Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΔΟΕ: Για την εκπαίδευση των προσφύγων και μεταναστών

Η Διδα­σκα­λι­κή Ομο­σπον­δία Ελλά­δος (ΔΟΕ) με ανα­κοί­νω­σή της τον Ιού­λη  καταγ­γέλ­λει την προ­σπά­θεια της κυβέρ­νη­σης να προ­χω­ρή­σει σε γκε­το­ποί­η­ση των προ­σφυ­γό­που­λων, δημιουρ­γώ­ντας σχο­λι­κές μονά­δες εντός των στρα­το­πέ­δων και ζητού­σε να εντα­χθούν τα προ­σφυ­γό­που­λα στο δημό­σιο σύστη­μα εκπαίδευσης.

Ολό­κλη­ρη η ανα­κοί­νω­ση της ΔΟΕ

«Στις μέρες μας ζού­με το μεγα­λύ­τε­ρο κύμα μετα­κί­νη­σης πλη­θυ­σμών στην περιο­χή μας από την επο­χή του Β΄ Παγκο­σμί­ου πολέ­μου. Ο ιμπε­ρια­λι­σμός και το κεφά­λαιο, με την από­λυ­τη στή­ρι­ξη κρα­τών και διε­θνών οικο­νο­μι­κών και στρα­τιω­τι­κών οργα­νι­σμών δε διστά­ζουν να αιμα­το­κυ­λή­σουν περιο­χές ολό­κλη­ρες, δημιουρ­γώ­ντας πολε­μι­κές συγκρού­σεις, ευνο­ώ­ντας φυλε­τι­κούς και θρη­σκευ­τι­κούς αντα­γω­νι­σμούς καθώς και φασι­στι­κές οργα­νώ­σεις με στό­χο την εκμε­τάλ­λευ­ση των περιο­χών αυτών για το ξεπέ­ρα­σμα της καπι­τα­λι­στι­κής κρί­σης και την τόνω­ση της κερ­δο­φο­ρί­ας τους. Οι λαοί στη γει­το­νιά μας ζουν σε πρω­τό­γνω­ρες συν­θή­κες βίας και πολέ­μων, ακραί­ας φτώ­χειας και κατα­δί­ω­ξης. Εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες άνθρω­ποι στην άλλη μεριά της Μεσο­γεί­ου έχουν ήδη αφα­νι­στεί από τις βόμ­βες, τις ασθέ­νειες, την πεί­να και την καταστροφή.

Η συμ­φω­νία της συνό­δου κορυ­φής ΕΕ-Τουρ­κί­ας στις 18/03/2016, με την υπο­γρα­φή και της ελλη­νι­κής κυβέρ­νη­σης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έβα­λε ορι­στι­κή ταφό­πλα­κα σε ό,τι περι­γρά­φει ο όρος «δικαιώ­μα­τα προ­σφύ­γων», κου­ρε­λιά­ζο­ντας τη συν­θή­κη της Γενεύ­ης και τα προ­βλε­πό­με­να για τους πρό­σφυ­γες που χρή­ζουν διε­θνούς προ­στα­σί­ας. Για τους εργα­ζό­με­νους και το λαό μας, εχθρός μας είναι ο πόλε­μος και όχι οι πρό­σφυ­γες. Παλεύ­ου­με ενά­ντια σε αυτούς που προ­κα­λούν τον ξερι­ζω­μό, ενά­ντια στη συμ­φω­νία Ε.Ε. ‑Τουρ­κί­ας και υπε­ρα­σπί­ζου­με τους πρό­σφυ­γες και τα δικαιώ­μα­τά τους.

Οι εκπαι­δευ­τι­κοί, από την πρώ­τη στιγ­μή στα­θή­κα­με αλλη­λέγ­γυοι με την οργά­νω­ση της βοή­θειας προς τους πρό­σφυ­γες, με συζη­τή­σεις και κινη­το­ποι­ή­σεις. Αγω­νι­στή­κα­με και αγω­νι­ζό­μα­στε για την έντα­ξη των προ­σφύ­γων και των μετα­να­στών στο δημό­σιο σύστη­μα εκπαίδευση.

Αντί­θε­τα, το Υπουρ­γείο Παι­δεί­ας και η ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση προ­σα­να­το­λί­ζε­ται στην γκε­το­ποί­η­ση των προ­σφυ­γό­που­λων, δημιουρ­γώ­ντας δομές εντός των στρατοπέδων.»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο