Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Δημοτικές εκλογές – Νέα Ιωνία: Έργα και ημέρες της δημαρχίας Γκότση

Στην ανακήρυξη του υποψηφίου της Λαϊκής Συσπείρωσης Κώστα Κατιμερτζόγλου για το δήμο της Νέας Ιωνίας, ο μέχρι τώρα επικεφαλής κ. Τσουκαλάς έλανε μερικές επισημάνσεις για την δημοτική αρχή υπό τον Ηρακλή Γκότση.

Δημοσιεύουμε από την τοποθέτησή του τα σημεία πυο αναφέρονται στο πώς εξειδικεύονται οι κυβερνητικοί στόχοι  από τη δημοτική αρχή Γκότση στο δήμο της Ν.Ιωνίας.  

Η παράταξη Γκότση συγκροτήθηκε  από  ένα συνονθύλευμα πολιτικών δυνάμεων, κυρίως πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ (σήμερα τον έχουν  εγκαταλείψει) που με τη συνδρομή και των άλλων δημοτικών παρατάξεων (από την Ελλην.ΑΡΙΣτ) που υπηρετούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την ίδια στρατηγική , προώθησε και  υλοποίησε τις  παραπάνω μνημονικές  δεσμεύσεις, που συμφώνησαν η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

Η δημοτική αρχή, για να συμβάλει στην επιτυχία των αντιλαϊκών κυβερνητικών στόχων, αποδέχτηκε και στην ουσία στήριξε τη μείωση  της κρατικής χρηματοδότησης  προς τους δήμους, που έφτασε στο 62%, και τις περικοπές πάνω από 50% στα σχολεία. όπως και τις παράνομες παρακρατήσεις που προέρχονται από την εξοντωτική  φορολογία  μισθωτών και συνταξιούχων που έχουν φτάσει στα 15 δις, χωρίς η Κυβέρνηση να τα  αποδίδει στην τοπική διοίκηση.

Για αναπληρώσει τις περικοπές της Κυβέρνησης, κατέφυγε στην αύξηση των ίδιων πόρων, βάζοντας σε εφαρμογή τους μνημονιακούς  νόμους, λέγοντας ξεδιάντροπα ότι τον δεσμεύουν και δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά.

Στην κατεύθυνση αυτή, η Δημοτική αρχή προχώρησε στην είσπραξη διάφορων ακόμα οφειλών και από τροφεία,  φόρους και  πρόστιμα  που αδυνατούσαν να πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα,  και που για να τα εισπράξει, (ακόμα και σε ποσά που ήταν  κάτω από 500 ευρώ) τα βεβαίωνε στην οικονομική υπηρεσία  και τα έστελνε σε τράπεζες και εφορίες με συνέπεια να κατάσχονται μισθοί και συντάξεις και μην μπορούν να πάρουν φορολογική ενημερότητα οι μικροί επαγγελματίες  Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση έστελνε εκατοντάδες χιλιάδες ραβασάκια για κατασχέσεις σπιτιών,  για χρέη πάνω από 500 ευρώ στους δήμους, η απάντηση που έδωσε, όταν το φέραμε στο Δημοτικό Συμβούλιο με πρόταση να απαλλαχθούν ήταν ότι δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά  παρά να εφαρμόζει το μνημονιακό νόμο.

Από την άλλη επιδιώκοντας στη δημιουργία φιλολαϊκού προφίλ, έκανε προμετωπίδα της πολιτικής του τη  λεγόμενη  ‘’κοινωνική πολιτική’’, εννοώντας ως τέτοια, τις ευκαιριακές δομές που στήθηκαν στο δήμο για να αντιμετωπίσουν την εξαθλίωση και την ακραία φτώχια πολιτική που στήριζε η Κυβέρνηση με τη δημιουργία και τη χρηματοδότηση των διάφορων δομών.

Στην προσπάθεια χειραγώγησης του λαού και στα πλαίσια της λεγόμενης ‘’κοινωνικής οικονομίας’’ της Ε.Ε, εκτός από τους εκατοντάδες ‘’εθελοντές,’’ αξιοποίησε διάφορα επιδοτούμενα προγράμματα της κυβέρνησης και της Ε.Ε για την ενίσχυση αυτών των δομών όπως το κοινωνικό παντοπωλείο ΜΚΟ  κ.ά. Ενώ  στα πλαίσια σχετικού νόμου της κυβέρνησης ίδρυσε δομή με την ονομασία ‘’Κέντρο κοινότητας’’ που διαθέτει επιστημονικό δυναμικό για να συμβουλεύει υποτίθεται, ενώ στην ουσία  κατευθύνει και ελέγχει μέσω της κοινωνικής υπηρεσίας αυτό τον κόσμο. Ταυτόχρονα έκανε ότι μπορούσε, για να κοπούν από το ΚΕΑ,  καταφεύγοντας ακόμα και  αιφνιδιαστικούς  ελέγχους σε  σπίτια.

