Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ: Να το κάνουμε όπως η Φινλανδία;

Το ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα μας έχει πάρει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις ειδικά μετά και το ψηφιδωτό των αποκαλύψεων του «Ριζοσπάστη» για τα σχέδια λειτουργίας νέας χωματερής στη Φυλή, δίπλα στην υπάρχουσα υγειονομική βόμβα του ΧΥΤΑ και σε απόσταση αναπνοής από τα λαϊκά νοικοκυριά, πείθει και τον πιο δύσπιστο ότι διαιωνίζεται η αφόρητη κατάσταση για το 1,5 εκατομμύριο κατοίκους της Δυτικής Αθήνας. Μπορεί η κυβέρνηση, η περιφερειακή και η δημοτική αρχή να κάνουν λόγο για «μεταβατική φάση», όμως η αλήθεια είναι ότι μιλάμε για νέα παράταση στο θάψιμο των σκουπιδιών σε μια επιβαρυμένη περιοχή, με τη σύμβαση που προκηρύχθηκε να αφορά 4.000.000 κυβικά μέτρα σκουπιδιών, με δυνατότητα διπλασιασμού τους!

Από την άλλη σε ρεπορτάζ της «Καθημερινής» (02.09.2019), «Διαχείριση απορριμμάτων: κάν’ το όπως η Φινλανδία»! παρουσιάζοντας ένα πρότυπο ανακύκλωσης σημειώνεται:
Ο Πάνος Καραμερτζάνης μένει τα τελευταία 10 χρόνια με την οικογένειά του στο Ελσίνκι, εργαζόμενος στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών. «Μένουμε σε μια μονοκατοικία στο προάστιο Εσπο. Όταν μετακομίσαμε, ξεκινήσαμε όπως όλοι να ενοικιάζουμε έναν κάδο απορριμμάτων από τον δήμο. Κάθε φορά που ο κάδος αυτός γεμίζει και τον αδειάζουν, ο δήμος μάς χρεώνει ένα ποσό, περίπου 7-8 ευρώ. Ο δήμος έρχεται βάσει προγράμματος που ζητείς εσύ – για παράδειγμα, στις διακοπές μπορείς να ζητήσεις να μην συλλέξουν σκουπίδια για δύο-τρεις εβδομάδες ή, αν έχεις κόσμο, να σου τον αδειάζουν κάθε μέρα. Στον κάδο αυτό μπορούν να πεταχτούν τα πάντα, εκτός από χημικά, μπαταρίες και άλλα επικίνδυνα οικιακά απόβλητα. Αν ζητήσεις από τον δήμο να έχεις δικό σου κάδο ανακύκλωσης, μπορείς, αλλά θα πληρώνεις επιπλέον για την αποκομιδή».

Aνακύκλωση Ελσίνκι

Ανακύκλωση σε δρόμο του Ελσίνκι. Οι κάδοι για τα κοινά απορρίμματα βρίσκονται μέσα στα κτίρια ή στις αυλές, ενώ η ανακύκλωση των υπολοίπων γίνεται σε εγκαταστάσεις όπως της φωτογραφίας, σε ειδικά κέντρα ή στα καταστήματα από όπου αγοράστηκε ένα προϊόν.

Τα μπουκάλια, όμως, είναι τα μόνα πλαστικά που ανακυκλώνονται. Τα περισσότερα πηγαίνουν μέσω των κοινών σκουπιδιών για καύση. Όσο για τα υπόλοιπα; «Αν έχεις κάτι που δεν το χρειάζεσαι, μπορείς να το πουλήσεις σε ειδικά σάιτ, οι Φινλανδοί πολύ συχνά αγοράζουν πράγματα από “δεύτερο χέρι”. Ειδάλλως, μπορείς να το χαρίσεις σε ένα κέντρο ανακύκλωσης. Αν όμως το αντικείμενο είναι σπασμένο ή χαλασμένο (λ.χ. ένα έπιπλο), τότε θα πρέπει να πληρώσεις ανάλογα με το βάρος ή τον όγκο του».
Στις πολυκατοικίες, οι κάδοι δεν είναι ατομικοί, αλλά ένας ή δύο για όλο το κτίριο και βρίσκονται σε ειδικό δωμάτιο, το κλειδί (ή τον κωδικό) του οποίου έχουν οι υπάλληλοι καθαριότητας. «Το κόστος της αποκομιδής των απορριμμάτων, που είναι ένα σεβαστό ποσό, συμπεριλαμβάνεται μαζί με τη θέρμανση κλπ στα κοινόχρηστα και καταβάλλεται από τον ιδιοκτήτη του σπιτιού, ο οποίος στη συνέχεια το ενσωματώνει στο ενοίκιο».…καταλήγοντας,
Αυτή λοιπόν είναι η διαχείριση των απορριμμάτων στη Φινλανδία, μέσα από τα μάτια ενός Ελληνα. Το μοντέλο αυτό (όχι μόνο ως προς τη διαλογή και την αποκομιδή των απορριμμάτων, αλλά στον πλήρη κύκλο του) «θα αποτελέσει ένα από τα καλά παραδείγματα για τη χώρα μας» στον τομέα αυτό, σύμφωνα με όσα ανέφερε στις προγραμματικές δηλώσεις του στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης.
➗  Το 2017 το ποσοστό των απορριμμάτων που θάβονται σε ΧΥΤΥ έπεσε στο 1%, με το 58% να αποτεφρώνεται και το 41% να ανακτάται. Από το 2010 η χώρα είχε εισάγει το τέλος ταφής για τα απορρίμματα (κάτι που υπήρχε και στη χώρα μας μέχρι πρόσφατα, αλλά… ποτέ δεν εφαρμόστηκε), το οποίο ξεκίνησε από τα 40 ευρώ/τόνο και αυξανόταν κάθε έτος, καθιστώντας ασύμφορη για τους δήμους την ταφή ( ΣΣ |> οι υπογραμμίσεις δικές μας)

Να πάμε λίγο στα καθ’ ημάς και θα επανέλθουμε 🔻

Ήδη στο αφιέρωμά μας για το περιβάλλον, πριν ένα μήνα, στο τελευταίο (3ο) μέρος |> Μπορεί αυτός που προκαλεί το πρόβλημα να το λύσει;<| αναφερθήκαμε διεξοδικά με το κεφάλαιο «απορρίμματα» / «σκουπίδια» και ειδικά σ’ αυτό που έχει να κάνει με τη διαχείρισή τους.«Μιλάτε για ανάπτυξη μιλάμε για ζωή να κλείσει τώρα η χωματερή»

