Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΔΕΘ 2019: Το κάλεσμα του ΠΑΜΕ και το διεκδικητικό πλαίσιο

ΔΕΘ 2019:  Με το σύνθημα «Αγώνας ενωτικός, μαζικός, ταξικός για σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής για ζωή με δικαιώματα», η Εκτελεστική Γραμματεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ) έδωσε σήμερα συνέντευξη Τύπου στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και επικαιροποίησε το πλαίσιο των αιτημάτων και διεκδικήσεων του ΠΑΜΕ με αιχμή την κατάργηση των «αντιλαϊκών νόμων και μέτρων», αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές, απαγόρευση πλειστηριασμών για την εργατική λαϊκή οικογένεια, αγώνα ενάντια σε ιδιωτικοποιήσεις.

Παράλληλα απηύθυνε κάλεσμα συσπείρωσης προς όλους και συμμετοχής στο συλλαλητήριο που προγραμματίζει αύριο Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου, στις 6 το απόγευμα στην Πλατεία Αριστοτέλους, ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Σε αυτό το κάλεσμα αγώνα με συσπείρωση σωματείων, ομοσπονδιών, συνδικαλιστών και εργαζομένων έδωσε έμφαση ο επικεφαλής της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ Γιώργος Πέρρος ο οποίος υπογράμμισε πως «δεν μπορεί να υπάρχει πίστωση χρόνου», σημειώνοντας πως «τα μέτρα που ήδη εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης και αυτά που θα παρουσιάσει στη ΔΕΘ θα επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο τη ζωή του εργαζόμενου λαού. Ο κ. Πέρρος επισήμανε ότι «η επίθεση στους συνταξιούχους και τα δικαιώματα των ασφαλισμένων περνάει σε νέα φάση, προχωρώντας παραπέρα την ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, σε συνέχεια των ανατροπών που έφερε με το “ νόμο λαιμητόμο” ο ΣΥΡΙΖΑ».

Ο επικεφαλής της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ τόνισε ότι «δεν είναι “ κανονικότητα” οι αντεργατικές ανατροπές, η περιστολή των εργασιακών δικαιωμάτων, των συνδικαλιστικών και λαϊκών ελευθεριών», συμπληρώνοντας σε άλλο σημείο ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ δεν κρύβει την πρόθεσή της να τσακίσει τη συνδικαλιστική δράση, να βάλει τα σωματεία στο γύψο» και κατηγόρησε την ηγεσία της ΓΣΕΕ για «αφωνία». «Επιβεβαιώνεται ακόμα περισσότερο ότι στο πρόσωπο της κυβέρνησης της ΝΔ, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ βρήκε τον καλύτερο υπερασπιστή της. Ο στόχος της αστικής τάξης, της κυβέρνησής της για να μπορέσει να περάσει τη νέα αντεργατική επίθεση, θέλει υποταγμένα ή άφωνα Συνδικάτα» σχολίασε μεταξύ άλλων ο κ. Πέρρος.

Τόνισε δε ότι το ΠΑΜΕ «απευθύνει ανοικτό κάλεσμα ενότητας και δράσης» για ένα συνδικαλιστικό κίνημα ζωντανό που θα σφυρηλατεί την ενότητα των εργαζόμενων και που θα έχει την ενεργή συμμετοχή τους. Έκανε μάλιστα αναφορά στη χθεσινή σύσκεψη σωματείων στη Θεσσαλονίκη, δίνοντας το στίγμα ότι αυτή είναι η αρχή για συζητήσεις και ζυμώσεις με στόχο τη συμπόρευση εργαζόμενων, συνδικαλιστικών οργανώσεων και νεολαίας. «Με βάση αυτό (τη χθεσινή σύσκεψη), χθες δόθηκε η σκυτάλη στην Αθήνα, για να πραγματοποιήσει τις επόμενες μέρες νέα μεγάλη σύσκεψη με το ίδιο περιεχόμενο, την ανάγκη δηλαδή ενωτικού, μαζικού, ταξικού αγώνα ενάντια στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης» είπε ο κ. Πέρρος.

Συμμετοχή αγροτών και κτηνοτρόφων στο συλλαλητήριο του Σαββάτου ανακοίνωσε από τη συνέντευξη Τύπου στην οποία συμμετείχε και το μέλος της γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, Ρίζος Μαρούδας. «Να δώσουμε μία ηχηρή απάντηση, σαν αφετηρία του νέου κύκλου κινητοποιήσεων», τόνισε για να προσθέσει ότι «και το τελευταίο διάστημα παραμένει ίδια η κατάσταση που βιώνουν μικρομεσαίοι αγρότες κι κτηνοτρόφοι με χαμηλές τιμές στα προϊόντα, που φτάνουν πέντε και έξι φορές ακριβότερα στη λαϊκή κατανάλωση». Σημείωσε δε ότι «κάποιοι έμποροι κερδοσκοπούν σε βάρος των αγροτών και των καταναλωτών», ενώ παράλληλα «οι αγρότες έχουν τεράστιο κόστος παραγωγής».

