Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Δεύτερη ομάδα εθελοντών συμμετέχει στη διαδικασία ελέγχου του Soberana

Είναι μεταξύ 60 και 80 ετών και αποτελούν μέρος της δεύτερης ομάδας εθελοντών που θα λάβουν την πρώτη δόση αυτής της ελπιδοφόρας πρότασης, που επιδιώκει να κερδίσει τη μάχη ενάντια στην πανδημία που παίρνει καθημερινά ζωές.

Άλλοι είκοσι Κουβανοί εντάχθηκαν από τις 2-Σεπ  στη διαδικασία των τεστ «Soberana 01», το εμβόλιο της Κούβας κατά του COVID-19, σύμφωνα με δημοσιεύματα της Naturaleza Secreta.
Αυτό, μετά από αρκετά προηγούμενα βήματα, όλα εξαιρετικά οργανωμένα, σχεδιασμένα ως μέρος μιας απαραίτητης μελέτης στην οποία όλοι οι Κουβανοί κατευθύνουν τα βλέμματά τους και εύχονται επιτυχία για να ανοσοποιήσουν στη συνέχεια ολόκληρο τον πληθυσμό από το νέο κοροναϊό.

Στο πλαίσιο αυτής της κλινικής δοκιμής ήδη εξηγήθηκαν τα πάντα διεξοδικά, ακολουθώντας τα καθιερωμένα πρωτόκολλα, σε όλους τους πιθανούς εθελοντές που θα ενσωματώνονταν.
Η κλινική δοκιμή είναι μια μελέτη, είναι μια έρευνα που γίνεται σε εθελοντές και ότι αυτή τη φορά έχει δύο φάσεις.
Ξεχωρίσαμε δύο ομάδες, μία από εθελοντές μεταξύ 19 και 59 ετών και μια άλλη μεταξύ 60 και 80 ετών. Κάθε ομάδα, με τη σειρά της, θα χωριστεί τυχαία σε τρεις υποομάδες για τις διαφορετικές δόσεις του ερευνητικού προϊόντος ή για το προϊόν ελέγχου, το οποίο είναι το εμβόλιο VA-MENGOC-BC, σύμφωνα με τις εξηγήσεις της Dr. Sonia Pérez Rodríguez.

Το υποψήφιο εμβόλιο Sovereign 01 εφαρμόζεται σε δύο δόσεις: την πρώτη ημέρα, η οποία ονομάζεται χρόνος μηδέν και, στη συνέχεια, μια δεύτερη δόση χορηγείται σε 28 ημέρες.
Η έρευνα λήγει 28 ημέρες μετά την εφαρμογή της δεύτερης δόσης, δηλαδή συνολικά μετά από 59 ημέρες.

Ο σκοπός αυτής της δοκιμής είναι να προσδιορίσει εάν το εμβόλιο είναι ασφαλές, ώστε να μπορεί να εξαπλωθεί σε μια μεγαλύτερη ομάδα εθελοντών συμμετεχόντων και στη συνέχεια στον πληθυσμό.

«Είναι ένα προληπτικό εμβόλιο, είναι ένα μόνο πρωτόκολλο που έχει αυτήν την πρώτη φάση, όπου πρέπει να μετρήσουμε την ασφάλεια του προϊόντος. Αυτό σημαίνει όλα όσα συμβαίνουν με τους εθελοντές να καταγράφονται.
Εάν το εμβόλιο αποδειχθεί ασφαλές, προχωράμε στην έρευνα.
Με την αξιολόγηση δύο δόσεων του προϊόντος, καθώς προχωρά η έρευνα, θα αποδειχθεί η πιο αποτελεσματική και ασφαλέστερη και σ΄αυτή θα παραμείνουμε για τα επόμενα στάδια των κλινικών δοκιμών»
, δήλωσε η αρμόδια Δρ Ροντρίγκεζ.

Το Soberana 01 είναι το 30ό υποψήφιο εμβόλιο στον κόσμο και το πρώτο στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική που έλαβε άδεια για κλινικές δοκιμές.
Στις 24-Αυγ, χορηγήθηκε σε 20 άτομα μεταξύ 19 και 59 ετών, ξεκινώντας την πρώτη φάση της κλινικής δοκιμής.

Πηγή granma.cu-soberana