Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Δημοτικό Συμβούλιο Θεσ/νίκης: Εμετικές ρατσιστικές κραυγές κατά προσφύγων από ακροδεξιές παρατάξεις

Εν μέσω ρατσιστικών κραυγών εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, που συνεδρίασε τη Δευτέρα 16 Δεκέμβρη, η συνέχιση του προγράμματος REACΤ (Refugee Assistance Collaboration Thessaloniki) που αφορά τη μίσθωση διαμερισμάτων για τη στέγαση των προσφύγων, με χρηματοδότηση από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για το 2020.

Στο πρόγραμμα αυτό σήμερα είναι ενταγμένα περίπου 100 σπίτια και από το 2016 έχει φιλοξενήσει περίπου 2.000 άτομα.

Κατά της συνέχισης του προγράμματος τοποθετήθηκαν οι ακροδεξιές – ρατσιστικές παρατάξεις «Νέα αρχή για τη Θεσσαλονίκη» και «Θεσσαλονίκη πόλη ελληνική», που χαρακτήρισαν «λαθρομετανάστες» τους πρόσφυγες και παραληρώντας μίλησαν για αντικατάσταση πληθυσμού με τη φυγή Ελλήνων στο εξωτερικό και την έλευση αλλοδαπών στην Ελλάδα κ.λπ.

Καταψήφισε και η παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη», που ενίσχυσε την επιχειρηματολογία περί μεταναστευτικού ζητήματος.

Λάδι στη φωτιά έριξε και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, που επέλεξε να κλείσει τη συζήτηση διαβάζοντας επιστολή που κατέθεσε η φασιστική οργάνωση «Ιερός Λόχος».

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κατήγγειλαν τις ρατσιστικές κραυγές και τις εμετικές δηλώσεις των ακροδεξιών και κάλεσαν το λαό να μην επιτρέψει να βρίσκουν χώρο να σταθούν οι φασίστες πουθενά. Επιπλέον δήλωσαν προς το Δημοτικό Συμβούλιο ότι κάθε ανοχή στους φασίστες τούς ενισχύει.

Τοποθέτηση του Σωτήρη Ζαριανόπουλου

«Λαϊκή Συσπείρωση»: Ούτε ένα εκατοστό στο ρατσισμό και την ξενοφοβία

Σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» για το θέμα αναφέρει:

«Το κύριο, βασικό και σοβαρό θέμα της (16.12.2019) συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης στις 16 Δεκέμβρη ήταν ο προϋπολογισμός του δήμου. Πόσα πληρώνει ο λαός (πολλά), αν όσα πληρώνει εξυπηρετούν τις ανάγκες του (όχι βεβαίως), ποιοι κερδίζουν (οι μεγαλοεπιχειρηματίες). Γι’ αυτά ακολουθεί αναλυτική ανακοίνωση της “Λαϊκής Συσπείρωσης”.

Ωστόσο, είμαστε αναγκασμένοι να σχολιάσουμε όσα συνέβησαν στη συζήτηση για τη συνέχιση του προγράμματος REACT (για τη στέγαση οικογενειών 2.000 περίπου προσφύγων – μεταναστών σε μισθωμένες κατοικίες) για το 2020.

Όπως σε κάθε συζήτηση με αναφορά στις λέξεις “πρόσφυγας – μετανάστης” ήταν αναμενόμενο να ξιφουλκήσουν ότι οι γνωστοί ακροδεξιοί (Κουριαννίδης – Νασιούλας), να επαναλάβουν το εμετικό ρατσιστικό, φασιστικό παραλήρημά τους κατά των θυμάτων (πρόσφυγες) για να αθωώσουν τους θύτες (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, Ερντογάν, ελληνικές κυβερνήσεις κλπ.).