Στις επερχόμενες εκλογές,

Και στην προσπάθειά τους να συγκαλύψουν  ότι εφάρμοσαν στο ακέραιο την πολιτική της κυβέρνησης και της Ε.Ε  θα αναδείξουν, και θα προβάλουν κοινωνικά ζητήματα, που αναγκάστηκαν  κάτω από την συνεχή παρέμβαση και πίεση  των δικών δυνάμεων, για μείωση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς.

Μείωση τροφείων  των παιδιών που πάνε για 15ημέρες στην κατασκήνωση του δήμου από  100ευρώ σε 50 ευρώ.

Πάγωμα των δημοτικών τελών και  μείωση 6%  όπως και μείωση στα δημοτικά τέλη 50% σε ανάπηρους πάνω από 67%, σε μακροχρόνια άνεργους, πολύτεκνους, τρίτεκνους με βάση το εισόδημα που κι αυτό ήταν αποτέλεσμα της πάλης του εργατικού κινήμματος και νομοθετήθηκε από την Κυβέρνηση.

Όσο για τον ισχυρισμό ότι πάγωσαν και η μείωσαν  στα ανταποδοτικά τέλη,  αυτό  υποχρεώθηκαν να το κάνουν γιατί  μειώθηκαν οι μισθοί του προσωπικού, κόπηκαν τα δώρα, ένας μεγάλος αριθμός εργαζόμενων  έφυγε  οπότε και δαπάνη μισθοδοσίας που μειώθηκε δραστικά  δημιουργούσε σημαντικά πλεονάσματα για να πετάξουν και ένα ψυχουλάκι στο λαό. Γι αυτό παρά το πάγωμα όλα αυτά τα χρόνια και τη μείωση τα έσοδα από τα ανταποδοτικά όχι μόνο δεν μειώθηκαν αλλά αντίθετα αυξήθηκαν κιόλας. Γι αυτό και τα ίδια έσοδα του δήμου  ξεπέρασα την  κρατική χρηματοδότηση.  Την ίδια ώρα όμως τα μεροκάματα και οι μισθοί των εργαζομένων και των συνταξιούχων, οι αγοραστική τους δύναμη από την υπερφορολόγηση  και τις αυξήσεις στα τιμολόγια  έχουν μειωθεί  όχι 6% αλλά 56% ενώ η ανεργία τσακίζει κόκκαλα.

Σε αντιδιαστολή με αυτές τις αποσπασματικές μειώσεις και επειδή ακριβώς η λύση ουσιαστικών προβλημάτων που σχετίζονται με τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων στην παιδεία την υγεία την πρόνοια τον αθλητισμό κλπ  προϋποθέτει σύγκρουση με  την κυβερνητική πολιτική, τα προβλήματα όχι μόνο παραμένουν άλυτα αλλά και οξύνονται.

 Εδώ και πολλά χρόνια δεν υπάρχουν παιδικοί σταθμοί με σύγχρονες προδιαγραφές για να στεγάσουν τα νήπια, ενώ πρόσφατα έκλεισαν 2 σταθμοί λόγω ακαταλληλότητας, χωρίς έχουν ακόμη λειτουργήσει νέοι παρά το γεγονός ότι η Λαϊκή Συσπείρωση το έφερε σαν θέμα 7 μήνες νωρίτερα, όταν ανακοινώθηκε ότι οι σταθμοί θα κλείσουν αν δεν έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα 200 παιδιά στην αρχή της χρονιάς να είναι έξω από τις δομές, περιμένοντας μήπως κενωθούν θέσεις για να τα πάρουν

Πολλά παιδιά δεν μπορούν ακόμα και μέσω των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ να βρουν θέση, Κάθε χρόνο εκατοντάδες παιδιά μένουν έξω με τους γονείς να μην ξέρουν τι να κάνουν. Υπήρξε φαινόμενο που κατήγγειλε ανοιχτά εργαζόμενη  (και γι’ αυτό διώχτηκε) ότι τα παιδιά πεινούσαν, σε ένα παιδικό σταθμό, ενώ δανείζονταν τρόφιμα από το κοινωνικό παντοπωλείο.

