Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Δανία: Όποιος πάει διακοπές στην Σουηδία απολύεται

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Δανέζικης εφημερίδας “Jydske Vestkysten” η Περιφέρεια της Νότιας Δανίας, Region Syddanmark, σε γράμμα της προς τους 25.000 εργαζόμενους της απειλεί με βαρύτατες συνέπειες έως και απόλυση, όσους δεν ακολουθήσουν τις οδηγίες του Υπουργείου Εξωτερικών και ταξιδέψουν σε χώρες που ισχύει ταξιδιωτική οδηγία αποφυγής ταξιδιών.

Μία από τις χώρες που σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου αποτρέπονται  τα ταξίδια είναι και η γείτονος Σουηδία. Κατά τα άλλα επιτρέπονται στην Ελλάδα, Ισπανία, Γερμανία κλπ ακόμη και στο Βέλγιο.

Την πληροφορία επιβεβαιώνει και εκπρόσωπος του σωματείου Νοσοκόμων της Περιφέρειας John Christensen δηλώνοντας στην εφημερίδα “Kvällsposten” πως “φυσικά πρέπει να ακολουθούμε τις οδηγίες για να αποφύγουμε την καραντίνα των 14 ημερών σαν επακόλουθο αλλά η απειλή απόλυσης είναι “ωμή βία”.

-Η συμπεριφορά μη υπακοής στις οδηγίες θα θεωρηθεί σοβαρή παραβίαση της εργασιακής σύμβασης και θα έχει σοβαρές εργασιακές συνέπειες, αναφέρει η επιστολή.

-Ο τόνος της επιστολής ξαφνιάζει συνεχίζει ο συνδικαλιστής. Δεν υπάρχει απαγόρευση άλλωστε. Είναι μια ταξιδιωτική οδηγία που βέβαια καλά είναι να την ακολουθούμε αλλά όχι και απόλυση.

Η επιστολή έχει προκαλέσει αντιδράσεις και πικρόχολα σχόλια στην Σουηδία που ο τουρισμός της δέχεται σοβαρό χτύπημα.

BANNER panos3

Η τακτική της Σουηδίας στην αντιμετώπιση της πανδημίας έχει μέχρι στιγμής κοστίσει δυστυχώς περίπου 5200 νεκρούς ενώ έχουν καταγραφεί περί τα 60.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Οι αντίστοιχοι αριθμοί στην Δανία είναι 12.000 κρούσματα και 600 νεκροί.

Η Σουηδία δεν πρόκειται να αλλάξει την τακτική που ευνοεί τα Σουηδικά βιομηχανικά μονοπώλια και έτσι η Δανία που θεωρεί πως ελέγχει την κατάσταση δεν θέλει νέα επιδείνωση. Ίσως να υπάρχουν όπως είναι φυσικό και άλλοι ανταγωνισμοί που αυτή την στιγμή δεν δημοσιοποιούνται.

Η στάση της Δανίας, αν εξαιρέσουμε την τουλάχιστον περίεργη επιστολή και απειλή, ακολουθεί την στάση και της Νορβηγίας, της Φινλανδίας  και της Ισλανδίας που αποτρέπουν τους πολίτες τους να ταξιδέψουν στην Σουηδία καταφέροντας χτύπημα στην Σκανδιναβική αλληλεγγύη.

Η μόνη χώρα που φαίνεται να είναι απτόητη και γεννά ερωτήματα η ανεξέλεγκτη τακτική της είναι η Ελλάδα που συνεχίζει να άρει όλες τις απαγορεύσεις από τις 1 Ιούλη, ακόμη και για Σουηδούς και Βέλγους.

Η διακοπή διεξαγωγής τεστ σε όλους τους ταξιδιώτες και τουρίστες φαίνεται πως ενέχει σοβαρούς κινδύνους με σοβαρές συνέπειες στην Υγεία του λαού μας χάριν στα συμφέροντα της τουριστικής βιομηχανίας.