Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Δημήτρης Γληνός, από τις φωτεινότερες μορφές της ελληνικής διανόησης του 20ού αιώνα

Ο Δημήτρης Γληνός γεννήθηκε στις 22 Αυγούστου 1882. Από τις φωτεινότερες μορφές της ελληνικής διανόησης του 20ού αιώνα. Δάσκαλος και αγωνιστής, υπήρξε μια λαμπρή φυσιογνωμία που άφησε τη σφραγίδα του στο προοδευτικό, δημοκρατικό και το κομμουνιστικό κίνημα της χώρας μας.

Πρωτοεμφανίστηκε στην πνευματική και κοινωνική ζωή στις αρχές του προηγούμενο αιώνα και ως το θάνατό του (1943) ανέπτυξε πλούσια και γόνιμη επιστημονική, κοινωνική και πολιτική δράση.

Από τα πρώτα βήματα βρέθηκε στο επίκεντρο των εξελίξεων αναζητώντας το καλό και το ωφέλιμο για το λαό.  Ετσι μέσα από μια πορεία φιλοσοφικών αναζητήσεων, πολιτικών διαψεύσεων και προσωπικών διαπιστώσεων, βρέθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’30  να συμπορεύεται με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

Το Γενάρη του 1936 εκλέγεται βουλευτής του Λαϊκού Μετώπου. Εξορίζεται από τη μεταξική δικτατορία και φυλακίζεται στην Ακροναυπλία. Το 1941 συλλαμβάνεται από τους Ιταλούς και το 1942 απολύεται, βαριά άρρωστος, είναι πλέον μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ. Γράφει την περίφημη μπροσούρα «Τι είναι και τι θέλει το ΕΑΜ». Το 1943 αποφασίζει να ανέβει στα βουνά της Ελεύθερης Ελλάδας. Εξάλλου, τα αρχικά σχέδια προέβλεπαν να τεθεί επικεφαλής της ΠΕΕΑ. Λίγο πριν την αναχώρησή του, κατά τη διάρκεια μιας εγχείρησης, ο ταλαιπωρημένος οργανισμός του δεν άντεξε. Πέθανε στις 26 Δεκέμβρη 1943.

Ο λόγος και ο στοχασμός του επίκαιρος. Η στάση του έμπρακτη απόδειξη του ρόλου και της ευθύνης του επιστήμονα απέναντι στο λαό του.

Το περιοδικό φιλοξενεί στις σελίδες του εκτενές αφιέρωμα για τη ζωή και το έργο του παιδαγωγού και αναμορφωτή Δημήτρη Γληνού:

Δ. Γληνός: Αριστερά, ολοένα προς τ’ αριστερά

Δημήτρης Γληνός «Δάσκαλος. Αναμορφωτής. Αγωνιστής»

Δημ. Γληνός: Ποιοι δρόμοι ανοίγονται μπροστά στους νέους

Η άγνωστη απόπειρα δολοφονίας κατά του Δημ. Γληνού

Δημήτρης Γληνός: Ο δάσκαλος της εξορίας

Γυναικείος ανθρωπισμός