Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Διδώ Σωτηρίου

Η Διδώ Σωτηρίου γεννήθηκε το Φλεβάρη του 1909 στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας. Ο πατέρας της (Ευάγγελος Παππάς), γεννημένος κι εκείνος στη Μ. Ασία, καταγόταν από τα Καλά Νερά του Βόλου και η μητέρα της (Μαριάνθη Παπαδοπούλου) από τη Ρόδο.

Λίγο πριν από την απόβαση του ελληνικού στρατού (1919) στη Μ. Ασία, η οικογένειά της εγκαταστάθηκε στη Σμύρνη κι από κει, με την καταστροφή του 1922, ήλθε στην Ελλάδα.

Κατά τις εγκύκλιες σπουδές της η Σωτηρίου ευτύχησε να έχει ως καθηγητές τον πεζογράφο Κώστα Παρορίτη (Σουρέα) και την ποιήτρια Σοφία Μαυροειδή-Παπαδάκη. Τελείωσε το Γαλλικό Ινστιτούτο και πήρε δίπλωμα καθηγήτριας Γαλλικών, που δε χρησιμοποίησε ποτέ. Το 1937, για λίγους μήνες, παρακολούθησε μαθήματα γαλλικής λογοτεχνίας στη Σορβόννη.

Επαγγελματικά, δούλεψε στη δημοσιογραφία από το 1936 (συντάκτρια στην εφημερίδα «Νέος Κόσμος» και αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Γυναίκα). Στην Κατοχή μαζί με τη Μέλπω Αξιώτη, έβγαλαν την πρώτη προοδευτική γυναικεία εφημερίδα. Παράλληλα, δούλεψε και στον παράνομο τύπο και προς τα τέλη της Κατοχής, το 1944, έγινε αρχισυντάκτρια του «Ριζοσπάστη».

Αγωνίστηκε εναντίον του φασισμού, στο πλευρό της Ηλέκτρας Αποστόλου, και για την κοινωνική απελευθέρωση της γυναίκας, στο πλευρό της Χρύσας Χατζηβασιλείου. Το 1935, που πήγε στη Γενεύη, για να μιλήσει στην Κοινωνία των Εθνών, ως αντιπρόσωπος της Ελλάδας, γνωρίστηκε από κοντά με τη συντρόφισσα του Λένιν, Αλεξάνδρα Κολοντάι. Πήρε μέρος στο ιδρυτικό συνέδριο της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών, που έγινε τον Δεκέμβρη του 194S στο Παρίσι.

Στα γράμματα εμφανίστηκε το 1959, με το μυθιστόρημα Οι νεκροί περιμένουν. Σκόρπια διηγήματα της υπάρχουν δημοσιευμένα σε εφημερίδες, περιοδικά και ανθολογίες.

Τα βιβλία της Διδώς Σωτηρίου έχουν μεταφραστεί σε πολλές ξένες γλώσσες: Οι νεκροί περιμένουν στα ρουμανικά και τα ρωσικά, η Ηλέχτρα στα ρωσικά, Τα Ματωμένα χώματα στα ρωσικά, τα ρουμανικά, τα ουγγρικά, τα βουλγαρικά, τα γαλλικά, τα τουρκικά και τα γερμανικά.

Για το μυθιστόρημα της Εντολή έχει εκπονηθεί μια διδακτορική διατριβή στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης (Δανία) από την κ. Γιόλα Γκουλά (με καθηγήτρια την κ. Σουζάνα Έγκμπεργκ).

Dido2

Έργα της:

Οι νεκροί περιμένουν, 1959.
Ηλέκτρα, μυθιστορηματική βιογραφία της Ηλέκτρας Αποστόλου, 1961.
Ματωμένα χώματα, (μυθιστόρημα), «Κέδρος», 1962.
Η Μικρασιατική Καταστροφή και η στρατηγική του ιμπεριαλισμού στην Ανατολική Μεσόγειο, (δοκίμιο), «Κέδρος», 1975.
Εντολή, (μυθιστόρημα), «Κέδρος», 1976.
Μέσα στις φλόγες, (παιδικό μυθιστόρημα), «Κέδρος», 1978.
Επισκέπτες, (μυθιστόρημα για μεγάλα παιδιά), «Κέδρος», 1979.
Κατεδαφιζόμεθα, (μυθιστόρημα), «Κέδρος», 1982.
(Πηγή: Η μεταπολεμική πεζογραφία -η παρουσίαση της συγγραφέα είναι του ΒΑΓΓΕΛΗ ΚΑΣΣΟΥ- εκδόσεις ΣΟΚΟΛΗ)