Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Δημ. Κουτσούμπας: Πρωτοστατούμε στην ανάδειξη των προβλημάτων των πολύτεκνων οικογενειών

«Πρωτοστατούμε στην ανάδειξη των προβλημάτων που πλήττουν τη λαϊκή οικογένεια, διεκδικούμε μέτρα στήριξης των νέων μητέρων, των νέων ζευγαριών και των πολύτεκνων οικογενειών» σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στο χαιρετισμό του στο 11ο Διεθνές Συνέδριο της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος.

Αναφέρει:

«Σας ευχαριστούμε για την πρόσκληση και ευχόμαστε καλές εργασίες στο 11ο Διεθνές Συνέδριο της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδας.
Η “δημογραφική πρόκληση” που καταπιάνεστε στις εργασίες σας είναι ένα θεμελιώδες ζήτημα για το οποίο σαν Κόμμα έχουμε διαρκή ανησυχία και η παρουσία μας στο Συνέδριό σας μας επιτρέπει να διατυπώσουμε, όσο πιο συνοπτικά γίνεται, τις θέσεις μας σχετικά με τις αιτίες του και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπισή του.

Για το ΚΚΕ το δημογραφικό πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με τις γνωστές συνταγές των μέχρι σήμερα ελληνικών κυβερνήσεων.

Οι αντιδραστικές κατευθύνσεις της ΕΕ παρουσιάζουν ως “λύση” στο Δημογραφικό τις περίφημες “ίσες ευκαιρίες” στην απασχόληση, στην οικογενειακή και επαγγελματική ζωή.
Όμως, οι πολύτεκνες οικογένειες έχουν ανάγκη από κατοχυρωμένα κοινωνικά δικαιώματα και μέτρα στήριξης της οικογένειας.
Το “Δημογραφικό” ταυτίζεται και με τη λεγόμενη γήρανση του πληθυσμού, όμως τα μέτρα που παίρνονται σε όλη την ΕΕ για την αντιμετώπισή του αφορούν σε ακόμα μεγαλύτερο χτύπημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και μια σειρά άλλα μέτρα που επί της ουσίας τιμωρούν ανθρώπους που έχουν διανύσει δεκαετίες εργάσιμου βίου, επειδή καταφέρνουν να ζουν περισσότερο. Και αυτό συμβαίνει είτε οι δείκτες της οικονομίας δείχνουν ανάπτυξη, είτε δείχνουν οικονομική κρίση.

Στη δική μας αντίληψη το Δημογραφικό είναι ένα σύνθετο ζήτημα που σχετίζεται με τους συνολικότερους όρους ζωής της λαϊκής οικογένειας, των νέων ζευγαριών και φυσικά των πολύτεκνων οικογενειών.
Οι αιτίες του βρίσκονται στη σωρεία των αντιλαϊκών μέτρων όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, που η μία μετά την άλλη έβαλαν το λιθαράκι τους για να καθιερωθούν οι ελαστικές μορφές εργασίας, η μείωση του λαϊκού εισοδήματος, η δραστική μείωση των κρατικών δαπανών για κοινωνικές παροχές και οικογενειακά επιδόματα, η εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Πρόνοιας και της Παιδείας, η έλλειψη προστασίας της μητρότητας.
Όλα αυτά αντικειμενικά δημιουργούν σοβαρά εμπόδια, ιδιαίτερα στους νέους, για τη δημιουργία οικογένειας και πολύ περισσότερο την απόκτηση παιδιών.

Όπως είναι εύλογο, η αλλαγή των δημογραφικών δεικτών στην Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει με επιδόματα “μιας χρήσης” για τους νέους γονείς ή τις πολύτεκνες οικογένειες.
Δεν τα υποτιμάμε, ούτε αυτά ούτε άλλα μέτρα, όμως δεν καλύπτουν ούτε στοιχειωδώς τις όλο και αυξανόμενες ανάγκες μιας οικογένειας.

Η αντιμετώπιση του Δημογραφικού προϋποθέτει να αντιμετωπιστούν οι οικονομικοί και κοινωνικοί παράγοντες που αναφέρουμε παραπάνω, ώστε να γίνει πραγματικά ελεύθερη η επιλογή ενός νέου ζευγαριού πότε και πόσα παιδιά θα αποκτήσει.

Η απόκτηση και η ανατροφή των παιδιών δεν μπορεί να θεωρείται αποκλειστικά ατομική ευθύνη των γονιών.
Το κράτος οφείλει να εξασφαλίζει όλα όσα χρειάζονται:

  • Δωρεάν υπηρεσίες οικογενειακού προγραμματισμού, προγεννητικού ελέγχου, παρακολούθησης της κύησης και του τοκετού.
  • Εξασφάλιση φτηνής σύγχρονης κατοικίας.
  • Δωρεάν υπηρεσίες Προσχολικής Αγωγής, πρώιμης διάγνωσης και παρέμβασης, Παιδείας και Υγείας.
  • Εξασφάλιση διακοπών και δωρεάν αθλητικών δραστηριοτήτων και ψυχαγωγίας και βεβαίως
  • ενός εισοδήματος που να διασφαλίζει τις ανάγκες της οικογένειας.

Για να μπορούν όλα αυτά να είναι κατοχυρωμένα και καθολικά δικαιώματα, το ΚΚΕ προτείνει μια άλλη ανάπτυξη στην οποία ο λαός θα κάνει κουμάντο και θα αξιοποιεί τις δυνατότητες της παραγωγικότητας, της επιστήμης και της τεχνολογίας προς όφελός του.

Για αυτά, λοιπόν, τα ζητήματα το ΚΚΕ παλεύει τόσο στη Βουλή όσο και στους αγώνες του λαού.

Πρωτοστατούμε στην ανάδειξη των προβλημάτων που πλήττουν τη λαϊκή οικογένεια, διεκδικούμε μέτρα στήριξης των νέων μητέρων, των νέων ζευγαριών και των πολύτεκνων οικογενειών.
Θα καταθέσουμε στα πρακτικά σας για να είναι στη διάθεση των συνέδρων και τις ολοκληρωμένες προτάσεις του ΚΚΕ για το δημογραφικό πρόβλημα.

Καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας».