Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Δεν τους «βγήκε» το πραξικόπημα των ΗΠΑ και απροκάλυπτα προσπαθούν να δημιουργήσουν κατάσταση χάους στη Βενεζουέλα

Κλιμακώνουν την απροκάλυπτη επέμβαση τους οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στη Βενεζουέλα καλώντας ανοιχτά πλέον σε ανατροπή του προέδρου της χώρας Νικολάς Μαδούρο για να εγκαταστήσουν μια κυβέρνηση μαριονέτα.

Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις μάλιστα έφτασαν στο σημείο να ζητούν από το στρατό να ανατρέψει με πραξικόπημα το Μαδούρο, προκαλώντας την αντίδραση του υπουργού Άμυνας της χώρας, Βλαδίμιρ Παντρίνο, ο οποίος τόνισε ότι οι ένοπλες δυνάμεις απορρίπτουν την απόφαση του προέδρου του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας, του Χουάν Γκουαϊδό, να αυτοανακηρυχθεί μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας.

«Η απελπισία και η μισαλλοδοξία επιτίθενται στην ειρήνη του έθνους μας. Εμείς, οι στρατιώτες της πατρίδας, δεν θα αποδεχθούμε έναν πρόεδρο επιβεβλημένο στη σκιά σκοτεινών συμφερόντων, ούτε αυτοανακηρυγμένο στο περιθώριο του νόμου. Ο στρατός υπερασπίζεται το Σύνταγμά μας και είναι εγγυητής της εθνικής κυριαρχίας», ανέφερε ο υπουργός μέσω Twitter.

Παράλληλα χθες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Καράκας και αλλού, εκφράζοντας την υποστήριξή τους στον Μαδούρο και την αντίθεσή τους στα αποσταθεροποιητικά σχέδια της αντιδραστικής αντιπολίτευσης που έχει στη στήριξη των ιμπεριαλιστών.

Στα συλλαλητήρια συμμετείχε με δικό του μπλοκ και πλαίσιο το ΚΚ Βενεζουέλας, προτρέποντας σε λήψη επαναστατικών μέτρων για την αντιμετώπιση της καπιταλιστικής κρίσης σε όφελος των εργαζομένων. Επίσης ζήτησε αντιμετώπιση του προβλήματος του τεράστιου πληθωρισμού μέσα από ένα άμεσο διατροφικό πρόγραμμα που θα είναι κάτω από τον έλεγχο των εργαζομένων, των αγροτών και λαϊκών επαναστατικών οργανώσεων, μέτρα για τον άμεσο έλεγχο των αυξήσεων στις τιμές των βασικών προϊόντων, δίωξη των διεφθαρμένων υπαλλήλων όπου κι αν βρίσκονται. Ταυτόχρονα, οι κομμουνιστές κατήγγειλαν τις κυβερνητικές πρακτικές στην επαρχία της Αράγκουα, όπου διώκονται εργάτες συνδικαλιστές στην εταιρεία «Agropatria» οι οποίοι διεκδίκησαν τα δικαιώματά τους.

Διεθνή μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν τα συλλαλητήρια στο σύνολό τους ως αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, ενώ ελεγχόμενα από την αντιπολίτευση ΜΜΕ και ΜΚΟ κάνουν λόγο για νεκρούς.

Διεθνείς αντιδράσεις

Οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα έχουν προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις και στη λεγόμενη διεθνή κοινότητα.

Η Ρωσία, μέσω της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρίας Ζαχάροβα υποστήριξε ότι «οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα δείχνουν πολύ καλά πώς η προοδευτική δυτική κοινωνία μεταχειρίζεται στ’ αλήθεια το διεθνές δίκαιο, την εθνική κυριαρχία και τη μη-επέμβαση σε άλλες χώρες».

Η κυβέρνηση της Κούβας εξέφρασε την Τετάρτη την «υποστήριξη και αλληλεγγύη στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο μπροστά στις ιμπεριαλιστικές προσπάθειες να δυσφημιστεί και να αποσταθεροποιηθεί η μπολιβαριανή επανάσταση», ενώ ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες εξέφρασε την αλληλεγγύη του στη Βενεζουέλα «σε αυτές τις ώρες αποφασιστικής σημασίας, που τα νύχια του ιμπεριαλισμού προσπαθούν ξανά να καταφέρουν θανάσιμο πλήγμα στη δημοκρατία και την αυτοδιάθεση των λαών της Νότιας Αμερικής», προσθέτοντας ότι «δεν θα γίνουμε ποτέ η πίσω αυλή των ΗΠΑ».

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση απηύθυνε την Τετάρτη έκκληση να ακουστεί η «φωνή» του λαού της Βενεζουέλας και να προκηρυχθούν «ελεύθερες» εκλογές, χωρίς όμως σε αυτό το στάδιο να ακολουθήσει τα βήματα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, που αναγνώρισαν τον Χουάν Γκουαϊδό, τον πρόεδρο της Βουλής, ως τον μεταβατικό πρόεδρο της λατινοαμερικάνικης χώρας.

«Την 23η Ιανουαρίου, ο λαός της Βενεζουέλας απαίτησε μαζικά δημοκρατία και τη δυνατότητα να αποφασίσει ελεύθερα για το μέλλον του. Η φωνή του δεν μπορεί να αγνοηθεί», ανέφερε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, εξ’ ονόματος των 28.

Τέλος, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε ανοιχτά την στήριξή του στον Μαδούρο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του πρόεδρου Ιμπραήμ Καλίμ, ο Ερντογάν τηλεφώνησε στον εκλεγμένο πρόεδρο της Βενεζουέλας και του είπε χαρακτηριστικά: «Αδερφέ μου Μαδούρο! Στάσου στο ύψος σου! Είμαστε μαζί σου!».