Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

«Διαρροή» πρακτικών της επιτροπής ειδικών για την πανδημία: Η κυβέρνηση υπαγορεύει τα μέτρα…

Το γεγονός ότι καθοριστικό στοιχείο των αποφάσεων για το «ακορντεόν» των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία δεν είναι τα επιστημονικά δεδομένα για την εξέλιξή της, αλλά το πολιτικό πλαίσιο που επιβάλλει η κυβέρνηση με κριτήριο τα συμφέροντα του κεφαλαίου -το ίδιο κριτήριο που καθορίζει συνολικά την αντιλαϊκή διαχείριση της πανδημίας- επιβεβαιώνει και η «διαρροή» μέρους των πρακτικών της Eπιτροπής των Eιδικών που δημοσιεύονται στην εφημερίδα «Κυριακάτικη Δημοκρατία».

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση δεν ακούει τους ειδικούς όπως έλεγε, αλλά τους επιχειρηματικούς ομίλους και τα «πρωτόκολλά» τους

Τα εν λόγω πρακτικά αφορούν συνεδριάσεις της Επιτροπής μέσα στο Μάρτη του 2021, σε μια περίοδο δηλαδή που λαμβάνονται από την κυβέρνηση αποφάσεις σταδιακής επανέναρξης δραστηριοτήτων εν μέσω νέας μεγάλης έξαρσης της πανδημίας, με το δημόσιο σύστημα Υγείας «στο κόκκινο» και χωρίς να λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα προστασίας του λαού, όπως η αποφασιστική ενίσχυση του ΕΣΥ, η πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, στις συγκοινωνίες κτλ..

Όπως φαίνεται από τα πρακτικά της Επιτροπής των Ειδικών, το μοτίβο στις επίμαχες συνεδριάσεις είναι το ίδιο: Ενώ προηγείται η επιδημιολογική ενημέρωση που δείχνει τη μεγάλη έξαρση της πανδημίας στη χώρα και την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα νοσοκομεία, ακολουθούν οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης στην Επιτροπή για το άνοιγμα δραστηριοτήτων χωρίς ουσιαστικά πρόσθετα μέτρα προστασίας του λαού και χωρίς οι παρεμβάσεις αυτές να συνοδεύονται από επιστημονικά δεδομένα, παρά μόνο με επικλήσεις στην «δημοσιονομική κατάσταση», στην «εκτόνωση των πολιτών» κ.ο.κ.. Ακολούθως, οι αποφάσεις που ήδη έχει υπαγορεύσει η κυβέρνηση «ντύνονται» και με την έγκριση της Επιτροπής των Ειδικών με καταγραφή και διαφωνιών από μέλη της.

Έτσι, στις 12 Μάρτη, ενώ στην επιδημιολογική ενημέρωση τονίζεται η «κρίσιμη κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ και η πίεση που αυτό δέχεται από τις αυξανόμενες εισαγωγές ασθενών Covid-19», η «κατάσταση έκτακτης ανάγκης που παρουσιάζουν τα περισσότερα νοσοκομεία της Αττικής», όπως και το ότι «η τάση των δεικτών της επιδημίας είναι αυξητική και δεν διαφαίνεται τάση σταθεροποίησης», η κυβέρνηση επικαλούμενη την «οικονομική κατάσταση και το συνολικό κόστος των περιοριστικών μέτρων» κάνει ειδική αναφορά «στο ρόλο του λιανεμπορίου στην τόνωση εσόδων του κράτους». Σε ένα τέτοιο φόντο, η Επιτροπή καταλήγει ότι «δέχτηκε την ανάγκη άμεσης επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου με την εφαρμογή αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων κι εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν».

Στη συνεδρίαση στις 19 Μάρτη στο όνομα της «εκτόνωσης των πολιτών», ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης «επεσήμανε στα μέλη της Επιτροπής ότι κρίνεται απαραίτητη αναπροσαρμογή των εφαρμοσμένων μέτρων», επικαλούμενος την ψευδεπίγραφη «ενίσχυση του ΕΣΥ» από τον ιδιωτικό τομέα και την «αύξηση του testing»… που λίγες μέρες μετά μεταφράστηκε στα περιβόητα self test. Υιοθετώντας τις «επισημάνσεις» της κυβέρνησης, η Επιτροπή γνωμοδοτεί υπέρ του ανοίγματος ορισμένων δραστηριοτήτων, με τα πρακτικά να καταγράφουν διαφωνίες μελών της.

Αντίστοιχα, κατά τη συνεδρίαση στις 26 Μάρτη στην επιδημιολογική ενημέρωση υπογραμμίζεται ξανά η «κατάσταση έκτακτης ανάγκης που παρουσιάζουν τα νοσοκομεία της Αττικής» και η «ανησυχητική αυξητική τάση των ημερήσιων κρουσμάτων». Η κυβέρνηση ωστόσο, δια του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Α. Σκέρτσου και της υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως, «ενημερώνει» την Επιτροπή για την απόφασή της για άνοιγμα του λιανεμπορίου και των Λυκείων με μόνο επιπλέον μέτρο… τα «self test», χωρίς δηλαδή να λαμβάνονται όλα τα μέτρα για την αναγκαία επαναλειτουργία τους.

Φώτης Αγγουλές, ο προλετάριος ποιητής