Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δεύτερη Διεθνής Διάσκεψη «Με όλους και για το καλό όλων» στο Συνεδριακό Κέντρο της Αβάνας, στις 25–28 Γενάρη 2016

Επι­μέ­λεια — Μετά­φρα­ση: Λου­κία Κων­στα­ντί­νου, Βαγ­γέ­λης Γονα­τάς //

Αβά­να, Κούβα

Το Πρό­γραμ­μα Διε­θνούς Αλλη­λεγ­γύ­ης Χοσέ Μαρ­τί προ­σκα­λεί στην 2η Διε­θνή Διά­σκε­ψη «Με όλους και για το καλό όλων» που θα συγκλη­θεί στο Συνε­δρια­κό Κέντρο της Αβά­νας, Κού­βα, στις 25 ‑28 Γενά­ρη του 2016.

Η 2η Διά­σκε­ψη θα προ­σεγ­γί­σει τα προ­βλή­μα­τα που γεν­νά η παγκο­σμιο­ποι­η­μέ­νη σύγ­χρο­νη πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, η οποία βρί­σκε­ται σε απο­σύν­θε­ση καθώς και τις επι­λο­γές για τον μετα­σχη­μα­τι­σμό και τη βελ­τί­ω­ση του κόσμου, σε τομείς όπως οι ακόλουθοι:

  • Εξά­λει­ψη της φτώ­χιας και προ­σπά­θεια για κοι­νω­νι­κή ενσω­μά­τω­ση σε αντί­θε­ση με την απάν­θρω­πη πρα­κτι­κή του απο­κλει­σμού και του δια­χω­ρι­σμού με βάση τη φυλή, το φύλο, τη θρη­σκεία και οποια­δή­πο­τε άλλη μορ­φή διακρίσεων.
  • Να ενι­σχύ­σου­με τις ικα­νό­τη­τες της εκπαί­δευ­σης και του πολι­τι­σμού να δια­μορ­φώ­νουν ανθρώ­πους ικα­νούς να κατα­ξιώ­νο­νται ως άτο­μα, μέσα από σχέ­σεις αλλη­λεγ­γύ­ης προς τους συναν­θρώ­πους τους.
  • Να προ­ω­θή­σου­με την ισορ­ρο­πία των σχέ­σε­ων των κοι­νω­νιών μετα­ξύ τους, αλλά και με τα οικο­συ­στή­μα­τα, από τα οποία εξαρ­τά­ται η επι­βί­ω­ση του είδους μας.
  • Να δηλώ­σου­με την ηθι­κή σημα­σία της αρχής της ενό­τη­τας, σε αντι­δια­στο­λή με τον κατα­κερ­μα­τι­σμό και να αντι­με­τω­πί­σου­με την ατο­μι­κή αβε­βαιό­τη­τα που γεν­νά η κατά­στα­ση της κρίσης.

Η πολι­τι­στι­κή και ηθι­κή διά­στα­ση σε πεδία όπως:

  • Οι κίν­δυ­νοι, αλλά και οι ελπί­δες που προ­σφέ­ρει η τεχνο­λο­γι­κή και επι­στη­μο­νι­κή ανά­πτυ­ξη, ιδιαί­τε­ρα οι νέες τεχνο­λο­γί­ες της πληροφορίας.
  • Η πρό­σβα­ση στην εκπαί­δευ­ση και τον πολι­τι­σμό απα­ραί­τη­τη για την άσκη­ση των βασι­κών ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των στον 21ο αιώνα.
  • Η μετα­νά­στευ­ση και ο πολι­τι­στι­κός διά­λο­γος σαν θέμα­τα που απαι­τούν την προ­σέγ­γι­ση σε βάθος και όχι επιφανειακά.
  • Το ηθι­κό πλαί­σιο ανα­φο­ράς για την κοι­νω­νι­κή δρά­ση μπρο­στά στην κρί­ση, με βάση τις καλύ­τε­ρες συνει­σφο­ρές της λατι­νο­α­με­ρι­κά­νι­κης σκέ­ψης, από τον Σιμόν Μπο­λί­βαρ και τον Χοσέ Μαρ­τί, μέχρι τους πιο σύγ­χρο­νους δια­νο­ού­με­νους του 20ου αιώ­να, έως και τις μέρες μας.

