Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Δημοψήφισμα 2015 -Ζωντανός σχολιασμός “Ατέχνως”

Η ροή των σχολίων ξετυλίγεται από κάτω προς τα πάνω

00.30: Με αυτό το σχόλιο, μπαίνει ο επίλογος στο σημερινό δημοψηφισματικό Μαραθώνιο μέσα από τη ματιά του “Ατέχνως” και των συνεργατών του. Παραδίδουμε τη σκυτάλη στους αρθρογράφους και τις αναλύσεις του αποτελέσματος, που θα φιλοξενηθούν τις επόμενες μέρες στις στήλες του περιοδικού μας. Σας ευχαριστούμε που μας παρακολουθήσατε και για τη θερμή σας ανταπόκριση στο σημερινό, πειραματικό εγχείρημα, κι υποσχόμαστε η επόμενη φορά να μας βρει ακόμα καλύτερους.

00.18: Οικοδόμος: Μικρό απόσπασμα από το αποψινό μετεκλογικό άρθρο, με τίτλο  Όχι Αλέξη, που μόλις ανέβηκε στο περιοδικό μας:

“…Ανεξάρτητα από τις όποιες επερχόμενες εξελίξεις, η Ιστορία θα καταγράψει τις πολύτιμες υπηρεσίες που ο Αλέξης Τσίπρας και το κόμμα του πρόσφεραν στην αναστήλωση του σαθρού οικοδομήματος του καπιταλισμού σε Ελλάδα και Ευρώπη, λειτουργώντας ως βαλβίδα αποσυμπίεσης της λαϊκής δυσαρέσκειας και οργής. Αποπροσανατολίζοντας σαν χαλασμένη πυξίδα στην ανασφάλεια και στις φοβίες έναν λαό σαστισμένο από τις αλλεπάλληλες απογοητεύσεις και διαψεύσεις, εκπαιδευμένο από δεκαετίες να βολοδέρνει από δίπολο σε δίπολο, να μπερδεύει την αξιοπρέπεια με το βόλεμα και, με «απ’ ευθείας ανάθεση» (όπως τα περισσότερα άλλωστε σ’ αυτή τη χώρα) να αναθέτει τις τύχες του σε «μεσσίες». ”

23.40: Οικοδόμος: Η επόμενη μέρα, παρά τις θριαμβολογίες των νικητών, δεν θα είναι μια καλύτερη μέρα για τους εργαζόμενους και τα δοκιμαζόμενα λαϊκά στρώματα. Όσο αδιαμφισβήτητη είναι η νίκη του «όχι» το ίδιο βέβαιο είναι ότι το εργατικό-λαϊκό κίνημα έχει να αντιμετωπίσει μια ακόμα πιο δύσκολη και περίπλοκη κατάσταση και να αντιπαλέψει επιπλέον τον εφησυχασμό που ακολουθεί κάθε εκλογικό αποτέλεσμα αλλά και την βέβαιη προσπάθεια της κυβέρνησης, στις νέες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές να «κεφαλαιοποιήσει» τη δυναμική του «όχι» μετατρέποντάς το σε «ναι» σε νέες αντιλαϊκές συμφωνίες.

23.20: Σφυροδρέπανος: Αφού ο Σαμαράς δεν έφυγε οικειοθελώς, αφού η εξαφάνισή του την τελευταία βδομάδα δεν ήταν αρκετή για να γλιτώσει και να αναβαπτίσει το όχι, αναγκάστηκε να δει το πολιτικό του τέλος να προαναγγέλλεται από την τηλεόραση, κι αυτός να βγαίνει απλώς για την επιβεβαίωση του προαναγγελθέντος θανάτου.

23.08: Ηρακλής: το μη χείρον βέλτιστο (ξανά)επικράτησε… Ιδού η Ρόδος ιδού κι το πήδημα για τους κρατούντες.  Να υπενθυμίσουμε ότι η πρόταση του ΚΚΕ απορρίφθηκε.

