Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δολοφονούν ξανά τον Παύλο Φύσσα

Γράφει ο Νίκος Μόττας //

Η πρόταση της εισαγγελέως του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, η οποία «βγάζει λάδι» τη ναζιστική εγκληματική συμμορία της Χρυσής Αυγής, έρχεται να δολοφονήσει ξανά, για δεύτερη φορά, τον Παύλο Φύσσα.

Δεν είμαστε, ούτε παριστάνουμε τους δικαστές, αλλά είναι απορίας άξιο με ποιο σκεπτικό η εισαγγελέας αποσυνδέει τη δολοφονία Φύσσα και τις άλλες επιθέσεις των χρυσαυγιτών (ΠΑΜΕ, αλιεργάτες) από τον ευρύτερο σχεδιασμό της ναζιστικής εγκληματικής συμμορίας.

Έξι χρόνια μετά το φονικό στο Κερατσίνι, με τη ακροαματική διαδικασία στο δικαστήριο να έχει ολοκληρωθεί, έχουν δει το φως της δημοσιότητας δεκάδες ντοκουμέντα και στοιχεία που αποκαλύπτουν, πέραν πάσης αμφιβολίας, τον βαθιά εγκληματικό χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής. Ένας εγκληματικός χαρακτήρας που πηγάζει από την ίδια την ιδεολογία της οργάνωσης, το ναζισμό.

Όλα αυτά τα χρόνια, παρά τις κορώνες περί «αντιφασισμού», το αστικό πολιτικό σύστημα, σε όλο του το φάσμα, καλλιέργησε στάση ανοχής απέναντι στη δράση και το ρόλο των χρυσαυγιτών. Από αστικά επιτελεία επιχειρήθηκε – και βρίσκεται σε εξέλιξη μέχρι σήμερα- μια προσπάθεια «κάθαρσης» των ναζιστών, έτσι ούτως ώστε να μπορέσουν στο μέλλον να διαδραματίσουν έναν διαφορετικό ρόλο στις διεργασίες του αστικού πολιτικού συστήματος.

Προς αυτήν την κατεύθυνση μπορεί να αξιοποιηθεί ακόμη και η δίκη της Χ.Α. Η αστική δικαιοσύνη, άλλωστε, έχει αποδείξει πως όχι μόνο δεν είναι «τυφλή», αλλά αντίθετα ξέρει να αλληθωρίζει προς τα εκεί που επιβάλλει η άρχουσα τάξη. Κι’ αν χρειαστεί θα δολοφονήσει και δεύτερη και τρίτη φορά τον Π.Φύσσα, «ποδοπατώντας» το θρήνο μιας μάνας και τα αντιφασιστικά αισθήματα του λαού μας, κλείνοντας υποκριτικά τα μάτια στην αλήθεια.

Σήμερα, ακόμη και ο πλέον αφελής είναι αδύνατον να μην αντιλαμβάνεται το προφανές: Πως το ίδιο το σύστημα που γέννησε και εξέθρεψε το ναζιστικό τέρας της Χρυσής Αυγής ούτε μπορεί, ούτε πολύ περισσότερο θέλει, να την στραγγαλίσει.

Γι’ αυτό, ισχύει στο ακέραιο η εκτίμηση του ΚΚΕ στο ξεκίνημα της δίκης πως «ο φασισμός, ο ναζισμός πρέπει να καταδικαστεί όχι μόνο από το δικαστήριο, αλλά από τον ίδιο τον ελληνικό λαό και σ’ αυτό μπορεί να συμβάλει το ίδιο το εργατικό – λαϊκό κίνημα, που θα απομονώνει την εγκληματική ναζιστική Χρυσή Αυγή και θα δυναμώνει τη δράση του ενάντια στο εκμεταλλευτικό σύστημα που γεννά και θρέφει το ναζισμό».