Το γαϊτανάκι της ξενοφοβίας ξεκίνησε η παράταξη “Μένουμε Θεσσαλονίκη”, η οποία καταψήφισε τη συνέχιση στέγασης των προσφύγων, επικαλούμενη “την αλλαγή της φυσιογνωμίας της χώρας από τους πρόσφυγες”. Συνεχίστηκε από τον ακροδεξιό Κουριαννίδη που υπερασπίστηκε με τον γνωστό χαρακτηρισμό “λαθρομετανάστες”. Κορυφώθηκε με ένα ακόμα χιτλερικό παραλήρημα Νασιούλα, που εκτός των άλλων κατηγόρησε τους μετανάστες και τους πρόσφυγες για την άνοδο των ενοικίων (!!!). Για να μη μείνει παραπονεμένη καμία εκδοχή της ακροδεξιάς, η συζήτηση “ολοκληρώθηκε” με την ανάγνωση από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου ενός κειμένου υπογραφών “πολιτών” της γνωστής ναζιστικής συμμορίας “Ιερός Λόχος”.

Όμως προξένησε εντύπωση ότι ο δήμαρχος δεν έκανε ούτε ένα… νεύμα καταδίκης για τον χιτλερικό οχετό Νασιούλα, ενώ επιτέθηκε στον Σ. Ζαριανόπουλο επειδή χαρακτήρισε “εμετική” την τοποθέτηση του τελευταίου.

Δεν θα σταθούμε στους συνειρμούς που μπορεί να γίνουν.

Θα επαναλάβουμε όσα τονίσαμε στη συνεδρίαση:

Με ακροδεξιούς, ρατσιστές, φασίστες, ναζιστές δεν ανοίγουμε κανένα διάλογο.

Προς τον δήμαρχο και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου:

Η ιστορία διδάσκει ότι πολλές φορές η ανοχή στο φασισμό είναι πιο επικίνδυνη από τον ίδιο το φασισμό. Προστασία της ελεύθερης έκφρασης δεν είναι η ανοχή σε μεταλλαγμένους χρυσαυγίτες, ντυμένους με πολιτικά.

Προς την παράταξη “Μένουμε Θεσσαλονίκη”:

Όταν ο εχθρός συμφωνεί μαζί σου, να αρχίσεις να ανησυχείς. Κι’ αυτό δεν αφορά μόνο την τοποθέτησή τους στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο. Το “μπλέξιμο” μιας δήθεν “προοδευτικής” ή “λογικοφανούς” επιχειρηματολογίας με το ιδεολογικό οπλοστάσιο και διατυπώσεις της ακροδεξιάς είναι επικίνδυνη, την νομιμοποιεί.

Και επειδή σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη, είναι αναγκαίο να ξεκαθαρίσουμε:

Η αιτία της προσφυγιάς είναι ο πόλεμος. Μ’ αυτόν ο ιμπεριαλισμός θυσιάζει και ξεριζώνει εκατομμύρια για τα συμφέροντα μιας χούφτας μονοπωλίων. Και στον πόλεμο αυτόν συμμετέχουν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις μετατρέποντας τη χώρα σε “χώρο” εξαπόλυσης επιθέσεων σε άλλους λαούς με τις βάσεις του θανάτου που έχουν σπείρει ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε γωνιά της.

Αιτία του εγκλωβισμού των προσφύγων είναι η επαίσχυντη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, οι συμφωνίες του Δουβλίνου που στήριξαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις. Αυτές δημιούργησαν, συντηρούν και πολλαπλασιάζουν κολαστήρια τύπου “Μόρια” με την τελευταία απόφαση της κυβέρνησης ΝΔ. Απαγορεύει τους ξεριζωμένους να πάνε στις χώρες που επιθυμούν, να ενωθούν με τις οικογένειές τους. Έτσι ευνοούνται κυκλώματα δουλεμπόρων και οι ύποπτες ΜΚΟ. Η πολιτική αυτή εξοντώνει τους ξεριζωμένους, δημιουργεί προβλήματα στο λαό, δίνει έδαφος σε ακροδεξιούς, ρατσιστές, φασίστες.

