Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

«Δημοσιογραφία» των fake news και της παραπληροφόρησης…

Υπάρχει η ενημέρωση, υπάρχει και η παραπληροφόρηση. Υπάρχει η δημοσιογραφία, υπάρχει και ντροπή της δημοσιογραφίας.

Μόνο ως παραπληροφόρηση και ντροπή για την δημοσιογραφία μπορεί να εκληφθούν δημοσιεύματα όπως, για παράδειγμα, αυτό που διαβάζουμε στο σάιτ newsbomb με τίτλο «Σοκ στην Αχαϊα: Μητέρα έκανε rapid test και πέθανε 30 λεπτά αργότερα».

Ποιό είναι το συμπέρασμα που βγάζει κάποιος διαβάζοντας τον τίτλο της ανάρτησης; Ότι μια γυναίκα πέθανε μισή ώρα μετά το rapid test. Επομένως, το rapid test ευθύνεται για τον θάνατο της.

Αν όμως προχωρήσει κανείς στο κείμενο, θα διαπιστώσει ότι η άτυχη γυναίκα σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα στην παλαιά εθνική οδό Πατρών-Κορίνθου.

newsbomb fake news 2

Γράφουν οι «φωστήρες»-συντάκτες του newsbomb: «Τραγική ειρωνεία αποτελεί το γεγονός, ότι το θύμα ήταν μόνιμη καθαρίστρια στη ΔΕΥΑΑ και το κακό συνέβη ενώ επέστρεφε από το Διακοπτό, όπου είχε μεταβεί προκειμένου να υποβληθεί σε ράπιντ τεστ από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, στο πλαίσιο ιχνηλάτησης, μετά τον εντοπισμό επιβεβαιωμένου κρούσματος στην δημοτική υπηρεσία της Μυρτιάς.»

Έχουν όμως προηγουμένως, ήδη από τον τίτλο, να διαστρεβλώσουν πλήρως (για μερικά κλικ παραπάνω;) την είδηση, σπέρνοντας fake news και παραπληροφόρηση.

Τέτοιου είδους «δημοσιογραφία» είναι περισσότερο επικίνδυνη κι’ απο τον ίδιο τον ιό και δυστυχώς το παραπάνω σάιτ δεν είναι η εξαίρεση στον κανόνα…