Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Δημοσιογράφος της ΕΡΤ καταγγέλλει «κόψιμο» ρεπορτάζ για λογοκρισία στα social media και καταστολή

Ρεπορτάζ με θέμα τη λογοκρισία στα social media λογοκρίνεται από την ΕΡΤ; Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Μάχη Νικολάρα, με καταγγελία της, σημειώνει ότι έτοιμο ρεπορτάζ για την εκπομπή «Ειδικές Αποστολές», με θέμα τη λογοκρισία στα social media, με αφορμή μαζικές περιπτώσεις κατεβάσματος και μπλοκαρίσματος αναρτήσεων -ακόμα και ειδησεογραφικού περιεχομένου- και προφίλ, ιδιαίτερα στο facebook, που σημειώθηκαν τους προηγούμενους μήνες, υπέστη και το ίδιο λογοκρισία! Συγκεκριμένα, καταγγέλλει ότι «κόπηκε» τελευταία στιγμή και αντικαταστάθηκε άρον – άρον από άλλο, ενώ επίσης καταγγέλλει ότι σε προηγούμενη εκπομπή είχε «κοπεί» και έτερο ρεπορτάζ που αφορούσε την καταστολή. Η ίδια η δημοσιογράφος που κάνει την καταγγελία, σημειώνει ότι έχει απευθυνθεί στους υπεύθυνους στην ΕΡΤ, χωρίς ωστόσο να λάβει απάντηση.

Δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά που φαίνεται ότι η κάθε κυβέρνηση αντιμετωπίζει την ΕΡΤ ως το δικό της φερέφωνο, με τις εκάστοτε διοικήσεις να «κόβουν» θέματα που «ενοχλούν» και να προβάλλουν εκείνα που πολιτικά εξυπηρετούν την κυβέρνηση. Πρόσφατο, εξάλλου, είναι το περιστατικό με «οδηγίες» της διοίκησης της ΕΡΤ προς τους δημοσιογράφους να μην προβάλουν φωτογραφία του πρωθυπουργού από το γεύμα του στη βεράντα βουλευτή της ΝΔ στην Ικαρία, αλλά και να προβάλλουν πλάνα του Δημήτρη Λιγνάδη όπου είναι μόνος του, «όχι με άλλους».

Παράλληλα, όμως, με την εκάστοτε κυβερνητική παρέμβαση στην ΕΡΤ, το ίδιο το θέμα που «κόπηκε», φέρνει ξανά στον «αφρό» το γεγονός ότι τα social media δεν είναι ένας «ελεύθερος χώρος», αλλά πολυπλόκαμοι μηχανισμοί που καθορίζουν το περιεχόμενό τους ειδικά για κρίσιμα ζητήματα, με βάση τα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα των ιδιοκτητών τους – επιχειρηματικών κολοσσών. Αναδεικνύει, δηλαδή, ότι δεν πρόκειται για «τυχαία περιστατικά» ή «λάθος στον αλγόριθμο», αλλά στοχευμένη λογοκρισία.

Εξάλλου, πρόκειται για περιστατικά που όχι μόνο έρχονται να προστεθούν σε άλλα παρόμοια, αλλά κυρίως έρχονται να «κουμπώσουν» με το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο φίμωσης που διαμορφώνουν ευρωενωσιακές οδηγίες και νόμοι των ελληνικών κυβερνήσεων, όπως ο πρόσφατος νόμος της κυβέρνησης της ΝΔ που αφορά την εφαρμογή λογοκρισίας για αναρτήσεις στο διαδίκτυο και τα social media μέσα από διατυπώσεις και έννοιες «λάστιχο».

Πηγή: 902.gr

Φώτης Αγγουλές, ο προλετάριος ποιητής