Προγράμματα όπως το REACT σαφώς δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Το ζήτημα της διαμόρφωσης ανθρώπινων – αξιοπρεπών δομών φιλοξενίας οφείλει να απεμπλακεί από τις ΜΚΟ, να είναι κρατική αποκλειστικά μέριμνα. Μόνο τυφλοί όμως δεν μπορούν να δουν ότι είναι η μέρα με τη νύχτα η διαμονή οικογενειών προσφύγων σε διαμερίσματα και όχι σε καταυλισμούς, διάσπαρτα στην πόλη και όχι σε γκέτο. Οι θετικές πτυχές αυτής της ιστορίας δεν αρκούν για να χάσει κανείς το “δάσος” που είναι το προσφυγικό πρόβλημα, ούτε μπορούν να λειτουργήσουν σαν φύλλο συκής σε μια συνολικά απάνθρωπη πολιτική. Αλλά όμως δεν έχει και κανείς να κερδίσει τίποτα από το να πεταχτούν στο δρόμο κάποιοι άνθρωποι.

Η πολιτική που εφαρμόζει τον εγκλωβισμό των μεταναστών – προσφύγων είναι η ίδια μ’ αυτή που νομοθετεί τα μεροκάματα πείνας, τη γενικευμένη φτώχεια για τον ελληνικό λαό τα κέρδη και τον πλούτο για τους λίγους. Η καταστολή που εφαρμόζεται απέναντι στους πρόσφυγες έχει ταυτόχρονα μέτωπο απέναντι στον ελληνικό λαό και τη νεολαία, τους αγώνες και τις διεκδικήσεις τους. Οι κήρυκες του μίσους απέναντι στους πρόσφυγες πρέπει να απομονωθούν, όχι μόνο επειδή είναι απάνθρωποι, αλλά επειδή προσπαθούν να κάνουν τον ελληνικό λαό να βλέπει ως εχθρό του τον ανήμπορο πρόσφυγα και τα ορφανά, να βλέπει ως αντίπαλο τον ξένο εργάτη και όχι αυτόν που εκμεταλλεύεται κάθε εργαζόμενο Έλληνα ή ξένο.

Υπενθυμίζοντας ότι εκτός από τους πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα μας, πολλές χιλιάδες Έλληνες εργαζόμενοι οδηγήθηκαν κι αυτοί στη μετανάστευση εκβιασμένοι από την ίδια πολιτική, ότι όπως (ορθώς) αξιώνουμε τη δική τους προστασία έτσι πρέπει να προστατέψουμε τους ξεριζωμένους που βρέθηκαν στον τόπο μας.

Καλούμε τους εργαζόμενους της πόλης να παλέψουν:

– Για τον άμεσο απεγκλωβισμό από τα νησιά και το συνολικό απεγκλωβισμό τους από την Ελλάδα. Για την κατάργηση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας και του Κανονισμού του Δουβλίνου. Για ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής στις προσφυγικές δομές, για σεβασμό των προσφυγικών δικαιωμάτων που απορρέουν από τη Συνθήκη της Γενεύης.

– Για άδειες διαμονής μακροχρόνιες στους οικονομικούς μετανάστες, χωρίς παράβολα, πρόστιμα και πολύχρονες καθυστερήσεις. Για απόκτηση της ελληνικής υπηκοότητας με γρήγορες και αντικειμενικές διαδικασίες, χωρίς τα εξοντωτικά παράβολα.

– Για ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα και δυνατότητα μεταφοράς των δικαιωμάτων αυτών στις χώρες καταγωγής τους.

– Για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής και φασιστικής βίας, των ναζιστικών, φασιστικών ομάδων και οργανώσεων.

– Για να δυναμώσει ο κοινός αγώνας κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, ενάντια στα σχέδια για διαμελισμό κρατών και αλλαγές συνόρων.

– Για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, που είναι συνώνυμη με την εκμετάλλευση και τη φτώχεια, τον πόλεμο και την προσφυγιά».