Συμμετοχή στο συλλαλητήριο ανακοίνωσε και ο Σύλλογος Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Θεσσαλονίκης όπως ανέφερε η πρόεδρός του Ράνια Καπετανγιώργη. «Περίτρανα φαίνεται», υπογράμμισε η κ. Καπετανγιώργη, πως οι κυβερνήσεις αλλάζουν αλλά η αντιλαϊκή πολιτική μένει σταθερή [ .. ]παραπέμποντας μέτρα στις καλένδες που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν τους επαγγελματίες όπως η επανένταξή μας στο αφορολόγητο, η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, η διαγραφή χρεών που έχουμε συσσωρεύσει τα χρόνια της κρίσης».

Κοινό βηματισμό με σωματεία συνδικάτα και εργαζόμενους θα έχουν και φοιτητές μέλη του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών όπως ανέφερε στη συνέντευξη τύπου το μέλος της εκτελεστικής γραμματείας του ΜΑΣ, Δημήτρης Περδίκης. Κάλεσμα για συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ απηύθυνε και η Ηλέκτρα Ραΐζη, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

Το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της ΕΓ του ΠΑΜΕ την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη παρουσιάστηκε το πλαίσιο διεκδικήσεων το οποίο έχει ως εξής:

Διεκδικούμε:

1. Κατάργηση όλων των αντιλαϊκών νόμων και μέτρων, των μνημονίων των ΕΕ – ΔΝΤ – ΕΚΤ και των άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές. Άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Κατάργηση του αντεργατικού νόμου 4172/2013 με τον οποίο ο κατώτατος μισθός ρυθμίζεται με Υπουργική Απόφαση. Να καταργηθεί όλο το αντεργατικό πλαίσιο που αφορά τις ΣΣΕ. Επαναφορά της υποχρεωτικότητας των ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους. Να ισχύουν για όλους, ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση. Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους, με 7ωρο – 35ωρο – 5ήμερο, καθορισμένο ωράριο με βάση τις Συλλογικές Συμβάσεις. Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.

2. Απαγόρευση πλειστηριασμών για την εργατική – λαϊκή οικογένεια. Κατάργηση του νόμου που απελευθερώνει τις κατασχέσεις για χρέη προς τις τράπεζες και το Δημόσιο, ακόμα και για 500 ευρώ. Πλήρης προστασία της κύριας κατοικίας.

3. Αγώνας ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, στην παράδοση του δημόσιου πλούτου στους επιχειρηματικούς ομίλους, στις απολύσεις και την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, στην αύξηση τιμών για τη λαϊκή οικογένεια σε ηλεκτρικό, νερό, εισιτήρια, τηλέφωνο, βασικά αγαθά.

4. Πλήρη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας. Αφορολόγητο ατομικό όριο 20.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να φορολογούνται με 45% τα κέρδη και τα περιουσιακά στοιχεία του μεγάλου κεφαλαίου.

5. Άμεση κάλυψη και επιδότηση όλων των ανέργων για όσο διαρκεί η ανεργία. Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ, δηλαδή στο 80% του κατώτατου μισθού των 751 ευρώ που διεκδικεί το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Κανένας άνεργος χωρίς ασφαλιστική κάλυψη. Καμία διακοπή ρεύματος, νερού, σταθερού τηλεφώνου, σε ανέργους, απλήρωτους εργαζόμενους. Αναστολή κάθε υποχρέωσης προς τράπεζες και Δημόσιο. Διαγραφή των χρεών από τόκους. Όσο διαρκεί η ανεργία, οι άνεργοι και τα μέλη της οικογένειάς τους να έχουν πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Ούτε ένα ευρώ από τα λεφτά των ανέργων στα χέρια της εργοδοσίας. Να σταματήσει η επιδότηση των εργοδοτών με «ζεστό» χρήμα.

6. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Να γίνουν τώρα χιλιάδες προσλήψεις στα δημόσια νοσοκομεία, στα σχολεία, μόνιμων, πλήρους απασχόλησης υγειονομικών και εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων, για να καλυφθούν οι τεράστιες ελλείψεις σε Υγεία και Παιδεία. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων, επικουρικών, αναπληρωτών. Να λειτουργήσουν Κέντρα Υγείας, κλινικές νοσοκομείων, όσες υποδομές έκλεισαν λόγω περικοπών.