Ήδη από το 2012 έτρεξαν οι εξελίξεις στη διαχείριση των απορριμμάτων, με τη μορφή παρεμβάσεων για να δοθεί ζωτικός χώρος στα συσσωρευμένα κεφάλαια των επιχειρηματικών ομίλων για χρυσοφόρες επενδύσεις και κέρδη στο σύνολο των σύμμεικτων απορριμμάτων, σε βάρος του λαϊκού εισοδήματος, με σημαντικές αυξήσεις στα δημοτικά τέλη καθαριότητας.
Ύστερα από μια σειρά από ανεπιτυχείς προσπάθειες που δοκίμασαν όλες οι αστικές κυβερνήσεις όσον αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική, η τότε συγκυβέρνηση, σε συνεργασία με την πλειοψηφία της Τοπικής Διοίκησης, προχώρησε ακάθεκτη στην εκχώρηση στο κεφάλαιο, με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ, ολόκληρης της αρμοδιότητας της διαχείρισης των σύμμεικτων απορριμμάτων της Αττικής. Ως μοχλός, χρησιμοποιήθηκε ο νεοσύστατος -τότε φορέας Ενιαίος Διαβαθμιτικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), με εισήγηση του προέδρου του Γ. Σγουρού
•  Προκρίνεται για πρώτη φορά ανοιχτά η πανάκριβη σήμερα για τα λαϊκά στρώματα και επικίνδυνη για το περιβάλλον και την υγεία «ενεργειακή αξιοποίηση», κοινώς καύση.
•  Η παραπέρα ανακύκλωση, με διαλογή στην πηγή, τόσο των ανακυκλώσιμων ξηρών υλικών (κύρια χαρτιών, χαρτονιών και πλαστικών), όσο και των βιοαποβλήτων (οργανικά και «πράσινα» απορρίμματα), οδηγείται στηνπυρά!
•  Καθιερώνεται η πλήρης ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των αποβλήτων. Τώρα πια, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις αποκτούν αρμοδιότητες, όπως: Η επιλεκτική αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού (ΠΕΣΔΑ), με βάση τα συμφέροντά τους, η μελέτη των εγκαταστάσεων, η κατασκευή τους στις θέσεις που έχουν ήδη καθοριστεί και οι οποίες, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι όλες ακατάλληλες, η λειτουργία τους για διάστημα 25 ετών, η χρηματοδότησή τους με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από το κράτος.
Το μόνο νέο στοιχείο ήταν τότε το «σπάσιμο» του όλου πακέτου σε τέσσερις διαγωνισμούς, έναν για κάθε Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων, (οι δύο μεγαλύτερες, εκ των οποίων θα γίνουν στο ΧΥΤΑ Φυλής στο Θριάσιο, η τρίτη στο Γραμματικό και η τέταρτη στην Κερατέα). Το «σπάσιμο» είχε να κάνει προφανώς με το καλύτερο μοίρασμα της πίτας μεταξύ των ιδιωτικών ομίλων που λυμαίνονται τον κλάδο.

Χρυσοφόρες επενδύσεις για το κεφάλαιο

Η υλοποίηση των συγκεκριμένων επιλογών του πολιτικού προσωπικού της άρχουσας τάξης, σε κεντρικό και πολιτικό επίπεδο, έχουν πολλαπλά δυσμενή αποτελέσματα για τη λαϊκή οικογένεια, στους εργαζόμενους, στην υγεία και το περιβάλλον, αφού:
• Πρώτα – πρώτα, όπως αναφέραμε πρόκειται για παρεμβάσεις με στόχο να δοθεί παραπέρα ζωτικός χώρος στα συσσωρευμένα κεφάλαια των επιχειρηματικών ομίλων για επενδύσεις, σε βάρος του λαϊκού εισοδήματος.
Διαιωνίστηκε η διοχέτευση του 85% – και αυτό στην καλύτερη περίπτωση – των απορριμμάτων της Αττικής, για άλλα 30 χρόνια στο βεβαρημένο Θριάσιο και τη Δυτική Αθήνα.
Αντί για Ανακύκλωση επιλέγεται, κάτω από τις ευλογίες της ΕΕ που προωθεί την καύση γενικά και ιδιαίτερα την καύση της «βιομάζας» των απορριμμάτων, ένα μείγμα, δηλαδή, πανάκριβων και αναποτελεσματικών τεχνολογιών, αφού βασίζονται στη μεγιστοποίηση του ρεύματος των σύμμεικτων απορριμμάτων: Ολα αδιακρίτως τα απορρίμματα στην καύση!
Καμία πρόνοια δε λαμβάνεται για τη χωροθέτηση σε κατάλληλη θέση και την κατασκευή του επόμενου Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων, αν και ομολογείται ότι η χωρητικότητα που απομένει στον υφιστάμενο ΧΥΤΑ Φυλής, που έπρεπε να έχει κλείσει και να αποκατασταθεί προ πολλού, δεν υπερβαίνει τα δύο με τρία χρόνια.
kke✔️  Το ΚΚΕ και μέσω των εκπροσώπων του της «Λαϊκής Συσπείρωσης», απέναντι σε όλες αυτές τις εξελίξεις προβάλλει ξεκάθαρη θέση. Οσον αφορά στις μεθόδους και τεχνικές επεξεργασίας των αποβλήτων, παίρνοντας υπόψη τόσο το υφιστάμενο σήμερα επίπεδο ανάπτυξης των δόκιμων τεχνολογιών και με κριτήριο πάντα τη συνδυασμένη, ισόρροπη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών επισημαίνει: Θεωρεί απαραίτητη την κατασκευή και λειτουργία χώρων υγειονομικής ταφής (ΧΥΤΑ). Είναι, αντίθετο, με τους δαπανηρούς, υπερβολικούς στόχους των περισσότερων Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της χώρας, με πρώτο και χειρότερο αυτό της Αττικής, αφού κατά παγκόσμια πρωτοτυπία προβλέπει να υποβάλλεται σε εργασίες ανάκτησης, κυρίως σε καύση, το 100% των σύμμεικτων αποβλήτων.
✔️  Το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ της ευρείας εφαρμογής της διαλογής στην πηγή υλικών, περιλαμβανομένου και του οργανικού κλάσματος. Τονίζει όμως ότι το σύστημα των «μπλε κάδων» πρέπει να επεκταθεί με ευθύνη του δημόσιου φορέα διαχείρισης και όχι όπως σήμερα μέσω της ΕΕΑΑ ΑΕ, που πρέπει να καταργηθεί. Ζητά να γενικευτεί, επίσης, σε όλο το Λεκανοπέδιο το πρόγραμμα διαλογής στην πηγή έντυπου χαρτιού του ΕΣΔΝΑ. Ζητά να προωθηθεί χωρίς άλλη καθυστέρηση η κατασκευή στην Αττική μονάδων βιολογικής αερόβιας επεξεργασίας (κομποστοποίηση) προδιαλεγμένου οργανικού κλάσματος, όλα αυτά βέβαια με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
✔️  Το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα της Αττικής να διεκδικήσουν αγωνιστικά τη διαμόρφωση ενός κεντρικού σχεδίου ασφαλούς διαχείρισης των αποβλήτων από Κρατικό Φορέα, με βάθρο το δημόσιο κοινωνικό χαρακτήρα της διαχείρισης των αποβλήτων, με κεντρικούς δημόσιους πόρους και με προτεραιότητες:
• Την πρόληψη παραγωγής απορριμμάτων, τη γενναία προώθηση της ανακύκλωσης, με διαλογή στην πηγή, την ορθολογική μεταφορά μέσω σταθμών μεταφόρτωσης, την ασφαλή λειτουργία των ΧΥΤΑ και την πλήρη αποκατάσταση των ανεξέλεγκτων χωματερών, τη μηχανική ανακύκλωση ενός μέρους του υπολειπόμενου ρεύματος των σύμμεικτων απορριμμάτων, την κατάλληλη χωροθέτηση των σχετικών υποδομών με ολοκληρωμένες μελέτες χωρίς «άνωθεν» παρεμβάσεις, όλα αυτά με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες.
• Η ανέγερση των απαραίτητων εγκαταστάσεων θα γίνεται από Ενιαίο Κρατικό Φορέα Κατασκευών, που θα υλοποιεί όλα τα αναγκαία δημόσια έργα υποδομής.
• Για την Αττική, προβάλλεται η ανάγκη για άμεσο κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής – Α. Λιοσίων και η απαγόρευση κάθε άλλης νέας εγκατάστασης, καθώς και η αναζήτηση νέων υποψήφιων χώρων σε εκτός Αττικής περιοχές στο πλαίσιο μιας διαπεριφερειακής συνεργασίας.

