Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Δικογραφία σε βάρος μελών ΜΚΟ για εγκληματική οργάνωση με συμμετοχή σε παράνομη διακίνηση μεταναστών

Συνολικά 30 άτομα, μέλη ΜΚΟ, φέρονται να εμπλέκονται, σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, σε εγκληματική οργάνωση η οποία δραστηριοποιείτο συστηματικά στην κατ’ επάγγελμα διευκόλυνση της παράνομης εισόδου αλλοδαπών στην ελληνική επικράτεια.

Όπως προέκυψε από έρευνα υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., που ξεκίνησε μετά από τον εντοπισμό ενός τζιπ στη Μυτιλήνη που είχε πλαστές στρατιωτικές πινακίδες και επέβαιναν δύο μέλη της ΜΚΟ, η συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση είχε ξεκινήσει τη δράση της από τα τέλη του 2015. Τα μέλη της, έξι Έλληνες και 24 αλλοδαποί, διευκόλυναν την παράνομη είσοδο αλλοδαπών στη χώρα μας, μέσω των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου, παρέχοντας άμεση συνδρομή στα οργανωμένα κυκλώματα παράνομης διακίνησης μεταναστών.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Αστυνομία, αποκόμιζαν μεγάλα ποσά -χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί ακόμα το ύψος του κέρδους- μέσω επιχορηγήσεων, αποδοχής δωρεών υλικών αντικειμένων, καταθέσεων χρηματικών ποσών σε τραπεζικό λογαριασμό και σε ιστότοπο δωρεών.

Όπως ανακοινώθηκε, είχαν τον τεχνολογικό εξοπλισμό ώστε να γνωρίζουν πληροφορίες και εμπιστευτικά στοιχεία για προσφυγικές ροές μέσω Τουρκίας, ενώ δεν δίσταζαν να παρακολουθούν παράνομα τις ασύρματες επικοινωνίες του Λιμενικού Σώματος και της «Frontex». Έτσι γνώριζαν πού συγκεντρώνονται και πότε ξεκινούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες από την Τουρκία, πού κατευθύνονται και πόσοι είναι. Παράλληλα, δεν ενημέρωναν τις αρμόδιες για την έρευνα και διάσωση Αρχές, ως όφειλαν λόγω της ένταξης και συμμετοχής τους στον αντίστοιχο εθνικό και τοπικό σχεδιασμό έρευνας και διάσωσης.

Η Αστυνομία γνωστοποίησε πως «κατά το χρονικό διάστημα από τις 9 Δεκέμβρη 2017 έως τις 9 Φλεβάρη του 2018, τα μέλη της οργάνωσης, σε δεκάδες περιπτώσεις, ανέμεναν συστηματικά και οργανωμένα την άφιξη λέμβων με παράτυπους αλλοδαπούς, χρησιμοποιώντας το προαναφερόμενο όχημα, με τις πλαστογραφημένες πινακίδες κυκλοφορίας. Από το συνολικό τρόπο λειτουργίας τους προσδιορίζεται ότι παρείχαν άμεση συνδρομή σε οργανωμένα κυκλώματα παράνομης διακίνησης μεταναστών καθώς ενεργώντας με πρόθεση διευκόλυναν την κατ’ επάγγελμα και συνήθεια διακίνηση μεγάλου αριθμού υπηκόων τρίτων χωρών, προς τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου (Λέσβος και Σάμος) σε 11 τουλάχιστον περιπτώσεις, από τον Αύγουστο του 2016 μέχρι τον Ιανουάριο του 2018».

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος των 30 ατόμων αφορά -κατά περίπτωση- στα αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, της κατασκοπείας, της παραβίασης μυστικών της πολιτείας, της πλαστογραφίας, καθώς και των παραβάσεων του Κώδικα Μετανάστευσης και της νομοθεσίας για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες.

Με βάση τα παραπάνω, συνελήφθησαν στις 21 Αυγούστου ένας Γερμανός υπήκοος και ένας Σύρος, ενώ σήμερα αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες σε έναν Έλληνα.