• [ Δικοί σου εχθροί, δικοί μου εχθροί /του σκεφτόμενου ανθρώπου είναι εχθροί]
Facebooktwitterrssyoutube
slogan

“…Δεν κιότεψα δεν λύγισα και τη ζωή αψήφισα”

«…Ο παραμυθένιος κόσμος της Ανατολής στον οποίο μας μεταφέρει η φωνή του Στέλιου Καζαντζίδη, έχει μια αλλιώτικη γοητεία και δημιουργεί ατμοσφαιρικές εικόνες, μυσταγωγικές και κάποια περισυλλογή και προβληματισμό.

Σαν αντίδοτο όμως στα τραγούδια αυτά με το ανατολίτικο ηχόχρωμα και περιεχόμενο, θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ότι ο Καζαντζίδης με όλη τη δύναμη της ψυχής του, έχει ερμηνέψει ένα κύκλο τραγουδιών με καθαρά πολιτικό περιεχόμενο που γύρισε σε δίσκο 33 στροφών τον Αύγουστο του 1974. Πρόκειται για το έργο του Μίκη Θεοδωράκη «Στην Ανατολή» σε στίχους του ίδιου του συνθέτη, του Μιχάλη Κακογιάννη (και σε δύο τραγούδια των Κ. Στυλιάτη και Ι. Καλαμίτση). Σεγόντο στον Καζαντζίδη σ’ αυτά τα υπέροχα τραγούδια κάνει η Χάρις Αλεξίου, ενώ σε δύο κομμάτια τραγουδούν σε διάλογο Καζαντζίδης και Θεοδωράκης.

ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ, Ολόκληρος ο δίσκος

Το έργο αυτό «Στην Ανατολή» με τα τόσο σπουδαία από κάθε πλευρά τραγούδια θάφτηκαν από το μάρκετινγκ και δεν τα άκουσε το ευρύ κοινό, αν και ποιοτικά ήταν ό,τι καλύτερο είχε τραγουδήσει ο Καζαντζίδης σε σύγκριση με τις παλαιότερες συνεργασίες του με Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Ξαρχάκο, Λοΐζο, Λεοντή, Μαρκόπουλο και Κατσαρό.

ΒΟΥΝΑ ΣΑΣ ΧΑΙΡΕΤΩ

Βουνά βουνά σας χαιρετώ
φεύγω για μακριά
για ταξίδι μεγάλο, δίχως πηγαιμό
δίχως γυρισμό.

Βουνά βουνά σας χαιρετώ
φεύγω για μακριά
δεν κιότεψα δεν λύγισα
και τη ζωή αψήφισα

μονάχα μια καρδιά πονώ
μόνο μια καρδιά
αυτή μόνο θα νιώσει
το σκληρό καημό από το χωρισμό
μονάχα μια καρδιά πονώ
μόνο μια καρδιά

Βουνά βουνά σας χαιρετώ
φεύγω για μακριά
δεν κιότεψα δεν λύγισα
και τη ζωή αψήφισα.

Ένα από τα τραγούδια του δίσκου σε ποίηση Μίκη Θεοδωράκη, που είναι αφιερωμένο στα παιδιά του Πολυτεχνείου που σκοτώθηκαν με το κεφάλι ψηλά, το «Βουνά σας χαιρετώ», ο Στέλιος Καζαντζίδης με μια τρομερή φωνή λες και έρχεται από το υπερπέραν, δίνει όλες τις ψυχικές του δυνάμεις σε μια καταπληκτική ερμηνεία. Μια ερμηνεία μοναδική που ασφαλώς αφοπλίζει τους καλοπροαίρετους ή κατευθυνόμενους επικριτές του Καζαντζίδη…»

Πάνος Γεραμάνης
[“Στέλιος Καζαντζίδης, Όταν η φωνή φτάνει στο θρύλο”, εκδόσεις Άγκυρα, 2000]

Επιμέλεια: Οικοδόμος