Η Δημοτική αρχή αντί να διεκδικήσει κονδύλια για τα σχολεία , που οι περικοπές  ξεπέρασαν το 50%  και να καταγγείλει την κυβέρνηση, έβαλε πλαφόν στις προμήθειες γραφικής ύλης και άλλων λειτουργικών δαπανών που είναι απαραίτητα για να λειτουργήσουν και  μη ξέροντας ποια τρύπα να βουλώσει, έφτασε να μη βάζει τα ένσημα των καθαριστριών και τα χρέη των σχολείων σε ΔΕΚΟ και εργολάβους να φτάσουν το 2016.τις 520.000 Έτσι επέλεξε να επιχορηγήσει τις σχολικές επιτροπές, με χρήματα από ίδιους πόρους, δηλαδή από τη φορολογία μας.

Η ανάγκη στέγασης των νηπίων που προέκυψε επειδή η Κυβέρνηση αποφάσισε η προσχολική αγωγή να ισχύσει υποχρεωτικά από την νέα σχολική χρονιά 2019-2020  φέρνει στην επιφάνεια με τον ποιο αποκαλυπτικό  τρόπο την τεράστια έλλειψη χώρων για σχολεία αλλά και άλλες σημαντικές ανάγκες, κυρίως όμως  τις ευθύνες που έχουν  τόσο οι  προηγούμενες όσο και η  σημερινή δημοτική αρχή. Οι οποίες έχοντας άλλες προτεραιότητες επέτρεψαν (στην ουσία παρέδωσαν) δεκάδες χώρους ειδικά παλιά  εργοστάσια από του Σαραντόπουλου τη Μουταλάσκη, την Ελληνίδα την βαμβακουργία από την Καλογρέζα μέχρι τον Περισσό σε μεγάλες εμπορικές αλυσίδες τροφίμων.Με δυο λόγια προτίμησαν να συνταχθούν με τους στόχους του κεφαλαίου.

Καλεστήκαμε από τη δημοτική αρχή να συμμετέχουμε σε διαπαραταξιακή επιτροπή, που θα ψάξει  εξεύρεσης χώρων για να στεγαστούν 250  νήπια των 4άρων και 5 ετών, σε προκάτ αίθουσες οι οποίες θα τοποθετηθούν όπως μας ενημέρωσαν σε κάποιο οικόπεδο είτε σε προαύλιους χώρους σχολείων. Έτσι συνηθίζουν να κάνουν όταν βρίσκουν ζόρια προσπαθώντας να μοιράσουν τις ευθύνες τους και σε μας που σε πολλές  απ’ αυτές τις περιπτώσεις αντισταθήκαμε έμπρακτα αλλά είμασταν μόνοι μας. Μπήκε όμως η παράταξη του Μανούρι που έχει συμβολή στο ξεπούλημα.

Η τεράστια έλλειψη χώρων  αποτέλεσε και αποτελεί μόνιμο θέμα συζήτησης γιατί δεν υπάρχει τίποτα σχεδόν για να κτιστεί έστω ένας παιδικός σταθμός.

 Και όμως παρά την επανειλημμένη  διαπίστωση της δραματικής έλλειψης χώρων, γνωρίζοντας  ότι νέοι γονείς δεν έχουν που να αφήσουν τα παιδιά τους και αναγκάζονται να πληρώνουν σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς μεταξύ αυτών και της εκκλησίας, τροφεία στο δήμο,  Πάλι με την ίδια δικαιολογία, δεν έχουμε χρήματα για απαλλοτριώσεις  και με τη σύμφωνη γνώμη και ψήφο των Μανούρι και Θωμαΐδου, πρωτοκλασάτων στελεχών του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ και δημάρχου Ν.Ιωνίας Χαραλάμπους, και Υποψηφίων Δημάρχων στις επικείμενες εκλογές, η δημοτική αρχή  αποχαρακτήρισε και παρέδωσε έναν από τους ελάχιστους (ίσως έναν από τους δύο)εναπομείναντες ελεύθερους χώρους, στην Μητρόπολη Ν.Ιωνίας, με σκοπό να υπηρετηθούν και πάλι οι σχεδιασμοί του κεφαλαίου στην περιοχή αυτή τη φορά μέσω της εκκλησίας

Το σχέδιο όπως έδειξαν οι εξελίξεις ήταν  γνωστό στη δημοτική αρχή από χρόνια γι’ αυτό και δεν έκανε απολύτως τίποτα στα 8,5 χρόνια της της θητείας για να απαλλοτριώσει το συγκεκριμένο χώρο, διεκδικώντας χρήματα από την περιφέρεια. Εκτός από μία περίπτωση που ήθελε να βάλει τα απορριμματοφόρα του δήμου αλλά αντέδρασαν οι κάτοικοι. Μπορούσε ακόμη να διατηρήσει τον χαρακτηρισμό του ως Κ.Χ. όμως ούτε και αυτό το έκανε. Αποδεικνύοντας με ποιους πραγματικά συντάσσεται..

ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ

‘’Ο δήμαρχος  γνώριζε πολύ καιρό πριν όπως αποδεικνύεται, ότι η αλλαγή του πολιούχου της Ν.Ιωνίας που επέμεινε να ψηφίσει στο δημοτικό συμβούλιο, προορίζονταν για την στέγαση του λειψάνου του Αγ.Γεωργίου του Μυροβλύτη και την ονοματοδοσία της καινούργιας εκκλησίας, όπως αποτυπώνεται  στα σχέδια ανοικοδόμησης που παρουσίασε το τεχνικό οικομικό επιτελείο του κ.Γαβριήλ στο δημοτικό συμβούλιο’’.

Γίνεται όμως ακόμη ποιο καθαρό σε κάθε καλόπιστο άνθρωπο ότι μπροστά στο στόχο που υπηρετούν δεν υπολογίζουν τίποτα απ αυτά  αν δούμε τι περιλαμβάνει το έργο, που κατευθύνονται τα χρήματα της περιφέρειας και ποιος χρηματοδοτεί, τις 15 εκατομμυρίων εγκαταστάσεις  (Αρχική πρόβλεψη) στο 7 στρεμμάτων οικόπεδο, αλλά και ποιους τελικά θα εξυπηρετήσουν αυτές σε βάθος χρόνου.

Για κτιστούν:

Εκκλησία 400 τ.μ. Μουσείο 2000 τ.μ. ιερατικών κειμηλίων για θρησκευτικό τουρισμό, υπόγειο γκαράζ 5000 τ.μ. 4σάρων ορόφων χωρητικότητας 250 αυτοκινήτων, συνεδριακό κέντρο 600 τ.μ. για 300 άτομα, ιδιωτικός  παιδικός σταθμός 400 τ.μ. Καφετέρια (εε θα έχει και μερικά δέντρα.)

Η περιφέρεια δίνει 5.000.000 ευρώ 5.000.000 δίνει ο Λάτσης, 600.000 πρώτη δόση ο Νιάρχος ο Μαρτίνος……κ.ά.

Είναι φανερό ότι ο χώρος αυτός δόθηκε για εκμετάλλευση στην εκκλησία, με προοπτική  να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες του μελλοντικού τερματικού σταθμού του Μετρό, του γηπέδου του Μελισανίδη ή  η  ανάπτυξη εμπορικού κέντρου όπως ακούγεται) Σε αντίθεση  με την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών,  να δημιουργηθούν  ελεύθεροι χώροι, να κτιστούν παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία, αθλητικές  εγκαταστάσεις κ.λ.π.

Κοιτάξτε μια αντίφαση. Προκάτ για να στεγαστούν τα 250 νήπια, αλλά 5 εκατ. από την περιφέρεια, στην εκκλησία,20 εκ στο Μελισανίδη, μαζί με άλλα τόσα και ακόμα περισσότερα από τους εφοπλιστές για γίνουν γκαράζ  και άλλα  που θα αποφέρουν κέρδη,.

Βλέπετε, οι παιδικοί σταθμοί και τα νηπιαγωγεία, τα νοσοκομεία, μπορεί να συμβάλουν στη διάπλαση του χαρακτήρα των παιδιών, στη διασφάλιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, δυστυχώς όμως για μας δεν συμβάλουν καθόλου στη  δημιουργία  κερδών.