  • να αποφασίσει ο λαός αν συμφωνεί με την πρόταση των θεσμών και την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης και
  • αποδέσμευση από την ΕΕ, κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων

Οι υπόλοιπες δυνάμεις αντί να ασχοληθούν με το γιατί απορρίφτηκε από το ΣΥΡΙΖΑ αυτή η πρόταση, ασχολούνταν και ασχολούνται με τη στάση του ΚΚΕ. Για να κάνουμε μια υπόθεση, αν τα ερωτήματα ήταν όπως τα πρότεινε το ΚΚΕ…

Οσο για αυτούς που βιάζονται να «τελειώσουν» το ΚΚΕ, η λαϊκή ρήση τους πάει γάντι,  η χαρά δεν τους αφήνει να κρυφτούν, το πρόβλημα τους  ήταν (είναι) να εξουδετερώσουν το ΚΚΕ. Ματαιοπονούν.

22.48: Οικοδόμος: Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι μια μεγάλη νίκη της κυβέρνησης που πιστώνεται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου στον Αλέξη Τσίπρα. Μέσα στο μεγάλο ποσοστό του «όχι», που προεκλογικά ερμηνευόταν από πολλούς και με διαφορετικούς τρόπους, βρίσκονται οι ανησυχίες, οι προσδοκίες, η πίστη για ξόρκισμα του κακού και η ελπίδα εκατομμυρίων ανθρώπων ότι δεν θα διαψευστούν από την κυβέρνηση. Ο λαός με το ποσοστό αυτό ανανεώνει την εμπιστοσύνη του στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, και μαζί ανανεώνει τις προσδοκίες του για καλύτερες μέρες. Ο λαός, που στην πλειοψηφία του δεν μπορεί να διανοηθεί τη ζωή του εκτός της ΕΕ και ζητά την πάση θυσία παραμονή του στην ευρωζώνη, ψήφισε για καλύτερη ζωή.

22.28: 2310net: Στο ΣΚΑΙ είναι σαν εκπομπή του Τάκη Τσουκαλά μετά από τρίμπαλο του γαύρου

22.21: 2310net: Μην κανονίσετε τίποτα για τις 12. Το τζήμερο θα βγει στο μέγκα…

22.20: 2310net: Το συμπέρασμα είναι απλό: Ο λαός θέλει ελπίδα, οποιαδήποτε ελπίδα. Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Παρότι ετοιμοθάνατη κρατιέται ακόμα στη ζωή με μηχανική υποστήριξη. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι εντυπωσιακό. Δεν θα φέρει τέλος των μνημονίων ούτε τέλος της λιτότητας. Αλλά κάτι καλό μπορεί να φέρει. Σε αυτό θα αναφερθώ αναλυτικά τις επόμενες μέρες.

22.05: Σφυροδρέπανος: Το Μέγκα έπαιξε μετά βίας δυο προτάσεις από τη δήλωση του Κουτσούμπα, ενώ την ίδια στιγμή είχε παίξει ολόκληρη ακόμα και τη δήλωση του προέδρου της ΟΝΝΕΔ για το παλιό πολιτικό σύστημα που πρέπει να αποχωρήσει -και ο νοών (α)νοείτω(ν). Όταν διαμαρτυρήθηκε ο Πρωτούλης από το πάνελ, γιατί δεν ακούσαμε ολόκληρη τη δήλωση, και γιατί δε συνδέεται το κανάλι για να ακουστεί ζωντανά, η Τρέμη είπε ότι αυτό θα γίνει αργότερα. Ή που θα έφερνε δηλ τον ΓΓ για συνέντευξη ή που έχει πρόβλημα με τα ελληνικά της και μας δουλεύει ψιλό γαζί.

21.22: Σφυροδρέπανος: Η αποχή σε σχέση με τις εθνικές εκλογές είναι ελαφρώς αυξημένη, ενώ τα λευκά/άκυρα κυμαίνονται πάνω από το 5%. Μπορεί να μην είναι ψηφοφόροι του ΚΚΕ, αλλά ένα κομμάτι του λαού επέλεξε όντως να εκφράσει την αποδοκιμασία του στο κυρίαρχο σκηνικό και τα διλήμματα που του θέτει, με κάθε δυνατό τρόπο.

21.17: Σφυροδρέπανος: Στη Νέα Δημοκρατία έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για το Σαμαρά. Με το ζόρι κρατιούνται κάποιοι μεγαλοδημοσιογράφοι να μην ανακοινώσουν οι ίδιοι από αέρος την “απόλυσή” του και του αφήνουν το δικαίωμα σε μια “περήφανη παραίτηση” (όπως λέμε “λεβέντικο μνημόνιο”). Και το ερώτημα για την επόμενη μέρα είναι ποιος Μητσοτάκης θα βρεθεί στο τιμόνι. Η Ντόρα ή ο Κυριάκος -και σε βάθος ο Μπακογιάννης τζούνιορ; Ο πρεσβύτερος Μητσοτάκης εκδικείται το Σαμαρά και μπορεί να φύγει ήσυχος.

