Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Δημοσκόπηση: Πώς κρίνουν οι πολίτες ΕΛ.ΑΣ. & Σια

Πανελλαδική έρευνα «επικαιρότητας» για το πώς κρίνουν οι πολίτες την Ελληνική Αστυνομία πραγματοποίησε η Prorata, μετά τα επεισόδια της 9ης Μαρτίου στη Νέα Σμύρνη. Prorata βία ευθύνη ΝΔ Σύριζα

|>βλ αναλυτικά στο τέλος<|
Ταυτότητα της έρευνας – γεωγραφική κάλυψη: Σύνολο της επικράτειας
Μέγεθος δείγματος: 800 ερωτηματολόγια
Ερωτήματα του είδους …
Κατά τη γνώμη σας, η ελληνική αστυνομία κάνει τη δουλειά της… σε σχέση με την αστυνομία των περισσότερων χωρών της Ε.Ε. (Χειρότερα)
(η δράση της αστυνομίας είναι) Υπερβολική Ήπια Αναλογική σε σχέση με τις καταστάσεις που αντιμετωπίζει; (υπερβολική)
Εμπιστεύεστε τις εσωτερικές διαδικασίες ελέγχου; (όχι)
Την ευθύνη γενικά έχουν, Αποκλειστικά οι διαδηλωτές; -Κυρίως η ελληνική αστυνομία και δευτερευόντως οι διαδηλωτές (η αστυνομία)
Τι συναισθήματα σας δημιουργούνται διαβάζοντας την δήλωση του πρωθυπουργού, αμέσως μετά τα γεγονότα που εξελίχθηκαν στους δρόμους της Νέας Σμύρνης; 🔳 Θυμός | 🔳 Αηδία | Ικανοποίηση | Απογοήτευση | Αδιαφορία | Ελπίδα; (sic!)Δημοσκόπηση Prorata βία Αστυνομίας δήλωση ΜητσοτάκηΗ μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων, σε ποσοστό 61%, εκτιμάει ότι η ΕΛ.ΑΣ. ασκεί υπερβολική βία σε σχέση με τις καταστάσεις που αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα, το 25% αναλογική, ενώ το 13% πιο ήπια απ’ ότι θα αντιστοιχούσε στις καταστάσεις.

Το 67% δεν εμπιστεύεται τις εσωτερικές διαδικασίες ελέγχου της ΕΛ.ΑΣ. για την εξέταση περιστατικών αστυνομικής αυθαιρεσίας, το 30 % τις εμπιστεύεται και το 3% δεν έχει άποψη ή επιλέγει να μην τοποθετηθεί επί του θέματος.Prorata Εμπιστεύεστε τις εσωτερικές διαδικασίες ελέγχου που διενεργεί η Ελληνική ΑστυνομίαΜόλις το 8% διατηρεί την άποψη ότι η Ελληνική Αστυνομία κάνει τη δουλειά της καλύτερα σε σχέση με την αστυνομία των περισσότερων χωρών της Ε.Ε και το 29% το ίδιο καλά.
Αντίθετα, το 44% πιστεύει ότι η Ελληνική Αστυνομία κάνει τη δουλειά της χειρότερα συγκριτικά με την αστυνομία των περισσότερων χωρών της ΕΕ και το 14% το ίδιο κακά.Δημοσκόπηση Prorata βία Αστυνομίας

Για τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη

Σε σχέση με τα γεγονότα της 9ης Μαρτίου στους δρόμους της Νέας Σμύρνης, το 53% δηλώνει ότι την αποκλειστική ή κύρια ευθύνη φέρει η Ελληνική Αστυνομία.
Στον αντίποδα, το 44% ότι την αποκλειστική ή κύρια ευθύνη φέρουν οι διαδηλωτές, ενώ το 3% επιλέγει να μην τοποθετηθεί.Prorata Ελληνική Αστυνομία ΕΕΤέλος, η ηλικία και η συχνότητα ενημέρωσης από την τηλεόραση συσχετίζονται σχεδόν με το σύνολο των στάσεων απέναντι στα θέματα επί των οποίων κλήθηκαν να τοποθετηθούν οι συμμετέχοντες.
Πιο συγκεκριμένα, όσο πιο νέος|α είναι κανείς, τόσο πιο πιθανό είναι να μην εμπιστεύεται τις εσωτερικές διαδικασίες ελέγχου της ΕΛ.ΑΣ., να θεωρεί ότι η τελευταία ασκεί υπερβολική βία το τελευταίο διάστημα, να της επιρρίπτει ευθύνες για τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης αλλά και να αποδίδει στην κυβέρνηση την κύρια ευθύνη για το τεταμένο κλίμα της περιόδου.

Παράλληλα, όσο πιο συχνά ενημερώνεται κανείς από την τηλεόραση, τόσο πιο πιθανό είναι να αντιμετωπίζει με θετικό τρόπο τη λειτουργία της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και να αποδίδει στην κυβέρνηση μικρότερο μερίδιο ευθύνης (και μεγαλύτερο στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης) για το τεταμένο κλίμα των τελευταίων ημερών.


PDF LogoΔημοσκόπηση Prorata

Prorata Ελληνική Αστυνομία Ταυτότητα έρευνας