Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Διάγγελμα Μητσοτάκη με μπόλικη ατομική ευθύνη – Ποια μέτρα θα ανακοινώσει

Διάγγελμά του πρωθυπουργού το απόγευμα (στις 19.00) για το «που βρισκόμαστε και ποια θα είναι τα πρόσθετα μέτρα που θα λάβουμε» για τον κορονοϊό προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Για μια ακόμα φορά κατέστησε την ατομική ευθύνη προτεραιότητα έναντι της κρατικής και κυβερνητικής ευθύνης για την αντιμετώπιση της πανδημίας σε μια προσπάθεια να κρύψει ότι η λογική κόστος – όφελος για τους επιχειρηματικούς ομίλους είναι το κριτήριο των μέτρων της κυβέρνησης και για τον κορονοϊό.

Ισχυρίστηκε πως «η ατομική ευθύνη είναι η άλλη όψη της αλληλεγγύης» και πρόσθεσε ότι «η ατομική ευθύνη είναι το υπόδειγμα συμπεριφοράς πάνω στο οποίο θα χτίσουμε την συλλογική αλληλεγγύη».

Επίσης, ανέφερε ότι «είμαστε αντιμέτωποι με ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας, αλλά εξακολουθούμε να πηγαίνουμε καλύτερα από την υπόλοιπη Ευρώπη, όμως αυτό δεν είναι παρηγοριά».

Ενδεικτική είναι και η σημερινή τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου σήμερα ο οποίος απέδωσε την έξαρση της πανδημίας σε φαινόμενα χαλάρωσης και παραβίασς των μέτρων περιορισμού, κυρίως από νέους.  Ενώ από την εξέλιξη της πανδημίας είναι προφανές ότι η κατάσταση στα Μέσα Μεταφορά, η έλλειψη μέτρων σε εργασιακούς χώρους, τα μέτρα που δε λαμβάνονται σε σχολεία και στην Υγεία, και τα αντφατικά μηνύματα της κυβέρνησης εκτόξευσαν τα κρούσματα.

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται προς απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 12.30 το βράδυ έως τις 5 τα ξημερώματα, ώστε να αποφευχθεί η κύρια αυτή τη στιγμή αιτία υπερμετάδοσης, που είναι τα πάρτι και οι συγκεντρώσεις για διασκέδαση της νεολαίας. Παράλληλα, στο τραπέζι έχει πέσει και η καθολική χρήση μάσκας με το θέμα να εξετάζεται πώς μπορεί να εφαρμοστεί. Μία σκέψη είναι η χρήση σε πιο πολυσύχναστες οδούς, όπως συμβαίνει στο εξωτερικό. Τέλος, ένα μέτρο που έχει πέσει στο τραπέζι, σύμφωνα με δημοσιεύματα, αλλά αυτή τη στιγμή απέχει ακόμα από την εφαρμογή του, είναι η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό. Τούτο ισχύει αυτή τη στιγμή μόνο εκεί όπου ο χάρτης έχει κοκκινίσει, αλλά δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί και στις «πορτοκαλί» περιοχές του χάρτη.

Παράλληλα, η ΕΛΑΣ έχει εκπονήσει σχέδιο για τις «κόκκινες» πλατείες και ανοιχτούς δημοσίους χώρους ευρύτερα σε όλη την Ελλάδα.

 

belogiannis ploumpidis banner