20.33: Σφυροδρέπανος: Επτά στους δέκα νέους ψήφισαν όχι. Σε κάποιο καφενείο της Ελλάδας ακούστηκε το βαθυστόχαστο: “εμ δεν έχουν δουλέψει ποτέ στη ζωή τους, γι’ αυτό το λένε”. Εμ, πώς να δουλέψουν μπάρμπα, με 50% και βάλε ανεργία; Σε αυτές τις ηλικίες, τα ποσοστά του “όχι” πάνε περίπου ανάλογα με την ανεργία τους.

20.15: 2310net: Στο 60% λέει ο δημοσκόπος θα πάει το ΟΧΙ. Απορώ γιατί καλούν τους δημοσκόπους στα πάνελ; Για να δίνουν λάθος στοιχεία στις 7 και μετά να διορθώνουν τις δημοσκοπήσεις τους σύμφωνα με τα αποτελέσματα;

20.10: Σφυροδρέπανος: Ο Βούτσης μίλησε ικανοποιημένος για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος μέσα σε έξι μέρες. Τη δε ημέρα εβδόμη, ξεκουράστηκε, θαύμασε όλα όσα είχε κάνει και έκλεισε συμφωνία…

20.05: 2310net: Φαίνεται ότι η συμμετοχή πέφτει περίπου 15% σε σύγκριση με τις εκλογές του Ιανουαρίου.

20.03: Οικοδόμος: Δεν θυμάμαι ποιος το πρωτοείπε αλλά δεν διαψεύστηκε ποτέ: (Και) η κοινωνία των ηλιθίων είναι ταξική. Ένας πλούσιος ηλίθιος είναι πάντα πλούσιος. Ένας φτωχός ηλίθιος είναι συνήθως ηλίθιος…

19.55: 2310net: Και τι γίνεται μετά το ΟΧΙ; Υπάρχει πολύς κόσμος, αγνός και τίμιος που ψήφισε ΟΧΙ. Το ΟΧΙ για αυτούς ήταν αγανάκτηση, ελπίδα, τιμωρία, μήνυμα. Δεν ήταν τουλάχιστον για τη συντριπτική πλειοψηφία ΟΧΙ ρήξης. Αυτός ο κόσμος όμως είναι κόσμος που πλήτετται από τα μνημόνια τα παλιά και τα νέα. Αυτές τις ώρες δεν χρειάζεται το «σου τα ΄λεγα εγώ, τώρα φάε τα μνημόνια στα μούτρα». Χρειάζεται η σκέψη αυτού του κόσμου να πάει δυο βήματα παραπέρα. Ο κόσμος που ψήφισε ΟΧΙ, ο κόσμος που ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αντίπαλος. Εγκλωβισμένος στις σοσιαλδημοκρατικές αυταπάτες είναι…

19.46: 2310net: Μειμαράκης, αρχηγική εμφάνιση, πρόλαβε τον Σαμαρά και προανήγγειλε πρωτοβουλίες την Τετάρτη. Μάλλον το δημοψήφισμα εξελίχθηκε σε πραξικόπημα σε βάρος του Σαμαρά….

19.35: Σφυροδρέπανος: Ο Άδωνης έχει πει τόσες φορές το δυο μέρες μόνο, που είναι έτοιμος για σίριαλ του Παπακαλιάτη

19.32: Σφυροδρέπανος: Και τώρα τι θα γίνει χωρίς να φταίει το ΚΚΕ για το αποτέλεσμα; Ήταν κι αυτό μια κάποια λύση.

19.25: 2310net: Θα σκάσει ο Άδωνις. Έτοιμος να πλαντάξει σαν Μπογδάνος…

Πάντως ο Χατζηνικολάου είναι πιο στεναχωρημένος γιατί η ΝΔ έχει ακόμα πρόεδρο το Σαμαρά

19.12: 2310net: Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μπροστά το ΟΧΙ με περίπου 52%.

19.01: 2310net: Δημοσκόπηση του STAR Channel που έγινε τις τελευταίες μέρες ΝΑΙ 46-51%   ΟΧΙ 49-54%

18.57: Σφυροδρέπανος: Κι η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει.
3…2…1… ευτυχισμένο το νέο μνημόνιο, συνέλληνες…

18.55: Σφυροδρέπανος: ή αλλιώς παραφρασμένο για το λαό μας

Όχι εγώ και εσύ το ναι, αλλά κι οι δυο μας ου-λελέ
αμάν-αμάν, από αύριο με νέα λεβέντικα μνημόνια

18.18: Οικοδόμος: Βρε πώς αλλάζουν οι καιροί… “Όχι” εγώ… “Όχι” κι εσύ…

λαφα

18.13: 2310net: Θα έρθω να συμφωνήσω με τον Σφυροδρέπανο. Νομίζω το ΟΧΙ θα είναι καθαρό. Φαίνεται από τις δηλώσεις ξένων παραγόντων…

Επίσης να θυμίσουμε ότι δεν θα έχει exit polls, απορίας άξιο μετά τις συνεχείς επιτυχίες τους…

18.11: Σφυροδρέπανος: η δική μας απάντηση στον ευρωμονόδρομο

patra-stolismos-polhs-en-opsei-sygkentroshs-7

18.01: Σφυροδρέπανος: Κατά τα φαινόμενα (τουλάχιστον αυτά που έχουν φανεί σε εμένα), το “όχι” θα είναι καθαρά μπροστά στις σημερινές κάλπες. Αλλά αυτό που έγινε σήμερα με την “πρώτη φορά αριστερά”, την αθλιότητα  του Λεφτ με τη δήλωση του Κουτσούμπα, την αγαστή συνεργασία του Σύριζα με τους αστυνομικούς ενάντια στους κομμουνιστές, θα έχουμε να το θυμόμαστε πολύ καιρό. Τόση δημοκρατία από τη χούντα των Βενιζεολοσαμαράδων είχαμε να ζήσουμε…

17.56: Σφυροδρέπανος: Μία ώρα ακόμα απομένει για το κλείσιμο της κάλπης. Και αν δεν το έχετε πάρει απόφαση ακόμα, ή αν δε βρίσκετε τον “κνίτη της γειτονιάς” σας για να προμηθευτείτε το ειδικό ψηφοδέλτιο, μπορείτε να το βρείτε, εν είδει κουπονιού, και στο σημερινό Ριζοσπάστη

491085

17.54: Σφυροδρέπανος: Το θετικό είναι πως τα εκλογικά τμήματα είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά του Γενάρη, κι έτσι θα υπάρχει δυνατότητα για άμεσες συγκρίσεις και συμπεράσματα, για την εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων του κάθε κόμματος.

16. 50: Σφυροδρέπανος: Απαντώντας στον πολιτικό καζαμία του 2310. Έστω ότι βγαίνει ΝΑΙ. Έχουμε άμεσα συμφωνία με τους δανειστές. Έστω ότι βγαίνει το ΟΧΙ. Ο Τσίπρας δεσμεύεται για το ίδιο ακριβώς, εντός 48 ωρών. Το τελικό αποτέλεσμα δε διαφέρει δραματικά.
Οι εκλογές είναι επίσης ένα πιθανό ενδεχόμενο και στις δύο περιπτώσεις. Με τη διαφορά πως λόγω της τεχνητής πόλωσης (για δύο προτάσεις που μοιάζουν σα δυο σταγόνες νερό) οι δύο πόλοι του νέου δικομματισμού βγαίνουν ενισχυμένοι, αυξάνοντας τη συσπείρωσή τους και το ποσοστό τους.
Υγ: σε περίπτωση ισοπαλίας, ισχύει ακόμα ο ξαφνικός θάνατος για το λαό μας. Που ξαφνικό δεν τον λες, αλλά δε βρίσκω άλλη λέξη πέρα από το “θάνατος” για να την περιγράψω.

16.43: 2310net: Χαμός σε αρκετά εκλογικά κέντρα της Αθήνας. Δεκάδες αναρχικοί που δεν έχουν ξαναψηφίσει καθυστερούν τη διαδικασία. Δεν μπορούν να ανοίξουν το παραβάν, δεν καταλαβαίνουν τι θα πει βάλε το σταυρό στο κουτάκι και πετάνε τους φακέλους με τα ψηφοδέλτια σε κοντινούς κάδους.

