Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Διεθνής Αμνηστία για τα αιματοβαμμένα έργα στο Κατάρ: «Οι μεταρρυθμίσεις υπολείπονται των υποσχέσεων»

To Kατάρ, χώρα φιλοξενίας του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022, έλαβε κάποια μέτρα βελτίωσης των εργασιακών δικαιωμάτων για τα δύο εκατομμύρια των αλλοδαπών εργαζομένων για την διοργάνωση, αλλά οι μεταρρυθμίσεις δεν ανταποκρίθηκαν στις υποσχέσεις που δόθηκαν, όπως δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία σε συνέντευξή της στο  Reuters.

Το μικροσκοπικό κράτος του Κόλπου έχει δεχθεί έντονη κριτική από οργανώσεις υπεράσπισης δικαιωμάτων, που χαρακτηρίζουν ως κακές τις συνθήκες εργασίας.Η Ντόχα ανταποκρίθηκε με τη θέσπιση ενός ευρέος προγράμματος μεταρρυθμίσεων σχετικά με τις άδειες εξόδου των εργαζομένων, καθιέρωσε ελάχιστο μισθό και ξεκίνησε διαδικασίες ακρόασης  των παραπόνων των εργαζομένων και δημιουργία επιτροπών επιλύσεων προβλημάτων.

Θυμίζουμε ότι η κατασκευή των έργων υποδομής για το τουρνουά έχει κοστίσει μέχρι τώρα τη ζωή σε δεκάδες εργάτες, στην πλειοψηφία τους μετανάστες, ενώ συνολικά αντιμετωπίζουν άθλιες συνθήκες εργασίας με ελλιπή μέτρα ασφάλειας, πίεση για τα χρονοδιαγράμματα και απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, που θυμίζουν σκλαβιά.

Παρ’ όλα αυτά, δεν έχει υπάρξει καμία ουσιαστική συνέπεια για τους διοργανωτές, ενώ πέρα από κάποιες βελτιώσεις – μετά και από τον διεθνή αντίκτυπο – η κατάσταση παραμένει λίγο πολύ ίδια. Ειδικοί, μάλιστα, εξέφρασαν φόβους για περαιτέρω επιδείνωση των συνθηκών όσο πλησιάζουν οι ημερομηνίες παράδοσης των έργων και ανάλογα αναμένεται να αυξηθεί η πίεση.

Οσο για τη FIFA, αν και διοργανώτρια αρχή του Μουντιάλ, δεν ασχολήθηκε ποτέ με το θέμα πέρα από ορισμένες ανακοινώσεις, μέσα από τις οποίες περιορίστηκε να πετάξει το μπαλάκι στη διοργανώτρια χώρα του Κατάρ …