Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Διατμηματική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ για τις μικρότερες ηλικίες: Εκδήλωση – συζήτηση την Τετάρτη 22 Φλεβάρη με θέμα «Το παιδικό βιβλίο σήμερα»

Η Διατμηματική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ για τις μικρότερες ηλικίες της νεολαίας και οι εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή καλούν σε εκδήλωση – συζήτηση με θέμα: «Το παιδικό βιβλίο σήμερα», την Τετάρτη 22 Φλεβάρη 2023, στις 19.00, στο βιβλιοπωλείο της Σύγχρονης Εποχής (Μαυροκορδάτου 3, Αθήνα).

Θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα παρέμβουν η Εύα Μελά, εικαστικός, η Μαρία Παπαγιάννη, συγγραφέας και η Βούλα Τσίγκα, υπεύθυνη της διατμηματικής επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για τις μικρότερες ηλικίες.

Αναζητούμε τα σύγχρονα μονοπάτια που θα οδηγήσουν τα παιδιά να αγαπήσουν το καλό βιβλίο, γνωρίζοντας πως η αγάπη για το διάβασμα είναι μια συνήθεια που την αποκτά κανείς από την παιδική ηλικία. Αντλούμε έμπνευση και δύναμη από την αξία και προτεραιότητα που διαχρονικά αποδίδει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας στη γνώση και τη μόρφωση, ειδικά στις νεότερες ηλικίες, στα παιδιά, κάτι που απέδειξε ακόμη και στις πιο δυσμενείς ιστορικά συνθήκες.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι εκδόσεις της Νέας Γενιάς κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου και τα σχολικά αναγνώσματα για τα παιδιά των πολιτικών προσφύγων, με τη συμβολή μάλιστα κορυφαίων παιδαγωγών και καλλιτεχνών όπως ο Δημήτρης Γληνός, η Ρόζα και ο Γιάννης Ιμβριώτης, ο Μιχάλης Παπαμαύρος, ο Κώστας Σωτηρίου, η Έλλη Αλεξίου, ο Γιώργης Αθανασιάδης κ.ά.

Ταυτόχρονα, ανησυχούμε μπροστά στα εμπόδια που ορθώνονται σήμερα στο χτίσιμο της σχέσης των παιδιών με το βιβλίο. Συναντάμε νέες προκλήσεις. Παρ’ όλ’ αυτά, η ανάγκη των παιδιών για το βιβλίο παραμένει. Όμως, πώς θα αυξηθεί ο αριθμός των καλών λογοτεχνικών βιβλίων σε τίτλους και αντίτυπα και, πολύ περισσότερο, πώς αυτά θα φτάσουν στα χέρια όλων των παιδιών; Γιατί εκεί είναι η πραγματική θέση του βιβλίου ως πολιτιστική αξία, ως έργο τέχνης, αλλά και ως μέσο αγωγής. Τα τελευταία χρόνια μέσα από τη διατμηματική της ΚΕ του ΚΚΕ για τις μικρότερες ηλικίες της νεολαίας, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή, επιχειρούμε μία πιο συστηματική προσπάθεια τον χώρο του παιδικού βιβλίου.

Ξεχωρίζει εδώ η κυκλοφορία του διμηνιαίου περιοδικού για παιδιά «κόκκινο Αερόστατο», αρκετοί τίτλοι βιβλίων για παιδιά και νέους που έχουν εκδοθεί, βιβλιοπαρουσιάσεις και εκδηλώσεις σχετικές με το παιδικό βιβλίο. Σαφώς, όμως, υπάρχουν πολύ σοβαρά περιθώρια βελτίωσης αυτής της προσπάθειας.

Στο φιλόδοξο αυτό έργο η συνδρομή συγγραφέων, εικονογράφων, εκπαιδευτικών, ανθρώπων που ασχολούνται επαγγελματικά ή από μεράκι με το παιδικό βιβλίο είναι πολύτιμη, ώστε να εμπλουτίσουν τη συζήτηση με παρατηρήσεις, γνώμες, καθώς και νέες ιδέες και προτάσεις.

Σάπιες ζωές, του Ανδρέα Ονουφρίου