16.22: Σφυροδρέπανος: Σε άλλα νέα από το Δομοκό και το νομό Φθιώτιδας, οι σύντροφοι έξω από το εκλογικό τμήμα έζησαν ένα σπαρταριστό διάλογο, με πρωταγωνιστές έναν παππού που πήρε το ψηφοδέλτιό μας και έναν τύπο, που του είπε να το αφήσει γιατί είναι του ΚΚΕ.
-Γιατί, τι πράζ;
-Πώς να στο πω, δεν είναι από το κράτος, είναι παράνομο…

Μπράβο παιδιά, κι εις ανώτερα

16.18: Σφυροδρέπανος: Όπως μου μεταφέρει σ/φος αναγνώστης, ο Γκλέτσος παραβρέθηκε χτες το βράδυ σε γλέντι στο νομό Φθιώτιδας (Δομοκό), όπου τερμάτισε το κοντέρ της γραφικότητας υπέρ του “ναι” στο δημοψήφισμα, με το σύνθημα “λέμε ΝΑΙ στη διασκέδαση”. Το πιάσατε το υπονοούμενο έτσι;

16.15: 2310net: Όση ώρα ψηφίζει ο λαός για την επιστροφή στην ΕΕ των αξιών, της αλληλεγγύης και της συνεργασίας, ας δούμε μερικές φωτογραφίες από το θεάρεστο έργο του ευαγούς αυτού ιδρύματος:
serb-5ουκ

15.30: 2310net: Ευτυχώς που έγινε το δημοψήφισμα και μάθαμε ότι η ΔΗΜΑΡ υπάρχει ακόμα και άλλαξε και πρόεδρο…

15.08: 2310net: Πολιτικός Καζαμίας:
Έστω ότι βγαίνει ΝΑΙ. Λογικά ο Τσίπρας παραιτείται δημιουργείται μια οικουμενική κυβέρνηση που υπογράφει το μνημόνιο και οδηγεί τη χώρα σε εκλογές. Λογικά εκεί θα αρχίσει να φυλορροεί ο ΣΥΡΙΖΑ με τους πασοκογενείς να επιστρέφουν στο ΠΑΣΟΚ. Ο Τσίπρας κάθεται στην άκρη και γίνεται ο Κωστάκης Καραμανλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Έστω ότι βγαίνει ΟΧΙ. Λογικά ο Τσίπρας πάει και υπογράφει όποια άλλη πρόταση του δώσουν. Θα έχει ήδη κάνει ένα δημοψήφισμα με κλειστές τράπεζες. Αν του δώσουν χειρότερη προταση ή παρόμοια θα την ξαναφέρει σε δημοψήφισμα; Υπογράφει αλλά μένει στο συλλογικό υποσυνείδητο ότι αγωνίστηκε και διαπραγματεύτηκε. Τα προβλήματα θα έρθουν όταν θα αρχίσει να εφαρμόζει τους εντιμοσυμφωνιακούς νόμους.

Έστω ότι βγαίνει 50-50%. Παίζουμε παράταση και πέναλτι. Παράταση μνημονίων και πέτσινο πέναλτι σε βάρος του λαού που θα πληρώσει όλες τις συνέπειες…

14.28: 2310net: Ψήφισε κι Μπουτάρης και του ξέφυγε ότι στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης θα στηθεί το αρχηγείο του ΝΑΙ. Λογικά θα τον επισκεφτεί και ο Άνθιμος να πανηγυρίσουν μαζί σε περίπτωση νίκης…

14.21: Σφυροδρέπανος: Κρατήστε υπόψη πως απόψε η διαδικασία της καταμέτρησης είναι πιο απλή και το αποτέλεσμα θα κριθεί πιθανότατα σχετικά νωρίς. Υπολογίστε σωστά για τις πίτσες και το “αστικό πατατάκι”, μην έρθουν κατόπιν εορτής.

