Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δολοφονεί γυναίκες και παιδιά στη Γάζα το κράτος δολοφόνος Ισραήλ — «Κάθε μέρα ξυπνάμε με νεκρούς, παιδιά και γυναίκες»

Ισρα­ήλ και Παλαι­στί­νιοι μαχη­τές συμ­φώ­νη­σαν να τηρή­σουν μια εκε­χει­ρία στη Λωρί­δα της Γάζας από σήμε­ρα βρά­δυ Κυρια­κής, όπως προ­τά­θη­κε από το Κάι­ρο, ανέ­φε­ραν πηγές. Μια πηγή ασφα­λεί­ας της Αιγύ­πτου είπε ότι το Ισρα­ήλ συμ­φώ­νη­σε με την προ­σφο­ρά εκε­χει­ρί­ας, ενώ ένας Παλαι­στί­νιος αξιω­μα­τού­χος που γνω­ρί­ζει τις προ­σπά­θειες αιγυ­πτια­κής δια­με­σο­λά­βη­σης είπε ότι η κατά­παυ­ση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ στις 22:00 τοπι­κή ώρα και ώρα Ελλάδας.

Εκπρό­σω­ποι του Ισρα­ήλ και της Ισλα­μι­κής Τζι­χάντ, δεν επι­βε­βαί­ω­σαν τη συμ­φω­νία για εκε­χει­ρία, λέγο­ντας μόνο ότι βρί­σκο­νται σε επα­φή με το Κάιρο.

Είκο­σι εννέα άνθρω­ποι, μετα­ξύ των οποί­ων έξι παι­διά, δολο­φό­νη­σε το Ισρα­ήλ στη Λωρί­δα της Γάζας από την έναρ­ξη των νέων βομ­βαρ­δι­σμών που εξα­πο­λύ­ει το κρά­τος – δολο­φό­νος του Ισρα­ήλ σε βάρος του παλαι­στι­νια­κού λαού, με τη στή­ρι­ξη των ΗΠΑ και της ΕΕ, και με στό­χο να εξα­λεί­ψει κάθε αντί­στα­ση στην παρά­νο­μη κατο­χή παλαι­στι­νια­κών εδαφών.

Στην πρώ­τη ανα­κοί­νω­ση, το υπουρ­γείο είχε ανα­φέ­ρει ότι 32 Παλαι­στί­νιοι σκο­τώ­θη­καν σε ισραη­λι­νά χτυ­πή­μα­τα που έχουν γίνει από την Παρα­σκευή. Λίγο αργό­τε­ρα εξέ­δω­σε δεύ­τε­ρη ανα­κοί­νω­ση, σύμ­φω­να με την οποία ο απο­λο­γι­σμός είναι 29 νεκροί και 253 τραυματίες.

Ωστό­σο, το Ισρα­ήλ, κατά τη συνή­θη πρα­κτι­κή του, αρνή­θη­κε ότι οι βάρ­βα­ρες επι­δρο­μές του προ­κά­λε­σαν το θάνα­το παι­διών και ισχυ­ρί­στη­κε ότι πολ­λά παι­διά σκο­τώ­θη­καν στην Τζα­μπά­λια, στο βόρειο τμή­μα της Λωρί­δας της Γάζας, από πύραυ­λο που εκτο­ξεύ­θη­κε από τον Ισλα­μι­κό Τζι­χάντ κατά του ισραη­λι­νού εδά­φους, αλλά έπλη­ξε από σφάλ­μα το παλαι­στι­νια­κό έδαφος.

«Κάθε μέρα ξυπνά­με με νεκρούς, παι­διά και γυναί­κες», είπε ο Αμπού Μαχ­μούντ αλ-Μαντ­χούν, 56 ετών, στην πόλη της Γάζας. «Κάθε στιγ­μή που κατα­στρέ­φε­ται ένα δια­μέ­ρι­σμα ή ένα σπί­τι, άνθρω­ποι σκο­τώ­νο­νται, τραυ­μα­τί­ζο­νται ή εκτοπίζονται».

Ο μονα­δι­κός σταθ­μός ηλε­κτρο­πα­ρα­γω­γής στον θύλα­κα των 2,3 εκα­τομ­μυ­ρί­ων κατοί­κων διέ­κο­ψε τη λει­τουρ­γία του λόγω έλλει­ψης καυ­σί­μων, καθώς το Ισρα­ήλ έκλει­σε τις συνο­ρια­κές δια­βά­σεις με τη Γάζα τις τελευ­ταί­ες ημέ­ρες, δια­κό­πτο­ντας ουσια­στι­κά τις παρα­δό­σεις ντίζελ.

Οι δια­κο­πές ρεύ­μα­τος, συχνές έτσι κι αλλιώς στη Γάζα, έχουν πολ­λα­πλα­σια­στεί έκτο­τε, σημεί­ω­σε δημο­σιο­γρά­φος του Γαλ­λι­κού Πρακτορείου.

Η παλαι­στι­νια­κή οργά­νω­ση Ισλα­μι­κό Τζι­χάντ επι­βε­βαί­ω­σε σήμε­ρα πως ένα εκ των ηγε­τι­κών στε­λε­χών της σκο­τώ­θη­κε σε ισραη­λι­νή αερο­πο­ρι­κή επι­δρο­μή στη Λωρί­δα της Γάζας.

«Οι Ταξιαρ­χί­ες Αλ Κουντς θρη­νούν τον ηγέ­τη τους Χαλίντ Μαν­σούρ, μέλος του συμ­βου­λί­ου ασφα­λεί­ας και διοι­κη­τή του νότιου τομέα (της Λωρί­δας της Γάζας) ο οποί­ος έγι­νε “μάρ­τυ­ρας” ως απο­τέ­λε­σμα ισραη­λι­νής αερο­πο­ρι­κής επι­δρο­μής χθες (Σάβ­βα­το)», ανα­φέ­ρει η ανα­κοί­νω­ση της παλαι­στι­νια­κής οργάνωσης.

Οι Ταξιαρ­χί­ες Αλ Κουντς είναι το ένο­πλο σκέ­λος της παλαι­στι­νια­κής οργά­νω­σης Ισλα­μι­κή Τζιχάντ.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι την Παρα­σκευή είχε βρει τον θάνα­το ο Ταϊ­σίρ Τζα­μπά­ρι, φερό­με­νος επι­κε­φα­λής της Ισλα­μι­κής Τζι­χάντ στο βόρειο τμή­μα της Λωρί­δας της Γάζας.

Την προη­γού­με­νη εβδο­μά­δα, ο ισραη­λι­νός στρα­τός είχε συλ­λά­βει ηγε­τι­κό στέ­λε­χος της παλαι­στι­νια­κής οργά­νω­σης στη Δυτι­κή Όχθη.

Περί­που 40 μέλη της οργά­νω­σης συνε­λή­φθη­σαν επί­σης τις τελευ­ταί­ες δύο ημέ­ρες στη Δυτι­κή Όχθη, παλαι­στι­νια­κό έδα­φος που κατέ­χε­ται από το εβραϊ­κό κρά­τος από το 1967.

«Η αντί­στα­ση» είναι «ενω­μέ­νη στη μάχη» ενα­ντί­ον του Ισρα­ήλ, δια­βε­βαί­ω­σε ο Φαου­ζί Μπαρ­χούμ, ένας εκπρό­σω­πος της Χαμάς, που κυβερ­νά στη Γάζα, αλλά δεν έχει λάβει μέχρι στιγ­μής μέρος σε αυτή την ένο­πλη σύγκρουση.

Ο Ισραη­λι­νός πρω­θυ­πουρ­γός Για­ΐρ Λαπίντ δήλω­σε ότι η επι­χεί­ρη­ση στη Γάζα θα συνε­χι­στεί για «όσο χρεια­στεί», χαρα­κτη­ρί­ζο­ντας τον βομ­βαρ­δι­σμό που σκό­τω­σε τον Χαλίντ Μαν­σούρ «εξαι­ρε­τι­κό αποτέλεσμα».

Αυτός ο βομ­βαρ­δι­σμός στη Ράφα στην νότια Λωρί­δα της Γάζας σκό­τω­σε οκτώ ανθρώ­πους, σύμ­φω­να με το υπουρ­γείο Εσω­τε­ρι­κών της Γάζας.

Στο μετα­ξύ, το Στέιτ Ντι­πάρ­τμεντ δήλω­σε χθες ότι υπο­στη­ρί­ζει πλή­ρως το δικαί­ω­μα του Ισρα­ήλ στην αυτο­ά­μυ­να, επι­βε­βαιώ­νο­ντας ότι η νέα κλι­μά­κω­ση της ισραη­λι­νής επι­θε­τι­κό­τη­τας γίνε­ται με τη στή­ρι­ξη των ΗΠΑ.

Ο πρό­ε­δρος της Αιγύ­πτου Αμπ­ντέλ Φατάχ αλ Σίσι δήλω­σε το Σάβ­βα­το ότι εργά­ζε­ται «ακού­ρα­στα» για να απο­κα­τα­στή­σει την ηρε­μία στη Γάζα, δια­με­σο­λα­βώ­ντας μετα­ξύ Ισρα­ήλ και Παλαιστινίων.

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο