• [ «Δικοί σου εχθροί, δικοί μου εχθροί /του σκεφτόμενου ανθρώπου είναι εχθροί» οι φασίστες]
Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Διεργασίες και δηλώσεις πριν την ψήφο εμπιστοσύνης – Κουντουρά: Στηρίζω ξεκάθαρα την κυβέρνηση

Αργά το μεσημέρι της Τρίτης θα ξεκινήσει – κατά πάσα πιθανότητα – η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη το βράδυ με την ψηφοφορία. δεν αναμένονται εκπλήξεις, μιας και από ό,τι φαίνεται ο πρωθυπουργός έχει εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία των 151 βουλευτών για να συνεχίσει την αντιλαϊκή πολιτική που τσακίζει τα λαϊκά δικαιώματα και προωθεί τα επικίνδυνα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, όπως η Συμφωνία των Πρεσπών..

Όσον αφορά τον ανασχηματισμό, οι μέχρι τώρα πληροφορίες, αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός δεν προτίθεται να προχωρήσει σε μεγάλες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Τυπικά πάντως, ο ανασχηματισμός άρχισε χθες με τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα να ανακοινώνει ότι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ  κ. Ευάγγελος Αποστολάκης αναλαμβάνει υπουργός Εθνικής Αμυνας. Οι υπόλοιπες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα τοποθετούνται μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης και πάντως μέχρι τέλη του μήνα.

 Η ψήφος εμπιστοσύνης

Στους 151 βουλευτές που χρειάζεται η κυβέρνηση στην ψήφο εμπιστοσύνης φαίνεται να έχει σημαντική βοήθεια από βουλευτές των ΑΝΕΛ. Ηδη ο πρωθυπουργός μπορεί να μετρά στην δική του κυβερνητική πλειοψηφία τους υπόλοιπους 4 βουλευτές των ΑΝΕΛ:

Τον Β. Κοκκαλη  και την Ε. Κουντουρά που δήλωσε σήμερα την ξεκάθαρη στήριξή της στην κυβέρνηση. Λίγο αργότερα, μέσω Twitter o Πάνος Καμμένος, ανακοίνωσε ότι η Έλενα Κουντουρά τίθεται εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Σήμερα ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ Π. Σγουρίδης, δήλωσε ότι οι δύο βουλευτές έλαβαν πολιτικά ανταλλάγματα προκειμένου να δώσουν την ψήφο τους. Μια φιλολογία που διακινείται και από κάποια μέσα ενημέρωσης. Παρόμοιες δηλώσεις και από τον βουλευτη Κ. Κατσίκη ο οποίος χαρακτήρισε αποστάτες και προδότες όσους παραμένουν στην κυβέρνηση.

Τον Θ. Παπαχριστόπουλο που σήμερα δήλωσε ότι θα παραδώσει την έδρα του αφού ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών

Και τον Κ. Ζουράρι, που παρά τη θέση του κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών θα παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Όπως λεέι χαρακτηριστικά, για προσωπικούς και ιδεολογικούς λόγους δεν θέλει να καταψηφίσει «μία αριστερή κυβέρνηση». Ο ίδιος, μάλιστα, έχει ενημερώσει τον Πάνο Καμμένο, με τον οποίο συνεχίζουν να συμπλέουν και να διατηρούν άριστες σχέσεις.

Επίσης, η Κατερίνα Παπακώστα φέρεται σε αυτούς που θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης

Τέλος, η κρίσιμη ψήφος, πιθανότατα θα προέρχεται από το βουλευτή του ΠΟΤΑΜΙΟΥ Σπ. Δανέλλη, ο οποίος εμφανίζεται να στηρίζει και τη Συμφωνία των Πρεσπών. Στην χθεσινή εκδήλωση για τη Συμφωνία των Πρεσπών, την ώρα που πήρε τον λόγο, στην αίθουσα εισήλθε ο πρωθυπουργός. Ο βουλευτής του Ποταμιού καταχειροκροτήθηκε τόσο πριν ξεκινήσει να μιλάει όσο και όταν είπε τα εξής: «Η στάση μου είναι αυτονόητη. Αυτά μου επιβάλλει η συνείδηση μου και η συνέπεια μου σε αυτά που διατύπωνα τα πέτρινα χρόνια του ‘92. Επιτρέψτε μου να σας συγχαρώ και να ευχαριστήσω για την πρωτοβουλία σας και την ιδιαιτέρως τιμητική πρόσκληση. Να σας συγχαρώ και για την επιλογή μιας εξαιρετικής ημέρας. Ουδέν τυχαίο στη ζωή τούτη».

Κυβερνητικές πηγές πάντως κάνουν λόγο ακόμα και για 152 βουλευτές, καθώς εδώ και εβδομάδες έχουν πάρει φωτιά τα τηλέφωνα του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ έχουν διεξαχθεί αρκετές μυστικές συναντήσεις.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Π. Καμμένος δεν θέτει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας για τους κ. Παπαχριστόπουλο και Ζουράρι, αλλά «θα διαγραφούν από τους ΑΝΕΛ», εκείνοι που δεν θα παραιτηθούν από την κυβέρνηση και θα ψηφίσουν ναι στην παροχή εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Μάλιστα, επιτέθηκε τόσο στην κ. Κουντουρά, λέγοντας ειρωνικά ότι δεν μπορούσε να τη βρει γιατί … είχε αφήσει το κινητό της στο αστυνομικό- φρουρό της, όσο και στον κ.Κόκκαλη, που «ενώ μιλήσαμε, πήρε το αεροπλάνο και πήγε στην Κίνα».

Η ψηφοφορία για τη Συνθήκη των Πρεσπών

Οσον αφορά την ψηφοφορία για τη συμφωνία των Πρεσπών τα πράγματα φαίνεται να είναι ευκολότερα για την κυβέρνηση. Η «σύνθεση» των βουλευτών που προτίθεται να υπερψηφίσει έχει ως εξής: Στους 145 του ΣΥΡΙΖΑ προστίθενται σίγουρα τέσσερις βουλευτές του Ποταμιού. Ο πρόεδρος Στ. Θεοδωράκης, ο αντιπρόεδρος Γ. Μαυρωτάς, ο Σπ. Λυκούδης και ο Σπ. Δανέλλης θα στηρίξουν «για εθνικούς λόγους» τη συμφωνία, ανεβάζοντας τον αριθμό στο 149. Ο Θαν. Παπαχριστόπουλος των ΑΝΕΛ είναι σίγουρα ο 150ός, ενώ η κ. Κατερίνα Παπακώστα, η οποία έχει δηλώσει πως «θα ζυγίσει το εθνικό συμφέρον» και θα πράξει ανάλογα, θεωρείται πως θα υπερψηφίσει δίνοντας την απαραίτητη πλειοψηφία των 151. Ο αριθμός δυνητικά μπορεί να ανέβει και άλλο. Για παράδειγμα η κ. Κουντουρά, η οποία πάντως δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της, φέρεται πολύ κοντά στο να υπερψηφίσει. Στις θετικές ψήφους πρέπει να προσμετρηθεί και ο Θαν. Θεοχαρόπουλος, ο οποίος εξαρχής είχε εκφραστεί θετικά για τη συμφωνία.