Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Διαδηλώσεις και εκβιασμοί στη Λευκορωσία εναντίον του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο

Το «Ατέχνως» παρακολουθεί με τη δέουσα σοβαρότητα τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στη Λευκορωσία, μιας χώρας που βρίσκεται κυριολεκτικά στις «μυλόπετρες» του εκμεταλλευτικού συστήματος και των ιμπεριαλιστικών παρεμβάσεων, με τη Ρωσία του Πούτιν σε έναν ιδιαίτερο ρόλο

Belatus nazi flag

Με τη σημαία που χρησιμοποιούνταν και επί γερμανικής κατοχής εμφανίζονται πολλοί αντιπολιτευόμενοι στη Λευκορωσία

Μετά από ένα διάστημα σχετικής ηρεμίας, η κινητοποίηση της Κυριακής 18-Οκτ, ήταν η πρώτη σε ευρεία κλίμακα μετά το τελεσίγραφο που έδωσε η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια στον Λουκασένκο να παραιτηθεί μέχρι τις 25 Οκτωβρίου. Σε διαφορετική περίπτωση, απειλεί ότι θα καλέσει τους πολίτες να κατέβουν σε γενική απεργία.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες συγκεντρώσεις, οι διαδηλωτές αυτή τη φορά δεν έκαναν πορεία στο κέντρο του Μινσκ αλλά σε μια οδική αρτηρία στα νότια της πρωτεύουσας, όπου βρίσκονται πολλά εργοστάσια. Φώναζαν «Απεργία» και συνθήματα κατά του Λουκασένκο και κατά της αστυνομίας. Οι αρχές προχώρησαν σε περίπου 100 συλλήψεις, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του ΥπΕσ, Όλγκα Σεμοντάνοβα.

Ο 66χρονος πρόεδρος πάντως, παρά την πρωτοφανή πίεση που δέχεται μετά τις προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου, δεν δείχνει καμία πρόθεση να υποκύψει στις απαιτήσεις των πολιτικών αντιπάλων του.

Беларусь Александр Лукашенко

Από παλαιότερη κινητοποίηση της αντιπολίτευσης

Ο αρχηγός της KGB, Ιβάν Τέρτερ, υποστήριξε το Σάββατο ότι έχει πληροφορηθεί πως προετοιμάζεται μια «προβοκάτσια» με στόχο την «αποσταθεροποίηση» της Λευκορωσίας.

Η Τιχανόφσκαγια, εκτός από το τελεσίγραφο προς τον Λουκασένκο, απηύθυνε και νέο μήνυμα προς τους πολίτες της χώρας, προτρέποντάς τους … «Να συνεχίσουν να εκφράζουν τις διεκδικήσεις τους με αποφασιστικό και ειρηνικό τρόπο».

«Δεν θα σταματήσουμε παρά μόνο όταν θα απελευθερωθούν όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας αρχίσουν να προστατεύουν τον λαό και επιστρέψουν στη Λευκορωσία ο νόμος και οι έντιμες εκλογές», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP & Reuters