Στις 27-Μαρτ-19 η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ διοργάνωσε μαζική εκδήλωση, με θέμα «Διαχείριση των απορριμμάτων προς όφελος του λαού. Η πρόταση του ΚΚΕ». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Φυλής, στην καρδιά δηλαδή μίας από τις πιο επιβαρυμένες περιοχές, που οι κάτοικοί της εδώ και χρόνια δεν μπορούν να ανασάνουν από τη συνεχή επέκταση της χωματερής, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα ενίσχυσης της πάλης για να κλείσει άμεσα και οριστικά η χωματερή των Ανω Λιοσίων, για διαχείριση των απορριμμάτων με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες
Την κεντρική ομιλία έκανε ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ που στάθηκε στα «Έργα και ημέρες» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της διοίκησης Δούρου στη διαχείριση των απορριμμάτων, στο θέμα «Χωροθετήσεις με ταξικά κριτήρια» και φυσικά στη θέση του ΚΚΕ, με συγκεκριμένες προτάσεις.

.jpg

✴️  Και μόνο η μεθόδευση που ακολουθήθηκε από την τέως περιφερειακή αρχή Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ), ώστε να ολοκληρώσει τη βρώμικη δουλειά και να παραδώσει έτοιμο το έγκλημα στη νέα περιφερειακή αρχή Πατούλη (ΝΔ), αρκεί για να αντιληφθεί κανείς ότι πρόκειται για βαθιά αντιλαϊκό σχεδιασμό. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια, που κατά τ’ άλλα …διασταύρωναν τα ξίφη τους προεκλογικά για το ποιος είναι ικανότερος να διαχειριστεί τη «βόμβα» των απορριμμάτων, έστησαν μια προκλητική συμπαιγνία στην πλάτη του λαού και μεθόδευσαν την επέκταση της χωματερής στη Φυλή, με τις ευλογίες της ΕΕ. Επιβεβαιώνεται και μ’ αυτόν τον τρόπο ότι μοιράζονται την ίδια αντιλαϊκή πολιτική και στη διαχείριση των απορριμμάτων, προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων και σε βάρος των λαϊκών αναγκών, που θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους από τις μπίζνες του κεφαλαίου με τα σκουπίδια. Ταυτόχρονα, η επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής δεν είναι άσχετη με τον χωροταξικό – αναπτυξιακό σχεδιασμό του κεφαλαίου για την Αττική, στον οποίο συμφωνούν όλα τα κόμματα και οδηγεί σε παραπέρα υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων της Δυτικής Αττικής, με την ανάπτυξη βιομηχανικών ζωνών, δικτύων μεταφοράς και κέντρων logistics.

✴️  Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, η κυβέρνηση και η δημοτική αρχή της Φυλής επιστράτευσαν αστυνομία και μπράβους, γνωστούς για τη δράση τους στην περιοχή, για να καταστείλουν τη λαϊκή κινητοποίηση που οργάνωσαν  σωματεία και φορείς κατά την ορκωμοσία του δημάρχου. Η απρόκλητη κατασταλτική επίθεση στους διαδηλωτές σημαίνει συναγερμό για τους εργαζόμενους και τους κατοίκους της Δυτικής Αθήνας και πρέπει να απαντηθεί με νέες κινητοποιήσεις, με οργάνωση μέσα από σωματεία και μαζικούς φορείς, ώστε να εμποδιστεί το νέο έγκλημα. Οι κινητοποιήσεις σωματείων και μαζικών φορέων με σύνθημα «Τέρμα πια στην υποβάθμισηΟχι άλλος καρκίνος» αποτελούν συνέχεια μιας πολύμορφης δράσης, που το επόμενο διάστημα πρέπει να κλιμακωθεί, με κεντρικό αίτημα το άμεσο και οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ, με απαγόρευση κάθε νέας δραστηριότητας διαχείρισης αποβλήτων στην περιοχή. Με την προβολή αιτημάτων και στόχων πάλης που βάζουν στο στόχαστρο το σχεδιασμό του κεφαλαίου για ανάπτυξη σε βάρος των λαϊκών αναγκών, που στην προκειμένη περίπτωση μεταφράζεται σε ζωή δίπλα στα σκουπίδια και στις καμινάδες των εργοστασίων.

