Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Δεκάδες κρούσματα κορονοϊού στις φυλακές Διαβατών

Μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει ο κορονοϊός στις φυλακές των Διαβατών, όπου εντοπίστηκαν 65 κρούσματα. Τα 59 αφορούν κρατούμενους και τα 6 σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

Από την Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής υποστηρίζουν ότι «τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα», ωστόσο, ο αριθμός των κρουσμάτων εγείρει σοβαρά ερωτήματα αν ισχύει κάτι τέτοιο.

Τα ερωτήματα αυτά ενισχύονται από το γεγονός πως το πρώτο κρούσμα (σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας) διαπιστώθηκε στις 20 Οκτώβρη, δηλαδή πριν από δύο τουλάχιστον εβδομάδες, σε σωφρονιστικό υπάλληλο, ενώ ο έλεγχος των σωφρονιστικών ολοκληρώθηκε στις 6 Νοέμβρη. Το πρώτο κρούσμα σε κρατούμενο παρουσιάστηκε στις 28 Οκτώβρη, χωρίς μέχρι τότε να έχουν γίνει τεστ στους κρατούμενους και επιβεβαιώθηκε μία ημέρα μετά, οπότε και βγήκε θετικό το τεστ. Στις 4 Νοέμβρη καταγράφηκαν 3 βεβαιωμένα κρούσματα σε κρατούμενους και την επόμενη ημέρα, 5 Νοέμβρη, ο αριθμός τους έφτασε τα 15. Το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ πήγε στις φυλακές στις 6 Νοέμβρη για να κάνει μαζικά τεστ.

Από την αλληλουχία των γεγονότων που παρουσιάζονται στην ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας, προκύπτει ότι μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους δεν έγιναν μαζικά τεστ στους κρατούμενους, αλλά πέρασαν αρκετές ημέρες έως ότου συμβεί αυτό.

Οι φυλακές χωρίστηκαν την Παρασκευή 6 Νοέμβρη, το βράδυ, σε τρεις ζώνες. Στη μία ζώνη κρατούνται οι θετικοί στον κορονοϊό, στη δεύτερη όσοι έχουν ελεγχθεί και είναι αρνητικοί και στην Τρίτη όλοι οι υπόλοιποι, οι οποίοι δεν έχουν ελεγχθεί αλλά δεν παρουσιάζουν κάποιο σύμπτωμα. Σύμφωνα με το υπουργείο, η πλειοψηφία των κρουσμάτων είναι ασυμπτωματικοί.

Αύριο, μεταβαίνει στις φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης η γγ Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σ. Νικολάου,

«Μακρόνησος» (Λεύκωμα), Γιώργος Φαρσακίδης