Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Διάγγελμα Μητσοτάκη: Στήριξη των επιχειρήσεων με κάθε τρόπο – Aβεβαιότητα στους εργαζόμενους

«Ζεστό» χρήμα και μείωση φόρων για τις επιχειρήσεις και ψίχουλα για τους εργαζόμενους περιλαμβάνει το «πρόγραμμα-γέφυρα» που ανακοίνωσε σε διάγγελμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητώντας από τον λαό να αποδεχθεί να πληρώσει και πάλι τις συνέπειες της κρίσης.

Τα 24 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης κατευθύνονται κυρίως στις επιχειρήσεις μέσω τριών αξόνων: Της επιδότησης της απασχόλησης για τη μείωση του κόστους εργασίας των επιχειρήσεων, της μείωσης των φόρων και της τόνωσης της επιχειρηματικότητας.

Για την απασχόληση ανέφερε ότι το ειδικό επίδομα επεκτείνεται για τους μήνες Ιούνη και Ιούλη για τους εργαζόμενους των κλάδων που έχουν πληγεί περισσότερο. Επιπλέον παρέχει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις που «ο τζίρος τους εξανεμίζεται» να εφαρμόσουν εκ περιτροπής απασχόληση μέχρι των Οκτώβρη και να μην προσλάβουν εποχικούς εργαζόμενους. Στην περίπτωση της εκ περιτροπής εργασίας το κράτος θα επιδοτεί μέρος του μισθού του εργαζόμενου, ωστόσο ο μισθός που θα λαμβάνει θα είναι μειωμένος καθώς όπως είπε ο πρωθυπουργός «θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της αμοιβής». Το ποσό που θα δαπανήσει το κράτος είναι 1 δισ. ευρώ και θα προέλθει από το πρόγραμμα «Sure» της ΕΕ με σκοπό «οι επιχειρήσεις να ανασάνουν μειώνοντας το κόστος εργασίας», ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης.

Για τη μείωση φόρων ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι μειώνεται από το 24% στο 13% ο ΦΠΑ στα εισιτήρια των ΜΜΜ, στα εισιτήρια των θερινών σινεμά και στον καφέ. Ανέφερε ότι θα ανακοινωθούν προγράμματα εσωτερικού τουρισμού για τους πιο αδύναμους και ειδική πρόνοια για τους ανθρώπους της Τέχνης. Ανέφερε ότι μειώνεται γενναία η προκαταβολή φόρου και το ακριβές ποσοστό θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες, ενώ η μείωση κατά 40% στα ενοίκια θα ισχύει για όλο το καλοκαίρι.

Για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων ανέφερε ότι η 2η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής θα είναι 1 δισ. ευρώ όπως και η 1η φάση, ενώ μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας θα υπάρξει ενίσχυση με 7 δισ. ευρώ μέσω δανείων που το κράτος εγγυάται έως και το 80%. Επίσης αναστέλλονται οι πληρωμές δόσεων δανείων.

Πηγή: 902.gr