✴️  Το αίτημα να κλείσει ο ΧΥΤΑ στη Φυλή είναι αδιαπραγμάτευτο. Δεν μπορεί εν έτει 2019 να συνεχίζεται το θάψιμο των σκουπιδιών και επιπλέον να νομιμοποιείται η καύση τους από τις βιομηχανίες ως φθηνό καύσιμο, όπως συμβαίνει στον Βόλο και σχεδιάζεται στην Αττική. Απέναντι στον εγκληματικό αυτό σχεδιασμό ΕΕ – κυβερνήσεων – επιχειρηματικών ομίλων – περιφερειακών και δημοτικών αρχών σήμερα πρέπει να οργανωθεί η αντεπίθεση. Η πάλη αυτή πρέπει να συνδεθεί με τον αγώνα ενάντια στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης. Ενάντια στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, όπως το χαράτσι ταφής και το «πληρώνω όσο πετάω».
Το πλαίσιο πάλης που προβάλλει το ΚΚΕ δίνει επιθετική απάντηση στους διαχρονικούς εκβιασμούς των κυβερνήσεων, στην αξιοποίηση των «αδιεξόδων» που οι ίδιες δημιουργούν για να επιβάλουν στο λαό να ζει με τα θαμμένα σκουπίδια στις αυλές του και να αναπνέει τα καμένα παράγωγά τους. Ενα πλαίσιο πάλης που εστιάζει μεταξύ άλλων: Στον καθορισμό και την ιεράρχηση προτεραιοτήτων, ξεχωρίζοντας την πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων, την προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή. Τον καθορισμό σύγχρονων όρων για την ορθολογική και ασφαλή αποκομιδή, με μόνιμο προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό καθώς και με τις απαραίτητες υποδομές για τη χωριστή συλλογή των προδιαλεγμένων στην πηγή απορριμμάτων. Τον καθορισμό των κριτηρίων καταλληλότητας εγκαταστάσεων ανά είδος εγκατάστασης, με γνωστά από πριν τα κριτήρια αποκλεισμού των υποψήφιων χώρων. Με την υλοποίηση των έργων επεξεργασίας και τελικής διάθεσης των αποβλήτων να γίνεται από τον ενιαίο κρατικό φορέα, αρμόδιο για τα δημόσια έργα.

Η θέση του ΚΚΕ αποτελεί τη μόνη φιλολαϊκή λύση, η υλοποίησή της προϋποθέτει όμως σύγκρουση με την καπιταλιστική οικονομία και αστική εξουσία που εκπονεί «χωροταξικούς σχεδιασμούς» με βάση τα «θέλω» των μονοπωλίων.

Η διέξοδος που προτείνει το Κόμμα προϋποθέτει ότι η διαχείριση των απορριμμάτων δεν θα είναι πεδίο για την καπιταλιστική κερδοφορία, προϋποθέτει επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό, ενιαίο κρατικό φορέα κατασκευών, κοινωνική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, στη γη και τις τεχνικές υποδομές. Προϋποθέτει εξουσία που θα υπερασπίζεται τις κοινωνικές ανάγκες, δηλαδή εργατική – λαϊκή εξουσία και θεσμούς εργατικού – λαϊκού ελέγχου.

ClassifiedHomeTrashForAidTheRecycleProcessWithNumbersAdded

Ανακυκλώσιμα οικιακά απορρίμματα. |>1. γυάλινα μπουκάλια, |>2. λεπτό πλαστικό, |>3. παχύ πλαστικό, |>4. χαρτόνι, |>5. μικτά απόβλητα, |>6. κονσέρβες |> 7. χαρτί |> 8. πολυστυρένιο (φελιζόλ) |> 9. γυαλί |>10. μπαταρίες |>11. μέταλλο |>12. “ζουμερά”, |> … |> 15) απόβλητα τουαλέτας.

