Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Δεν κατεβαίνουν στις εκλογές οι ΑΝΕΛ – Αποχώρηση Σαρίδη από την Ένωση κεντρών

Κλιμακώνονται οι διεργασίες στα αστικά πολιτικά κόμματα ενόψει εκλογών και κυρίως στο χώρο της δεξιάς και της αποκαλούμενης κεντροδεξιάς.

Έτσι μετά την ανακοίνωση από το Ποτάμι για μη συμμετοχή στις εκλογές, τη μη συμμετοχή στις πρόωρες εθνικές εκλογές στις 7 Ιουλίου φέρεται πως αποφάσισαν ο Πάνος Καμμένος και τα κορυφαία στελέχη των ΑΝΕΛ, αποτέλεσμα της απογοητευτικής παρουσίας στις ευρωεκλογές.

Οι οριστικές αποφάσεις θα παρθούν την Δευτέρα όπου συνεδριάζουν τα όργανα του κόμματος, με τις πληροφορίες να λένε πως η τάση που υποστηρίζει την μη κάθοδο να είναι πιο ισχυρή. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως σε αυτή την περίπτωση δεν θα υπάρξει αναστολή της λειτουργίας του κόμματος.

Το ποσοστό που συγκέντρωσαν οι ΑΝΕΛ στις ευρωεκλογές ήταν μόλις 0,80% (45.000 ψήφοι) όταν το 2014 είχαν φτάσει στο 3,46% (198.000 ψήφοι).  Παρά την αντίθεση του κόμματος στη Συμφωνία των Πρεσπών, όλα δείχνουν ότι οι πολίτες δεν εκτίμησαν τη στάση του Πάνου Καμμένου να έχει συγκυβερνήσει με τον Αλέξη Τσίπρα και να τον έχει στηρίξει ως το «παρά πέντε»

Εκ της αποφάσεως μη συμμετοχής τίθεται το ερώτημα  τι θα απογίνουν – τι θα κάνουν οι τρεις βουλευτές που έμειναν πιστοί στον Πάνο Καμμένο ως την τελευταία στιγμή: η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ο Κώστας Κατσίκης και ο Αριστείδης Φωκάς, (προέρχεται από την Ενωση Κεντρώων). Θα μεταπηδήσουν στη ΝΔ;

Ζήτημα τίθεται και για τον Κώστα Ζουράρι, ο οποίος στήριξε τον Αλέξη Τσίπρα σε όλες τις αναμετρήσεις στη Βουλή. Δημοσιεύματα τον θέλουν να συνεχίζει με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο χώρος της εθνικιστικής Δεξιάς μένει σχεδόν «ακέφαλος», μετά την αποχώρηση του Γιώργου Καρατζαφέρη από την ηγεσία του ΛΑΟΣ και τη μη κάθοδο των ΑΝΕΛ στις εκλογές.

Ο χώρος αυτός αθροίζει ένα μη ευκαταφρόνητο ποσοστό είναι μια καλή δεξαμενή, κυρίως για τη ΝΔ, ειδικά από τους ΑΝΕΛ, αφού στην πλειοψηφία τους οι βουλευτές του προέρχονται από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας.

Αποχωρεί από την Ένωση Κεντρώων ο βουλευτής Ι.Σαρίδης

Την αποχώρησή του από την Ένωση Κεντρώων γνωστοποίησε με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Γιάννης Σαρίδης.

Ο κ. Σαρίδης, όπως αναφέρει, θα παραμείνει ανεξάρτητος βουλευτής

Δεδομένου αυτού οι Ένωση κεντρώων μένει με τέσσερις βουλευτές και διαλύεται η Κοινοβουλευτική της Ομάδα. Υπενθυμίζεται πως από την Ενωση Κεντρώων στις βουλευτικές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2015 είχε εκλέξει 9 βουλευτές

Τέλος, υπενθυμίζουμε την προ ημερών αποχώρηση από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ της κ. Μεγαλοοικονόμου, η οποία είχε εκλεγεί με την Ένωση Κεντρώων, το 2017 ανεξαρτητοποιήθηκε και στη συνέχεια εντάχθηκε στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.