Γι αυτό και η κ. Δούρου  φρόντισε και δίνει  ακόμη 10,5 εκατ. στο δήμο της Ν. Ιωνίας  για να προχωρήσει η κατασκευή υπόγειου γκαράζ  στο 150 ο.τ. σε συνδυασμό με ελεγχόμενη στάθμευση ώστε να αυξήσει ο δήμος τα ίδια έσοδα. Ποσό τεράστιο αν σκεφτεί κανείς ότι για αντιπλημμυρικά έργα σε ολόκληρη την Αττική, δίνει τα ίδια χρήματα 11,5 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν μόλις στο 7,5% του προϋπολογισμού της περιφέρειας Νομίζω σ. ότι δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί  θρηνούμε κάθε τόσο θύματα από πνιγμούς και φωτιές και ότι αυτό δεν οφείλεται σε ακραία καιρικά φαινόμενα αλλά στο ποιες είναι οι προτεραιότητες  της κυβέρνησης. Στη δημόσια κριτική που ασκήσαμε για τη φιέστα που οργάνωσε η δημοτική αρχή με τη Δούρου για την υπογραφή Σύμβασης, για την κατασκευή του Γκαράζ  ( Ότι δεν κάνει έργα υποδομών. (Ανακοίνωση) απάντησε ότι η Δούρου δίνει άλλα τόσα εκατ. για αντιπλημμυρικά έργα, και μάλιστα ότι θα ξεκινούσαν άμεσα . Αν σκεφτούμε ότι αυτό το είπε πριν ένα χρόνο χωρίς να έχει γίνει τίποτα,  ότι το ποσόν για τρία αντιπλημμυρικά  έργα στην Ν. Ιωνία Είναι 12.700.000  Περισσότερα από αυτά που δίνει η Δούρου για  όλη την Αττική και άλλα 11.000.000 το γκαράζ και η πεζογέφυρα της Παναγούλη, όλα μαζί 23.700.000, ότι στη Μάνδρα είναι ακόμη στην αρχή, καταλαβαίνεται για τι κοροϊδία μιλάμε.

***

Στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης είναι να αυξηθούν τα ίδια έσοδα, πατώντας πάνω στη στρατηγική συναίνεση των αιρετών στην τοπική διοίκηση, και της  προθυμίας που δείχνουν να μεταφέρουν τα βάρη της χρηματοδότησης στους δημότες.

 Αυτός ο στόχος μεταφράζεται σε δραστικές περικοπές και στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, το οποίο έχει σχεδόν εκμηδενιστεί και το οποίο   χρηματοδοτούσε έργα για την κατασκευή και τη συντήρηση σχολείων, παιδικών σταθμών, αθλητικών εγκαταστάσεων, των Δήμων  όπως και σε αύξηση του δανεισμού για επενδύσεις  ώστε να αυξηθούν τα έσοδα και να  εξυπηρετηθούν οι στόχοι της ανάπτυξης της  Ε.Ε

Τα τελευταία 16 χρόνια δηλαδή 4 δημαρχιακές θητείες, έχουν γίνει ένας παιδικός σταθμός, και ένα νηπιαγωγείο. Τα  σχολεία λόγω της λειψής  συντήρησης τους είναι σε άσχημη κατάσταση, γι αυτό με διάφορες οικονομικές ενέσεις από το ΥΠΕΣ  ειδικά πριν από εκλογές

Προσπαθούν να τα συντηρήσουν, καθώς  και τις παιδικές χαρές για τις οποίες υπάρχει οδηγία της Ε.Ε. για συγκεκριμένες προδιαγραφές που πρέπει να έχουν αλλιώς κλείνουν.

Όταν όμως πρέπει να γίνουν επενδύσεις όπως αυτή της αντικατάστασης των λαμπτήρων, με LED  2.900.000 ευρώ που είναι απαίτηση και οδηγία της Ε.Ε για την ενίσχυση των μονοπωλίων της, με Α.Π.Ε που παράγουν τέτοιο υλικό  δεμένο με την ανάγκη εξοικομόμησης πόρων και  για να μειωθούν οι δαπάνες του ηλεκτροφωτισμού της πόλης, που καλύπτοντα από τα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνουμε εμείς, καταφεύγουμε σε δανεισμό Από το όφελος των 2.000.000 ευρώ που θα προκύψει μετά την δεκαετή εξόφληση του δανείου (Σύμφωνα με τις μελέτες τους)   Εμείς δεν θα έχουμε καμία μείωση Θα το καρπωθεί εξ ολοκλήρου ο Δήμος διατηρώντας ή και αυξάνοντας τα ανταποδοτικά τέλη. (Τώρα αν σε 10 χρόνια η τεχνολογία αυτή θα είναι ξεπερασμένη, δεν τους απασχολεί ας είναι καλά οι Τράπεζες)  Με δανεισμό 400.000 ευρώ ακόμη προχωράει και για την αγορά 2 λεωφορείων για την τοπική συγκοινωνία.