13.31: 2310net: Σήμερα έχουν πληθύνει και ενταθεί οι επιθέσεις σε βάρος του ΚΚΕ από Αριστερούς. Προφανώς την ημέρα της γιορτής της δημοκρατίας δεν επιτρέπεται σε κάποιο κόμμα να εκφράζεται όπως το ίδιο πιστεύει και να διαφωνεί με την κυβερνητική επικοινωνιακή δικτατορία…

13.22: Οικοδόμος: Μην κάνεις ένα ακόμα «στιγμιαίο λάθος» μπροστά στην κάλπη…

Σαν τον Ιβάν, τον τρομερό
και σαν το Μέγα Αλέξανδρο
σαν Τζέκινγκς Χαν, σαν Ναπολέων
σε κυνηγώ, και σε πολιορκώ

Παραδώσου λοιπόν
άνευ όρων μωρό μου
μην προβάλλεις αντίσταση
μπορεί να πληγωθείς

Παραδώσου λοιπόν
άνευ όρων μωρό μου
και θα γίνω για σένα
ο πιο γλυκός κατακτητής

Σαν τους Κριτές του Γεδεών
και σαν τους Βίγκινκς των θαλασσών
σαν του Ρωμαίους και σαν τους Πέρσες
σε κυνηγώ και σε πολιορκώ

Παραδώσου λοιπόν
άνευ όρων μωρό μου
μην προβάλλεις αντίσταση
μπορεί να πληγωθείς

Παραδώσου λοιπόν
άνευ όρων μωρό μου
και θα γίνω για σένα
ο πιο γλυκός κατακτητής.

13.15: Σφυροδρέπανος: Όλοι σχεδόν οι πολιτικοί αρχηγοί έκαναν δηλώσεις, έχοντας κάποιο κόσμο δίπλα τους ή στο φόντο. Λαμπρή εξαίρεση ο ΓΑΠ που δε βρήκε κανέναν. Κρίμα που δεν ψηφίζει στο Καστελόριζο, για να κλείσει τον κύκλο που άνοιξε πέντε χρόνια πριν.

13.11: Ηρακλής: Περισσότεροι από 200 άνθρωποι του Πολιτισμού λένε προτείνουν το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα. Και εγώ θυμήθηκα κείνο που έγραψε κάποτε ο Βάρναλης:
Οι δημιουργοί «δεν είναι λεύτεροι για να παίζουν παρά για να υπηρετούνε το λαό, να τον φωτίζουνε, να τον φρονηματίζουνε, να τον οδηγούνε, να τον λυτρώνουνε από τους ρύπους της περασμένης σκλαβιάς. Μεγάλη δουλειά που θέλει μεγάλες ψυχές».
Τούτοι οι 200 όχι μόνο δε φωτίζουνε και δε λυτρώνουν το λαό  μα του δένουν σφιχτά τις αλυσίδες ενισχύοντας την αυταπάτη ότι τούτη η ΕΕ μπορεί να γίνει Ένωση αλληλεγγύης, δημοκρατίας και ανθρωπισμού.
«Λέμε ΟΧΙ, γιατί είναι ο μόνος τρόπος να πούμε ΝΑΙ στη ΖΩΗ. ΝΑΙ στην Ευρώπη των λαών, της Αλληλεγγύης και της Ειρήνης. Την ΚΥΡΙΑΚΗ ψηφίζουμε ΟΧΙ για την αξιοπρέπειά μας».
Τους απαντούμε ότι εξυπηρέτηση στο σύστημα παρέχουν και το λιγότερο που μπορει κανεις να τους καταλογίσει είναι πολιτική αφέλεια

13.00: Σφυροδρέπανος: “Πολίτες ζητάνε από τους μπάτσους να έρθουν να μαζέψουν τους ΚΚΕδες που μοιράζουν παράνομα φυλλάδια αλλά δεν έχει έρθει μπατσικό εδώ και ώρες”
“Αριστερά” τιτιβίσματα, αλιευμένα από το διαδίκτυο.

12.55: 2310net: Η προχτεσινή συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Σύνταγμα ήταν πραγματικά εντυπωσιακή. Πολύς κόσμος, παλμός, πάθος, μαχητικότητα. Όλα αυτά ελπίζω να τα δούμε από τους ίδιους που προχτές είπαν ΟΧΙ στην λιτότητα να τα ξαναδείξουν και τις επόμενες μέρες σε περίπτωση που η Κυβέρνηση φέρει παρόμοιο μνημόνιο…

12.54: Σφυροδρέπανος: Ο κολλητός μου με ρώτησε αν θα παραγγείλουμε σήμερα πίτσες ή γύρο (σουβλάκια για τους νότιους). Του απάντησα πως δεν υποκύπτουμε σε κανένα εκβιαστικό δίλημμα. Και τα δύο…

