιασμό για την προστασία από covid-19 – τόσο στη Δανία αλλά και σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ορών και Εμβολιασμών.

Ως αποτέλεσμα ήταν η απόφαση για την θανάτωση τους, μολυσμένα και υγιή. Μεσολάβησαν οι αποκαλύψεις και η παραδοχή με μεγάλη καθυστέρηση του Υπουργού που ήταν επίσης και Υπουργός Ισότητας των Φύλων, Αλιείας και Σκανδιναβικής Συνεργασίας, που τελικά παραιτήθηκε από την θέση του στις 18 Νοεμβρίου.

Η Δανία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός γούνας βιζόν στον κόσμο και υπάρχουν πάνω από 1.100 αγροκτήματα μινκ στη χώρα.

Η γνωστοποίηση πως η απόφαση ήταν παράνομη αλλά και η μη έγκαιρη ενημέρωση κινητοποίησε τους εκτροφείς και κατέβασαν τα τρακτέρ στους δρόμους.

Η κινητοποίηση του Σαββάτου είναι η τελευταία σε μια σειρά ενέργειες δυσαρέσκειας από τους αγρότες.

-Είναι μια διαδήλωση για τη δημοκρατία και για το Σύνταγμα,το ζήτημα με τα βιζόν είναι μόνο το έναυσμα. Εξόντωσαν ένα ολόκληρο επάγγελμα με μια υπογραφή, εντελώς χωρίς καμία νομική βάση, δήλωσε ο αγρότης Knud Jeppesen που συμμετείχε στη διαδήλωση του Σαββάτου, στην εφημερίδα Landbrugsavisen.

-Αυτό που συνέβη στο θέμα του βιζόν ήταν παραβίαση του Συντάγματος. Εάν συνεχίσουμε έτσι, θα καταλήξουμε μπανανία. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους λέμε μέχρις εδώ, φτάνει,”, λέει ο χοιροτρόφος Malene Snedgaard, ο οποίος συμμετείχε και αυτός στη διαδήλωση.

Οι αγρότες και οι εκτροφείς διαμαρτύρονται για το χαμένο τους εισόδημα και φυσικά έχουν το δίκιο με το μέρος τους αφού αποδείχθηκε πως η απόφαση για την θανάτωση υγιών ζώων δεν έχει νομική βάση. Η παρούσα ανάρτηση δεν κρίνει την σκοπιμότητα για την ύπαρξη αυτών των εκτροφείων.

Το μεγαλύτερο ερώτημα όμως είναι ποιος μόλυνε τα ζωάκια; Φυσικά το προσωπικό της φάρμας. Ίσχυσαν μέτρα προστασίας; Από ότι φαίνεται όχι. Πως τα μινκ μόλυναν με την σειρά τους τους ανθρώπους που τα φρόντιζαν, με τον μεταλλαγμένο ιό;

Πάλι από την έλλειψη μέτρων προστασίας. Έχει διπλή ευθύνη το κράτος και η κυβέρνησή του για την παρανομία και την έλλειψη πληροφόρησης αλλά και την έλλειψη ελέγχου να τηρηθούν μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Την ίδια ευθύνη για την μη τήρηση των μέτρων την έχουν φυσικά και οι Δανοί εργοδότες, όπως  οι αντίστοιχοι και στην χώρα μας.

Πάνε καλά αυτοί οι Σουηδοί;