Η κοι­νω­νι­κή διά­στα­ση σε τομείς όπως:

  • Η χει­ρο­τέ­ρευ­ση των συν­θη­κών ζωής των εργα­ζο­μέ­νων της πόλης και του χωριού σε όλες τις περιο­χές του πλανήτη.
  • Ο ρόλος και οι προ­κλή­σεις των νέων κοι­νω­νι­κών κινη­μά­των που ανα­δύ­ο­νται από την κρίση.
  • Ο αγώ­νας ενά­ντια σε όλες τις μορ­φές δια­κρί­σε­ων –με βάση τη φυλή, το φύλο, τη πίστη, την ηλι­κία και την κοι­νω­νι­κή κατά­στα­ση–  που νομι­μο­ποιούν την ανι­σό­τη­τα και θεσμο­θε­τούν ως έγκλη­μα τον αγώ­να για κοι­νω­νι­κή δικαιοσύνη.
  • Ο ρόλος των γυναι­κεί­ων οργα­νώ­σε­ων στον κοι­νω­νι­κό μετα­σχη­μα­τι­σμό. Τα δικαιώ­μα­τα της γυναί­κας στην κοινωνία.
  • Το συν­δι­κα­λι­στι­κό κίνη­μα και ο ρόλος του στους αγώ­νες για έναν καλύ­τε­ρο κόσμο, υπό το πρί­σμα των νέων συν­θη­κών που έχουν δημιουρ­γη­θεί εξαι­τί­ας της παγκό­σμιας οικο­νο­μι­κής κρίσης.
  • Ο ρόλος της νεο­λαί­ας, των φοι­τη­τών και των οργα­νώ­σε­ών τους. Η έντα­ξή τους στις δια­δι­κα­σί­ες της αλλαγής.
  • Οι θρη­σκευ­τι­κές οργα­νώ­σεις, ο οικου­με­νι­σμός, η προ­σφο­ρά τους στο θέμα της ειρή­νης και στον γήι­νο κόσμο που επι­θυ­μούν οι καλο­προ­αί­ρε­τοι άνθρωποι.
  • Οι ιθα­γε­νείς πλη­θυ­σμοί και οι εθνι­κές μειο­νό­τη­τες. Η ανα­γκαιό­τη­τα πολι­τι­κών ενσω­μά­τω­σης και σεβα­σμού σε αντί­θε­ση με τον απο­κλει­σμό και την περιθωριοποίηση.
  • Η χρή­ση των ναρ­κω­τι­κών και η δια­κί­νη­σή τους: αιτί­ες, συνέ­πειες και αντι­με­τώ­πι­ση αυτής της γενι­κευ­μέ­νης μάστιγας.

Η περι­βαλ­λο­ντι­κή διά­στα­ση σε πεδία όπως:

  • Η γενί­κευ­ση των κοι­νω­νι­κο-περι­βαλ­λο­ντι­κών συγκρού­σε­ων που προ­έρ­χο­νται από τον μετα­σχη­μα­τι­σμό της φυσι­κής κλη­ρο­νο­μί­ας σε κεφά­λαιο, μέσω της οικειο­ποί­η­σης των φυσι­κών πόρων, οι οποί­οι είναι απα­ραί­τη­τοι για τη ζωή των πιο φτω­χών στρω­μά­των του χωριού και της πόλης.
  • Η συνε­χής κατα­στρο­φή των οικο­συ­στη­μά­των, που απο­τε­λούν ζωτι­κό στοι­χείο  για την επι­βί­ω­ση του είδους μας.
  • Η ανά­γκη της δημιουρ­γί­ας ενός δια­φο­ρε­τι­κού περι­βάλ­λο­ντος, μέσω της οικο­δό­μη­σης δια­φο­ρε­τι­κών κοινωνιών.

Η πολι­τι­κή διά­στα­ση σε τομείς όπως:

