Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Δημήτρης Κουτσούμπας: Προπαγανδιστικό παραμύθι του ΣΥΡΙΖΑ τα περί «τέλους των μνημονίων»

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ άσκησε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό “Alpha 9,89”. Ο γεν. γραμματέας του ΚΚΕ κατηγόρησε την συγκυβέρνηση ότι παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια, δίνοντας υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, με σκοπό να υποκλέψει την ψήφο του ελληνικού λαού. 

Χαρακτήρισε “προπαγανδιστικό παιχνίδι” τα περί «τέλους των μνημονίων» και «δίκαιης» ανάπτυξης, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση κρύβει από το λαό το γεγονός ότι οι μνημονιακοί νόμοι θα παραμείνουν, ότι θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που επιβάλλει ο ΣΕΒ και η ΕΕ γονατίζοντας έτσι την κοινωνία με ματωμένα πλεονάσματα. Αυτή η ιστορία περί «δίκαιης ανάπτυξης» και «τέλους των μνημονίων» θα λειτουργεί κυρίως τον Αύγουστο και το Σεπτέμβρη, σημείωσε ο Δημ. Κουτσούμπας και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών το προσεχές φθινόπωρο. 

Αναφορικά με τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, επισήμανε πως μόνο το ΚΚΕ είχε υιοθετήσει και είχε καταθέσει -ως πρόταση νόμου, από το 2016- κείμενο για τις ΣΣΕ που υπογράφουν 513 σωματεία, από τα πλέον μαζικά της χώρας, πρόταση την οποία η κυβέρνηση δεν έφερε ποτέ για συζήτηση στην Βουλή. Ο Δ.Κουτσούμπας σημείωσε ακόμη πως πρέπει να γίνει επαναφορά των κλαδικών ΣΣΕ και να υπογραφεί Εθνική Γενική Σύμβαση, που να κατοχυρώνει τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ. 

Αναφορικά με την σημερινή κατάθεση λουλουδιών εκ μέρους του πρωθυπουργού στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Γρηγόρης Λαμπράκης στην Θεσσαλονίκη, ο γεν. γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε  ότι «καλό και θεμιτό είναι να καταθέτει κανείς λουλούδια», επισημαίνοντας στη συνέχεια, ότι το αντιϊμπεριαλιστικό φιλειρηνικό κίνημα στην Ελλάδα βάδισε την περασμένη εβδομάδα με τις πορείες που διοργάνωσε σε όλη τη χώρα στα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη, την στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ λείπει.

Ο Δημ. Κουτσούμπας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση ότι «αξιοποιούν τους νεκρούς των λαϊκών αγώνων για επικοινωνιακούς-διαφημιστικούς λόγους», χαρακτηρίζοντας ανιστόρητη τη σύγκριση που επιχειρήθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα μεταξύ του Γιάννη Μπουτάρη και του Γρηγόρη Λαμπράκη. «Η επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη είναι καταδικαστέα και φασιστική και ως εκεί», πρόσθεσε.

Όπως εκτίμησε ο γεν. γραμματέας του ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση προσπαθώντας να κάμψουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια, εξαιτίας της πολιτικής τους θα επιχειρήσουν να χρήζουν υποψήφιους δημάρχους ανά τη χώρα πρόσωπα που ανήκουν στον ευρύτερο πολιτικό χώρο. Εκτίμησε δε, ότι αυτή η τακτική «δεν θα πάει μακριά», γιατί η τοπική διοίκηση είναι τμήμα του κράτους και εφαρμόζει αντιλαϊκή πολιτική. Σε αντιδιαστολή με αυτό, ο Δ.Κουτσούμπας αναφέρθηκε στο παράδειγμα αγωνιστών δημάρχων που τιμούν την ψήφο του λαού, όπως ο δήμαρχος Πάτρας, Κώστας Πελετίδης, και αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων από τα βάρη που υφίστανται, όπως τις απειλές πλειστηριασμών.

Για το ονοματολογικό, τους έλληνες στρατιωτικούς και την Τουρκία

Αναφορικά με το θέμα της ΠΓΔΜ, ο γενικός γραμματέας σημείωσε ότι ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ «έχουν στριμώξει και την ελληνική κυβέρνηση και την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας, η οποία έχει επιλέξει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ». Εκτίμησε ότι στη συνέχεια θα γίνουν συμβιβασμοί, καθώς στοχεύουν σε συμφωνία, τονίζοντας ότι «δεν θα είναι σε όφελος των λαών».