7. Άμεσες προσλήψεις στα ασφαλιστικά ταμεία, στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, στο ΕΚΑΒ, σε κοινωνικές δομές και ιδρύματα Πρόνοιας. Κατάργηση των περικοπών και των πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις, στα φάρμακα, στα εμβόλια, στις φυσικοθεραπείες και στις ιατρικές επισκέψεις. Να παρέχονται σε όλους δωρεάν με χρηματοδότηση από το κράτος, με επιστημονικά και όχι με λογιστικά κριτήρια.

8. Κανένα παιδί έξω από τους παιδικούς σταθμούς. Δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους τους φοιτητές και σπουδαστές σε σύγχρονες, ασφαλείς εστίες.

9. Υποδομές και μέτρα προστασίας του λαού. Αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά, αντιπυρικά έργα εδώ και τώρα. Χωρίς καμία χρονοτριβή να υπάρξουν άμεσος σχεδιασμός, γενναία χρηματοδότηση για την υλοποίηση εκτεταμένων αντιπλημμυρικών και αντιπυρικών έργων με ευθύνη του κράτους, σε όλη τη χώρα.

10. Να παρθούν μέτρα προστασίας των εργαζομένων από κάθε φυσικό φαινόμενο. Οι εργοδότες να καταρτίσουν σχέδιο διαφυγής και διάσωσης από το χώρο εργασίας, το οποίο να δοκιμάζεται τακτικά με ασκήσεις. Άμεσα να πραγματοποιηθεί έλεγχος όλων των χώρων δουλειάς από τις αρμόδιες κρατικές, περιφερειακές και δημοτικές υπηρεσίες.

11. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Ασφάλιση. Κάλυψη των απωλειών σε συντάξεις, κύριες και επικουρικές. Να μην εφαρμοσθεί και να καταργηθεί ο νόμος Κατρούγκαλου. Να μη γίνει ο επανυπολογισμός στις συντάξεις, να μην καταργηθεί η «προσωπική διαφορά», να αποδοθούν χωρίς καθυστερήσεις, αιτήσεις και προαπαιτούμενα τα παρακρατηθέντα ποσά. Κατώτερη κύρια σύνταξη στα 600 ευρώ. Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για τους μισθωτούς, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους να μην ξεπερνούν τα 60 χρόνια για τους άνδρες και τα 55 για τις γυναίκες, τα 55 και τα 50 αντίστοιχα για τους εργαζόμενους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

12. Κατάργηση των αντεργατικών νόμων που απελευθερώνουν τις ομαδικές απολύσεις. Να σταματήσει εδώ και τώρα κάθε άμεση και έμμεση προσπάθεια της κυβέρνησης και της εργοδοσίας για την κατάργηση της αποζημίωσης.

13. Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης και μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου. Να σταματήσει το αίσχος των εργολαβικών και υπεργολαβικών εργαζομένων.

14. Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την πρόληψη εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών, με ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης. Αποφασιστική ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και της υλικοτεχνικής υποδομής του ΣΕΠΕ και δημιουργία κρατικού Σώματος Τεχνικών Ασφαλείας και Γιατρών Εργασίας και υπηρεσιών ΥΑΕ ενταγμένων στο αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας.

15. Υπεράσπιση και διεύρυνση του θεσμού των ΒΑΕ και σε άλλους κλάδους και ειδικότητες (σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα) που δουλεύουν σε ομοιογενείς συνθήκες, άμεση επανένταξη στο θεσμό των κλάδων που εξαιρέθηκαν το 2011.

16. Σωματεία ανεξάρτητα, ελεύθερα από το κράτος, την εργοδοσία και τους μηχανισμούς τους. Κατάργηση των νόμων που επιβάλλουν την παρέμβαση του κράτους στην εσωτερική λειτουργία των σωματείων, στο δικαίωμα στην απεργία και στη συνδικαλιστική δράση. Κανένας συμβιβασμός με το φακέλωμα της συνδικαλιστικής δράσης.

17. Ανασύσταση των ΟΕΚ – ΟΕΕ, με το σύνολο των αρμοδιοτήτων τους. Να ξεκινήσει και να ενισχυθεί το κατασκευαστικό πρόγραμμα, να ξεκινήσουν όλα τα προγράμματα που καταργήθηκαν, να διευρυνθούν τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού. Δημόσιες και δωρεάν υποδομές αθλητισμού και πολιτισμού, δημόσιες και δωρεάν κατασκηνώσεις για τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τις οικογένειές τους.

18. Επαναφορά του επιδόματος τοκετού, για όλες τις γυναίκες χωρίς προϋποθέσεις. Αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση για Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια.

19. Καμιά συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους εκτός συνόρων. Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Καμία εμπλοκή στα σφαγεία τους. Να κλείσουν όλες οι ξένες βάσεις και στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και τα Βαλκάνια. Να γυρίσουν πίσω οι φαντάροι και οι στρατιωτικοί που βρίσκονται έξω από τα σύνορα.