  • Η ενί­σχυ­ση της συμ­με­το­χι­κής δημο­κρα­τί­ας ως μέσο για την οικο­δό­μη­ση νέων κοι­νω­νιών, με όλους και για το καλό όλων.
  • Ο αγώ­νας για το δικαί­ω­μα στην οργά­νω­ση, στην μαζι­κή επι­κοι­νω­νία και την ελεύ­θε­ρη έκφρα­ση της φιλο­δο­ξί­ας και των προ­τά­σε­ων από πλευ­ράς των πλειο­ψη­φι­κών τμη­μά­των των κοι­νω­νιών μας.
  • Η ανα­γκαιό­τη­τα αντι­με­τώ­πι­σης της τρο­μο­κρα­τί­ας σε όλες τις μορ­φές της, ιδιαί­τε­ρα εκεί­νες που στο­χεύ­ουν να εμπο­δί­σουν την συμ­με­το­χή όλων στη συζή­τη­ση και τη λύση των προ­βλη­μά­των όλων των ανθρώπων.
  • Η δικαιο­σύ­νη σαν παγκό­σμια αξία για την ειρή­νη. Ο σεβα­σμός και η αξιο­λό­γη­ση των Διε­θνών Δικαιω­μά­των με την αντί­λη­ψη της εξυ­πη­ρέ­τη­σης των συμ­φε­ρό­ντων όλων των λαών του κόσμου και όχι στην υπη­ρε­σία των πιο ισχυρών.

Η οικο­νο­μι­κή διά­στα­ση σε πεδία όπως:

  • Ο αγώ­νας ενά­ντια στις προ­σπά­θειες να μετα­φερ­θεί στους εργα­ζό­με­νους του χωριού και της πόλης το κόστος από την κρί­ση, που γεν­νή­θη­κε εξαι­τί­ας των κερ­δο­σκο­πι­κών δρα­στη­ριο­τή­των του χρη­μα­το­πι­στω­τι­κού κεφαλαίου.
  • Η ανά­γκη να ορα­μα­τι­στού­με και να οικο­δο­μή­σου­με νέες οικο­νο­μί­ες, βασι­σμέ­νες στις αρμο­νι­κές σχέ­σεις μετα­ξύ των ανθρώ­πων, αλλά και με το φυσι­κό περι­βάλ­λον, και να έχουν σαν στό­χο να μας επι­τρέ­πουν να ευη­με­ρού­με προ­κει­μέ­νου να γινό­μα­στε καλοί.
  • Η ενί­σχυ­ση της ενσω­μά­τω­σης των λαών και των κρα­τών για την οικο­δό­μη­ση περι­φε­ρεια­κών οικο­νο­μιών αλλη­λέγ­γυων, συν­δε­δε­μέ­νων μετα­ξύ τους με δεσμούς αμοι­βαί­ου οφέ­λους, που εγγυώ­νται την από κοι­νού ευημερία.
  • Ενσω­μά­τω­ση και αλλη­λεγ­γύη στην Λατι­νι­κή Αμε­ρι­κή και την Καραϊ­βι­κή. CELAC, ALBA, UNASUR, CARICOM, MERCOSUR σαν άξο­νες για μια νέα Αμε­ρι­κή. Δυνα­τό­τη­τες και κίν­δυ­νοι που τις απειλούν.

Κάθε ένας από αυτούς τους τομείς και τις θεμα­τι­κές ενό­τη­τες, όπως είναι φανε­ρό, μπο­ρούν και πρέ­πει να είναι αντι­κεί­με­νο πολ­λα­πλών, στο­χευ­μέ­νων πρω­το­βου­λιών προς ανά­πτυ­ξη. Όλες είναι καλοδεχούμενες.

Οι εργα­σί­ες της Διά­σκε­ψης θα πραγ­μα­το­ποι­η­θούν μέσα από επι­τρο­πές και την ολο­μέ­λεια και θα περι­λαμ­βά­νουν επί­σης και την σύγκλι­ση ενός Νεο­λαι­ϊ­στι­κου Φόρουμ, ενός Συμπό­σιου της ΟΥΝΕΣΚΟ «Για τον Πολι­τι­σμό της Φύσης», μια Συνά­ντη­ση Εργα­σί­ας πάνω στο θέμα «Προ­σω­πι­κό­τη­τες και Δια­νο­ού­με­νοι της Δικής μας Αμε­ρι­κής», καθώς και ένα Στρογ­γυ­λό Τρα­πέ­ζι «Για την Υπε­ρά­σπι­ση της Ανθρωπότητας».

Η 2η Διε­θνής Διά­σκε­ψη «Με όλους και για το καλό όλων» που θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί με αφορ­μή την επέ­τειο της γέν­νη­σης του Από­στο­λου για την ανε­ξαρ­τη­σία της Κού­βας, θα περι­λαμ­βά­νει επί­σης ένα Στρογ­γυ­λό Τρα­πέ­ζι αφιε­ρω­μέ­νο στη συζή­τη­ση για την επι­και­ρό­τη­τα των σημα­ντι­κών έργων της σκέ­ψης του Χοσέ Μαρ­τί όπως είναι το δοκί­μιο «Η Δική μας Αμε­ρι­κή» και οι ομι­λί­ες «Με όλους και για το καλό όλων» και «Οι Νέες Προοπτικές».

