Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Δημοψήφισμα ΠΓΔΜ: Πολύ χαμηλή η συμμετοχή – Επιτυχημένο το χαρακτηρίζει ο Ζάεφ

Στις 19.00 (20 ώρα Ελλάδος) έκλεισαν οι κάλπες για το Δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ όπου οι πολίτες καλούνταν να απαντήσουν επί του ερωτήματος: «είστε υπέρ της ένταξης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ με την αποδοχή της συμφωνίας μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Δημοκρατίας της Ελλάδας;». Ο στόχος του 50% δεν επετεύχθη. Η  συμμετοχή του ήταν ιδιαίτερα χαμηλή, και πολύ χαμηλότερα στον αλβανικό πληθυσμό. Ωστόσο, ο απόλυτος αριθμός θετικών/Ναι ψήφων δεν εμποδίζει τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης Ζάεφ και τα σχέδια των ευρωατλαντικών. Όπως χαρακτηριστικά έκλεισε τη δήλωσή του: «Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο Ζόραν Ζάεφ χαρακτήρισε το δημοψήφισμα πετυχημένο. Είπε ότι θα φέρει τη Συμφωνία στη Βουλή προκειμένου να κυρωθεί η συμφωνία και να γίνουν οι προβλεπόμενες αλλαγές στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ. Αν οι βουλευτές του αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE δεν ψηφίσουν υπέρ, θα πάει σε πρόωρες εκλογές. Υπενθυμίζουμε ότι στο VMRO-DPMNE ασκούνται πιέσεις από ευρωνατοϊκούς.

«Σέβομαι την ετυμηγορία όσων ψήφισαν. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών είπε “ναι”» δήλωσε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ περίπου μία ώρα αφού έκλεισαν οι κάλπες.

Αφού απέρριψε την φιλολογία ότι ένα δημοψήφισμα με συμμετοχή κάτω του 40% δεν είναι έγκυρο, ο κ. Ζάεφ διέψευσε και τις προσδοκίες όσων θεωρούσαν ότι η πολύ υψηλή θα πρέπει να ερμηνευτεί ως αποδοκιμασία της πολιτικής του και κατά συνέπεια θα πρέπει να ζητήσει πρόωρες εκλογές.

«Θα συνεχίσω να ηγούμαι της χώρας» διαβεβαίωσε ο κ. Ζάεφ δηλώνοντας με τον τρόπο αυτό ότι δεν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών.

Ανοίγει ο δρόμος για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, συνέχισε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων

Το ποσοστό συμμετοχής στο σημερινό δημοψήφισμα επί της συμφωνίας για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ ήταν αρκετά χαμηλό.

Στις 17:00 τοπική ώρα (δύο ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες) έφτασε στο 29%και μισή ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες έφτανε στο 34%. Η τελική συμμετοχή δεν αναμένεται να περάσει το 35%  (λίγο περισσότερες από 600.000 ψήφους)

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ το προηγούμενο διάστημα έδειχνε αποφασισμένη να προωθήσει τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς. Την τελευταία βδομάδα τόσο ο πρωθυπουργός Ζ. Ζάεφ όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Ντιμιτρόφ άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο η παραπέρα υλοποίηση της συμφωνίας, με τις συνταγματικές αλλαγές που προβλέπονται, να συνεχιστεί κανονικά στη Βουλή της ΠΓΔΜ, ακόμα και στην περίπτωση που το δημοψήφισμα βγάλει «Ναι», αλλά δεν συγκεντρώσει τελικά την απαραίτητη συμμετοχή, το όριο του 50% των εκλογέων. Ο Ζόραν Ζάεφ επικαλείται το στοιχείο ότι το δημοψήφισμα έχει συμβουλευτικό και όχι δεσμευτικό χαρακτήρα και η εγκυρότητά του δεν συνδέεται με το ποσοστό συμμετοχής. Όλες δε τις προηγούμενες ημέρες, τόσο ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, όσο και στελέχη της κυβέρνησής του σημείωναν ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα κριθεί από αυτούς που θα προσέλθουν να ψηφίσουν και όχι από αυτούς που θα απέχουν.

Σε αυτό θα έχουν και έξωθεν βοήθεια. Με διαρροές η «διεθνής κοινότητα» (ευρωατλανικοί που κόπτονται για τη συμφωνία) παρενέβη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αν υπέρ του «ΝΑΙ» ψηφίσουν 500-600 χιλιάδες πολίτες της ΠΓΔΜ.

 

Δημοψήφισμα ΠΓΔΜ: Παρά τις διαφωνίες συμφωνούν στο «στρατηγικό στόχο» – Αγωνιούν και οι Ευρωπαίοι και ΗΠΑ