Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Διαδικτυακά …τάματα!

Γράφει ο Αλέκος Χατζηκώστας //

Να που οι νέες τεχνολογίες και ειδικότερα το διαδίκτυο μπήκε στη ζωή της εκκλησίας και ειδικότερα στον τομέα των ταμάτων. Έτσι μετά τα διάφορα επίσημα και ανεπίσημα site, τις προσωπικές σελίδες ιερέων στο fb, έχουμε πλέον και τάματα…on line, για να αποδεχτεί περίτρανα ότι στο καπιταλιστικό σύστημα που ζούμε όλα είναι εμπόρευμα….

Να λοιπόν πώς η οπισθοδρόμηση και η «Χριστεμπορία» προσαρμόζεται στην «ηλεκτρονική εποχή» και αξιοποιεί τις δυνατότητες που παρέχει.

tama

Ας γίνουμε συγκεκριμένοι

tama3Εδώ και λίγο καιρό έχει στηθεί ιστοσελίδα με την οποία δίνεται η δυνατότητα να γίνονται από διάφορες περιοχές της χώρας και του εξωτερικού τάματα από απόσταση. Μια ομάδα που αποτελείται από 70 άτομα αναλαμβάνει να κάνει το τάμα ή να ανάψει λαμπάδα για εσάς, ακόμα και μνημόνευση ονομάτων κάνει από το διαδίκτυο. Το σλόγκαν της: ««Η αγάπη και η ελπίδα είναι οι βασικές αξίες που κρατούν τη φλόγα της Ορθοδοξίας αναμμένη. Η ομάδα του Do My Tama ζει και εργάζεται με πρωταρχικό στόχο να μη σβήσει ποτέ η φλόγα αυτή. Η φλόγα από το δικό σου κερί».»

Όπως είναι φυσικό η επίσημη εκκλησία έχει αντιδράσει στη λειτουργία της ιστοσελίδας, χαρακτηρίζοντας λυπηρό να υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να κερδοσκοπήσουν σε βάρος του θρησκευτικού συναισθήματος. Η εκκλησία τονίζει ότι το τάμα και η επαφή με το Θείο δεν αντικαθίσταται από καμία νέα τεχνολογία, βίντεο και φωτογραφίες. Ο σκοπός είναι καθαρά εμπορικός και έχει δόλο.

Όμως και τμήματα της εκκλησίας δεν ξεφεύγουν από παρόμοιες μεθόδους όπως αποδεικνύουν σχετικές ΦΩΤΟ…

tama2

Πόσο δίκιο είχε ο Β.Ι. ΛΕΝΙΝ όταν έγραφε: «… σε κείνους που ζουν από ξένη εργασία, η θρησκεία διδάσκει την αγαθοεργία στην επίγεια ζωή, προσφέροντάς τους μια πολύ φτηνή δικαίωση για όλη την εκμεταλλευτική τους ύπαρξη και πουλώντας τους σε συμφέρουσα τιμή εισιτήρια για την επουράνια μακαριότητα…” και συνέχιζε: «Η πιο βαθιά πηγή των θρησκευτικών προλήψεων είναι η εξαθλίωση και η αμάθεια. Αυτά πρέπει να καταπολεμήσουμε»

_________________________________________________________________________________________________

Αλέκος Α. Χατζηκώστας  Δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Η Άλλη Άποψη της Ημαθίας» και του alli-apopsi.gr. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες, περιοδικά και site εδώ και δεκαετίες, ενώ έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε μια σειρά ιστορικά συνέδρια και ημερίδες. Έχει εκδώσει 8 βιβλία και συμμετέχει σε συλλογικούς τόμους.