12.52: Σφυροδρέπανος: Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πληθαίνουν οι καταγγελίες για τους “αριστερούς” υποστηρικτές του ΟΧΙ, που απευθύνονται στις δικαστικές ή τις αστυνομικές αρχές, ενοχλημένοι από τα μέλη του ΚΚΕ που προπαγανδίζουν το διπλό ΟΧΙ, μοιράζοντας το δικό τους ψηφοδέλτιο, έξω από τα εκλογικά κέντρα. “Πρώτη φορά αριστερά”. Τόση αριστερά από το ΠΑΣΟΚ είχαμε να δούμε…

12.40: 2310net: Κάτι που πέρασε σχεδόν απαρατήρητο είναι το γεγονός ότι διάφορες ομάδες αναρχικών θα ψηφίσουν ΟΧΙ. Αυτοί που δεν ψήφισαν ποτέ τίποτα, αυτοί που έβλεπαν τις κάλπες ως κάδους αποφάσισαν να ψηφίσουν για να έχει η κυβέρνηση ένα καλύτερο διαπραγματευτικό όπλο…

12.32: Οικοδόμος: Για τους… υπερ-επαναστάτες παπαγάλους που σήμερα ψηφίζουν «όχι» και τιτιβίζουν για «νέα Βάρκιζα του ΚΚΕ»:
Βάρκιζα είναι να γίνεσαι ουρά του ΣΥΡΙΖΑ και να πιστεύεις (;) ότι μπορείς να διαχειριστείς τον αστερίσκο του δικού σου «όχι», όταν ο Τσίπρας από Δευτέρα με τον έναν ή άλλο τρόπο θα χρησιμοποιεί και το δικό σου «όχι» στις αντιλαϊκές επιλογές κυβέρνησης-«θεσμών».
Μέσα στη μαυρίλα δεν σβήνει η ελπίδα. Και δεν θα σβήνει όσο σε αυτόν τον τόπο θα υπάρχουν κομμουνιστές.

12.24: 2310net: Η στιγμή που περίμενε ο ΓΑΠ συμβαίνει. Επιτέλους ψηφίζει σε δημοψήφισμα. Μπορεί να μην έχει καταλάβει το ερώτημα, αλλά έτσι κι αλλιώς αυτός δημοψήφισμα ήθελε μια ζωή. Δεν τον ενδιέφερε το ερώτημα

12.ο9: Σφυροδρέπανος: Τι έγινε ρε παιδιά, γιατί τόση ουρά, μοιράζουν λεφτά;

photo-183

12.04: 2310net: Μια γενικότερη εκτίμηση. Σε ένα δημοψήφισμα κανείς δεν απαντάει στο ερώτημα, απαντάει σε αυτόν που το θέτει. Ο Τσίπρας ουσιαστικά κάλεσε τον κόσμο να ψηφίσει ΟΧΙ σε αυτούς που του έλεγαν να ψηφίσει ΝΑΙ. Στην ουσία σε ένα μεγάλο βαθμό το ΟΧΙ είναι ΑΝΤΙ-ΝΑΙ, αφού αυτοί που θα το ψηφίσουν έχουν ήδη αποδεχτεί ότι και το ΟΧΙ πάλι μνημόνιο θα φέρει. Εκτιμώ ότι το ΟΧΙ άρχισε να παίρνει τα πάνω του τις τελευταίες μέρες όταν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ την έπεφταν στα ΜΜΕ που έχει σιχαθεί ο κόσμος. Έτσι, ο Φίλης από κατάπτυστος Μαριαντουανέτας που ήταν πριν δυο βδομάδες με τη δήλωσή του για τα μακαρόνια έγινε ξαφνικά ο επαναστάτης που τα έβαλε με τα κανάλια της διαπλοκής και τα παπαγαλάκια του ΔΝΤ.

11.42: 2310net: Όταν οι αστικοί θεσμοί επαναστατούν, κάτι δεν πάει καλά με την επανάσταση….