Ο Δ. Κουτσούμπας, σημείωσε ότι το ΚΚΕ αντιμετωπίζει το ζήτημα, σε αντίθεση με όλους τους άλλους, ξεκινώντας, όχι από το όνομα, αλλά από την μη ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, καθώς και την αποδέσμευση της Ελλάδας από αυτούς τους οργανισμούς. Υπογράμμισε ότι προϋπόθεση αποτελεί η συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα με απάλειψη κάθε αλυτρωτισμού και πρόσθεσε ότι κατόπιν αυτών ακολουθεί το θέμα της ονομασίας η οποία πρέπει να είναι με αυστηρά γεωγραφικό προσδιορισμό.

Με αφορμή την παροχή ασύλου στον ένα εκ των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών και το τι μέλλει γενέσθαι με τους δύο Έλληνες αξιωματικούς, τόνισε ότι είναι απαράδεκτος οποιοσδήποτε συμψηφισμός μεταξύ των 8 Τούρκων που ζήτησαν πολιτικό άσυλο και των δύο Ελλήνων που κρατούνται παράνομα στην Τουρκία, χαρακτηρίζοντας την κράτησή τους σκόπιμη ενέργεια που καθορίζεται από πολιτικούς στόχους. Ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ ζήτησε να ληφθούν πιο δραστήριες πρωτοβουλίες για την επιστροφή των Ελλήνων αξιωματικών.

Μιλώντας πάντα για την Τουρκία, εκτίμησε ότι δεν θα παραμείνει στις φραστικές -και όχι μόνο- επιθέσεις εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κυπριακής ΑΟΖ, αλλά θα περάσει και σε πράξεις συμπεριλαμβανομένων και των στρατιωτικών. Συμπεριέλαβε στις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας την απειλή για εγκατάσταση γεωτρύπανου στην Κυπριακή ΑΟΖ και τις αναφορές σε αλλαγές στην Συνθήκη της Λοζάνης, ενώ, απαντώντας στην ερώτηση περί θερμού επεισοδίου απάντησε: «δεν θα το αποφύγουμε».

Κληθείς να σχολιάσει το εμπάργκο πώλησης αεροσκαφών F-35 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, είπε ότι αυτή η κίνηση των ΗΠΑ δεν αφορά ούτε την υποστήριξη των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, ούτε συνιστά καμία μεγάλη αντίθεση ΗΠΑ-Τουρκίας. «Πρόκειται για λυκοσυμμαχίες. Επειδή η Τουρκία έχει προσεγγίσει την Ρωσία, οι ΗΠΑ κάνουν τις θιγμένες. Αυτές οι συμμαχίες αλλάζουν άρδην» ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι «πρέπει να τις αποφεύγουμε όπως ο διάβολος το λιβάνι. ΗΠΑ και ΝΑΤΟ μόνο δεινά επέφεραν στον ελληνικό λαό». ‘Αρα πρέπει να κρατάμε και μικρό καλάθι, αλλά να είμαστε προετοιμασμένοι και για τα χειρότερα από τέτοιους συμμάχους» επισήμανε.

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε επίσης ότι στην Αεροπορική Βάση Αράξου έχουν ολοκληρωθεί οι προετοιμασίες, ώστε να μπορεί να δεχθεί αποθήκευση πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ τα οποία θα μεταφερθούν από την στρατιωτική βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία. Με αφορμή και ρεπορτάζ του σημερινού φύλλου του “Ριζοσπάστη” συμπλήρωσε ότι, στις 17/5, συνοδευόμενος από αρμόδια στελέχη του ΝΑΤΟ, επισκέφτηκε την 116 Πτέρυγα Μάχης στον Αραξο ο Φρεντ Φρέντρικσον, επικεφαλής της Πυρηνικής Πολιτικής του ΝΑΤΟ. Ο γγ του ΚΚΕ είπε ότι η χώρα πρέπει να αποδεσμευθεί από τέτοιες λυκοσυμμαχίες και τέτοιες συμφωνίες.

Εξουσία για εμάς δεν σημαίνει καρέκλες

Τέλος, υπογράμμισε τη δυνατότητα συσπείρωσης με το ΚΚΕ και κάλεσε σε ολόπλευρη ισχυροποίηση του Κόμματος. Ερωτηθείς “και στην εξουσία;” Απάντησε: «βεβαίως και στην εξουσία, αλλά εξουσία για εμάς δεν σημαίνει καρέκλες, σημαίνει με τον λαό πραγματικά στην εξουσία και υλοποίηση του Προγράμματος του ΚΚΕ».