Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Διπλασιάστηκαν τα περιστατικά ρατσιστικής βίας κατά προσφύγων και μεταναστών

Σε αύξηση των περιστατικών ρατσιστικής βίας κατά προσφύγων και μεταναστών, όπως και σε αύξηση των περιστατικών στα οποία συμμετείχαν ως δράστες ένστολοι ή δημόσιοι λειτουργοί, κατά το 2018, αναφέρεται σχετική έκθεση του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας. Το Δίκτυο κατέγραψε 117 περιστατικά με περισσότερα από 130 θύματα το 2018, έναντι 102 περιστατικών το 2017.

Σε 74 περιστατικά στοχοποιήθηκαν πρόσφυγες ή μετανάστες λόγω εθνικής καταγωγής, θρησκείας ή χρώματος καθώς και υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αξίζει να σημειωθεί πως τα αντίστοιχα περσινά περιστατικά ήταν 34. Σε 59 περιστατικά στοχοποιήθηκαν περισσότερα του ενός θύματα, ενώ σε 63 η επίθεση τελέστηκε από ομάδα τουλάχιστον δύο ατόμων. Παράλληλα, 53 περιστατικά συνέβησαν σε δημόσιο χώρο, 62 είχαν ως αποτέλεσμα την πρόκληση σωματικών βλαβών. Σε άλλα περιστατικά υπήρξαν εξύβριση, απειλές, κλοπές και φθορές ξένης ιδιοκτησίας. Σε 84 περιστατικά δε οι δράστες των επιθέσεων ήταν άνδρες.

Η έκθεση επισημαίνει, ανάμεσα στα άλλα, πως κατά τη διάρκεια του 2018 ενισχύθηκε περαιτέρω η δράση ακραίων, άτυπων και μη, ξενοφοβικών ομάδων στην Αθήνα και την περιφέρεια. Ακόμα, εντοπίστηκε σημαντική αύξηση των καταγραφών περιστατικών με δράστες ή εμπλεκόμενους ενστόλους, ενώ στη συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών τα θύματα κατήγγειλαν στο δίκτυο σωματική βία σε δημόσιο χώρο, αλλά και εντός αστυνομικών τμημάτων της Αθήνας. Πρόκειται για 22 συμβάντα σε σχέση με τα δέκα που είχαν καταγραφεί το 2017.

Στη συνέντευξη έγινε αναφορά και στα στοιχεία της Αστυνομίας, η οποία έχει καταγράψει 226 ρατσιστικά περιστατικά, 63 από τα οποία αφορούσαν ρητορική μίσους. Σε 152 από αυτά προέκυψε ως κίνητρο η εθνική ή εθνοτική καταγωγή, ενώ σε 45 σημειώθηκαν σωματικές βλάβες. Στο 34,29% των περιστατικών τα θύματα ήταν Ελληνες.