HǍ`- ǠБυđϓ ԇӠՋǓ ƙǠʙ͓ԁ͔ϐϕˏՠׁɑŔ`ԇ͠ӕÊōԑٓǠՐő ԏՠ"ϗɦquot; ӔϠć̏؇։ӌ`PϠԏ ЅщӔՋɏ ԇӠՋǓ (EUROKINISSI/ԁԉM`̐ϋQǩ

 

11.32: 2310net: Άσχετο, αλλά αν βγει 50-50 τι γίνεται; Θα δεχτούμε το μισό μνημόνιο και το άλλο μισό θα το διαπραγματευτούμε;

11.25: 2310net: Ένσταση από τον Φορτσάκη γιατί δεν διανεμήθηκε το πλήρες ερώτημα στα εκλογικά κέντρα. Θρασίμια που κάνουν κατάληψη στα σχολεία, φέρεται να χαρακτήρισε τους δικαστικούς αντιπροσώπους

11.08: 2310net: Με σέλφι στικ εμφανίστηκε στην κάλπη ο Σταύρος Θεοδωράκης. Γιατί είναι πολύ mainstream οι καθιερωμένες φωτογραφίες πολιτικών αρχηγών με το ψηφοδέλτιο στην κάλπη…

11.00: Σφυροδρέπανος: Καλά τα λες Ηρακλή, αλλά πολύς κόσμος έχει αρχίσει να καταλαβαίνει πολύ καλά τις σημαντικές διαφορές των δύο ψηφοδελτίων.

11659387_1011049335585944_546560169305696091_n

10.51: 2310net: Ψήφισε και ο Π. Καμμένος. Τώρα κατάλαβα τι θα πει “πυκνός πολιτικός χρόνος” Τρεις αρχηγοί ψήφισαν σε 5 λεπτά. Παίζει να έχει ψηφίσει και ο Σαμαράς, αλλά δεν ασχολήθηκε κανείς

10.48: Σφυροδρέπανος: Αυτό το δημοψήφισμα μπορεί να περάσει στην ιστορία με τίτλο “όταν έκλαψε ο Μπογδάνος”.

Σπαράζω μέσα μου, που θα έλεγε κι ο Μπαλούρδος.
Το βράδυ, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, με καινούρια κροκοδείλια δάκρυα χαράς ή συγκίνησης, μόνο στο Σκάι.

10. 42: Ηρακλής: Υπάρχουν πολλοί με “αριστερές” περγαμηνές και καταβολές, που προσπαθούν να σε πείσουν πως το διπλό ΟΧΙ του ΚΚΕ ευνοεί το ΝΑΙ των δανειστών. Μην τους πιστεύεις. Μόνη τους επιδίωξη η υπονόμευση του ΚΚΕ και του καθαρού ΟΧΙ, τίποτα άλλο.

10.38: Σφυροδρέπανος: Υπάρχουν κάποιες καταγγελίες για παρενόχληση συντρόφων που θέλουν να μοιράσουν το ψηφοδέλτιο του κόμματος ή να παρέμβουν στον κόσμο με το Ριζοσπάστη.
Για παράδειγμα, στο Twitter ο Δρ Zack γράφει (και το μεταφέρω αυτούσιο με κάθε επιφύλαξη) ότι στη Νέα Ιωνία η ΑΝΤΑΡΣΥΑ κάλεσε την αστυνομία για το ΚΚΕ που μοιράζει ψηφοδέλτια σε εκλογικό κέντρο.
Έχουμε να δούμε πολλά ακόμα μες στη μέρα.

10.26: 2310net: Καλημέρα! Ο Τσίπρας ψηφίζει αυτή την ώρα περικυκλωμένος από ΟΧΙτσες και ρεπόρτερ. Σε λίγο αναλυτικά οι δηλώσεις του

09. 20: Σφυροδρέπανος: Οι κάλπες άνοιξαν και μας περιμένουνε. Και για άλλη μια φορά, η ψήφος στο ΚΚΕ και το ψηφοδέλτιό του είναι η μόνη σίγουρη κι αξιόπιστη, που ξέρεις ότι θα παραμείνει η ίδια.
Ψηφίζεις ΟΧΙ στη συμφωνία-μνημόνιο, και σου βγαίνει αριστερό μνημόνιο.
Ψηφίζεις ΝΑΙ στην Ευρώπη για το μέλλον, και σου βγαίνουν μεροκάματα Κίνας, τριτοκοσμικές συνθήκες κι εργασιακός μεσαίωνας.

09. 15: Καλημέρα σας. Μία νέα μέρα ξεκινάει σήμερα για όλους μας και θεωρητικά και για τον τόπο. Η πρώτη μέρα της υπόλοιπης ζωής μας και του επόμενου μνημονίου.