Pakkausjätteiden kierrätys ns ekopisteetΤο ρεπορτάζ της «Καθημερινής» είναι αποκαλυπτικό σε πολλά, που επιμελώς αποκρύπτει…

  • Κάθε φορά που ο κάδος γεμίζει και τον αδειάζουν, ο δήμος χρεώνει ένα ποσό, περίπου 7-8 ευρώ.
  • Αν ζητήσεις από τον δήμο να έχεις δικό σου κάδο ανακύκλωσης, μπορείς, αλλά θα πληρώνεις επιπλέον
  • Τα μπουκάλια, είναι τα μόνα πλαστικά που ανακυκλώνονται.
  • Τα περισσότερα πηγαίνουν μέσω των κοινών σκουπιδιών για καύση.
  • «Το κόστος της αποκομιδής των απορριμμάτων, που είναι ένα σεβαστό ποσό, συμπεριλαμβάνεται μαζί με τη θέρμανση κλπ στα κοινόχρηστα και καταβάλλεται από τον ιδιοκτήτη του σπιτιού, ο οποίος στη συνέχεια το ενσωματώνει στο ενοίκιο».
  • Το 2017 το ποσοστό των απορριμμάτων που θάβονται σε ΧΥΤΥ έπεσε στο 1% με το 58% να αποτεφρώνεται και το 41% να ανακτάται (ΣΣ |> που βρέθηκαν αυτά τα στοιχεία; και τι σημαίνουν ακριβώς; πως το 99% πάει ανακύκλωση; -προφανώς όχι!).
  • Από το 2010 η χώρα είχε εισάγει το τέλος ταφής για τα απορρίμματα – από 40 ευρώ/τόνο και αυξανόταν κάθε έτος κλπ

Που σημαίνει πως –αμφιβάλλοντας και για κάποια νούμερα εντυπωσιασμού

  1. Η «πρωτοπόρα ανακύκλωση» (αν μπορεί να ονομαστεί έτσι) είναι πανάκριβη για το λαό
  2. Απ’ ότι φαίνεται η καύση αποτελεί την κύρια αν όχι το μοναδική «επεξεργασία» για ότι δεν ανακυκλώνεται, με ό,τι αυτό σημαίνει για το περιβάλλον

Μεταξύ του 1999 και του 2003, τα φινλανδικά οικιακά απόβλητα συνέχισαν να αυξάνονται, κατά περίπου 10% (Φινλανδικό Ινστιτούτο Περιβάλλοντος, Στατιστική Υπηρεσία Φινλανδίας). Οι Φινλανδοί παράγουν σήμερα σχεδόν 500 κιλά στερεών οικιακών αποβλήτων κάθε χρόνο, ενώ χιλιάδες τόνοι αποβλήτων πετάγονται παράνομα και παρά την απαγόρευση, οι παραλίες σε νησιά και ποτάμια συσσωρεύουν απορρίμματα σκουπιδιών, κυρίως δοχεία μίας χρήσης.

F1

δάσος Korpilahti

f2

δάσος Luhanga

f3

δάσος Luhanga

armas proomu 2017 juhani paavola

Η διαλυμένη βάρκα Armas βρίσκεται σε ιδιωτική παραλία μιας προστατευόμενης περιοχής στο Kuhmoinen για περίπου είκοσι χρόνια. Φωτογραφία 2017

f jätekasa 1000 p leveä

…Κάπου στο χιόνι

romulaiva juhani paavola 2014 1

Ναυάγιο 30 μέτρων στην ακτή ενός φυσικού καταφυγίου στο Päijänne. Φωτογραφία 2014.

[πηγή]

Και ένα τελευταίο: με βάση τα στοιχεία του ΕΕΣΔΑ στη χώρα μας τα λεγόμενα «Ζυμώσιμα» (βασικά υπολείμματα κουζίνας, αποφάγια, υπολείμματα λαχανικών, φλούδες φρούτων κλπ) είναι το 49% κατά ΜΟ και στην Αθήνα (Λεκανοπέδιο) 56%!«Ζυμώσιμα»


ΣΣ |> Το σημείωμα της «Καθημερινής» το αναπαρήγαγαν κατά κόρο ηλεκτρονικά και μη ΜΜΕ και φυσικά το -υποτίθεται «ανεξάρτητο» & στην υπηρεσία των μηχανικών ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας) με τον ίδιο ακριβώς τίτλο.


(Ιούλης 2019) Το ότι το κόστος είναι βασικό κίνητρο της ΕΕ για την αντιμετώπιση του προβλήματος της μόλυνσης του αέρα, καθώς προκαλεί προβλήματα στην υγεία των εργαζομένων και ως εκ τούτου, χαμένες εργατοώρες, κυνικά ομολόγησε η εκπρόσωπος της Φινλανδικής Προεδρίας του Συμβουλίου, Tytti Tuppurainen, στη συζήτηση για τη «Ζώνη καθαρού αέρα σε πόλεις της ΕΕ» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Στην ίδια κατεύθυνση, η νεοεκλεγείσα πρόεδρος της Επιτροπής Ντε Λάιεν στις προγραμματικές της δηλώσεις στην Ολομέλεια ανακοίνωσε στο πλαίσιο της «πράσινης ανάπτυξης» της οικονομίας τη δημιουργία «Τράπεζας για το Κλίμα» για επενδύσεις ύψους 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ κατά την επόμενη δεκαετία, δίνοντας κερδοφόρο διέξοδο στα ευρωπαϊκά μονοπώλια για τη στήριξή τους στο διεθνή ανταγωνισμό τους με άλλα.

Στη συζήτηση παρενέβη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης, τονίζοντας τα παρακάτω:
🔻 «Ομολογήσατε εδώ ότι ασχολείστε με την ποιότητα του αέρα στις πόλεις, γιατί τα προβλήματα υγείας κοστίζουν δισ. ευρώ σε χαμένες εργατοώρες. Έτσι κυνικά, ταξικά ασχολείστε με τους εργάτες, την υγεία τους και με το περιβάλλον. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι κυβερνήσεις της είναι που βομβαρδίζουν λαούς καταστρέφοντας χώρες, όπως στη Γιουγκοσλαβία, στη Συρία και αλλού, που καίνε σκουπίδια και έχουν στήσει μπίζνες με το εμπόριο ρύπων και την αντιδραστική αντίληψη ότι ο «ρυπαίνων πληρώνει» για να συνεχίζει να ρυπαίνει, που ενοχοποιούν για τη ρύπανση των θαλασσών τον απλό χρήστη πλαστικών φορολογώντας τον, ενώ ο νούμερο ένα παράγοντας θαλάσσιας μόλυνσης, οι εφοπλιστές, φοροαπαλλάσσονται και επιδοτούνται.
🔻  Με τις πλάτες άλλωστε της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, στο Βόλο, το μονοπώλιο «ΑΓΕΤ Lafarge» καίει σκουπίδια και πετ-κοκ, μετατρέποντας την πόλη σε θάλαμο αερίων, ενάντια στη θέληση των κατοίκων, που με τις μαζικές διαδηλώσεις τους εναντιώνονται στα σχέδιά τους. Μόνο η κοινωνικοποίηση του πλούτου και των μέσων παραγωγής, μια οικονομία και κοινωνία που δεν θα στηρίζεται στο καπιταλιστικό κέρδος, μπορεί να εξασφαλίσει προγραμματισμένη, συμβατή και ισόρροπη αλληλεπίδραση του εργαζόμενου ανθρώπου στη φύση και στο περιβάλλον».