Οι επί­ση­μες γλώσ­σες εργα­σί­ας θα είναι ισπα­νι­κά, αγγλι­κά και πορτογαλικά.

Οι τρό­ποι συμ­με­το­χής είναι με την ιδιό­τη­τα του Συμ­με­τέ­χων και του Εισηγητή.

Τα απο­τε­λέ­σμα­τα της συζή­τη­σης, καθώς και οι ειση­γή­σεις αλλά και οι παρεμ­βά­σεις θα συλ­λε­χθούν σε ψηφια­κές μέσα, όπου, ύστε­ρα από επι­μέ­λεια, θα στα­λούν – με την βοή­θεια των εθνι­κών επι­τρο­πών της ΟΥΝΕΣΚΟ – σε πανε­πι­στή­μια, βιβλιο­θή­κες, μη κυβερ­νη­τι­κές οργα­νώ­σεις, υπουρ­γεία παι­δεί­ας και συλ­λό­γους συγ­γρα­φέ­ων και καλ­λι­τε­χνών των δια­φό­ρων χωρών. Για την επι­τυ­χία του απο­τε­λέ­σμα­τος, παρα­κα­λού­νται οι συμ­με­τέ­χο­ντες με την ιδιό­τη­τα του ειση­γη­τή να προ­σκο­μί­σουν στην Οργα­νω­τι­κή Επι­τρο­πή την εισή­γη­σή τους ψηφιοποιημένη.

Στό­χος της 2ης Διε­θνούς Διά­σκε­ψης «Με όλους και για το καλό όλων» είναι να συνει­σφέ­ρει στη δια­μόρ­φω­ση της σκέ­ψης και της δρά­σης, που επι­τρέ­πουν την αντι­με­τώ­πι­ση των πολ­λα­πλών και πολύ­πλο­κων προ­βλη­μά­των του 21ου αιώνα.

Καλού­με όλους τους προ­ο­δευ­τι­κούς δια­νο­ού­με­νους του κόσμου, τους εκπαι­δευ­τι­κούς, καλ­λι­τέ­χνες, συγ­γρα­φείς και δημο­σιο­γρά­φους. Όλους τους κοι­νω­νι­κούς αγω­νι­στές, τους συν­δι­κα­λι­στι­κούς ηγέ­τες, τα πολι­τι­κά κόμ­μα­τα, τις νεο­λαι­ϊ­στι­κες οργα­νώ­σεις, τις γυναι­κεί­ες, τις αγρο­τι­κές, τις οργα­νώ­σεις των ιθα­γε­νών, αλλά και επαγ­γελ­μα­τιών και όλες τις μη κυβερ­νη­τι­κές οργα­νώ­σεις που παρα­κι­νού­νται από τις αρχές της δικαιο­σύ­νης και της ισό­τη­τας. Τα Πανε­πι­στή­μια, αλλά και τα άλλα εκπαι­δευ­τι­κά, επι­στη­μο­νι­κά, θρη­σκευ­τι­κά και πολι­τι­στι­κά ιδρύ­μα­τα, τις κυβερ­νή­σεις που δια­θέ­τουν στους κόλ­πους τους άτο­μα καλής θέλη­σης, να δια­δώ­σουν και να πάρουν μέρος σε αυτό το ραντε­βού που συγκα­λεί­ται υπό το φως της σκέ­ψης του Χοσέ Μαρτί.

ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ:  120 cuc

ΦΟΙΤΗΤΕΣ         :    70 cuc (να φέρουν μαζί έγγρα­φο που να το πιστοποιεί)

ΣΥΝΟΔΟΙ            :    50 cuc

Η πλη­ρω­μή μπο­ρεί να γίνει on line μέσω του επί­ση­μου site οργά­νω­σης της εκδή­λω­σης: http://www.porelbiendetodos.com ή απευ­θεί­ας, κατά την άφι­ξη στο Συνε­δρια­κό Κέντρο, κατά την παρα­λα­βή των  διαπιστευτηρίων.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο