Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Δραματική έκκληση καρκινοπαθών για τις ελλείψεις ογκολογικών φαρμάκων

Ανοιχτή Επιστολή Προς Υπουργό Υγείας για Ελλείψεις Ογκολογικών Φαρμάκων απευθύνει ο Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού Νομού Αχαΐας:

Προς τον Υπουργό Υγείας
Κο Ανδρέα Ξανθό
Αξιότιμε κε Υπουργέ,

Με μεγάλη έκπληξη, ομολογουμένως δυσάρεστη, για μια ακόμη φορά πληροφορηθήκαμε, από τα Ογκολογικά Τμήματα των δύο Νοσοκομείων της περιοχής μας, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΟΗΘΕΙΑ» και Γενικό Νοσοκομείο Πατρών « ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ», αλλά και από τους ογκολογικούς ασθενείς που απευθύνονται σε αυτά, ότι υπάρχουν ελλείψεις σε βασικά ογκολογικά φάρμακα.

Πιο συγκεκριμένα η ενημέρωση που έχουμε, κάνει λόγο για ελλείψεις σημαντικών ογκολογικών φαρμάκων  και από τα δυο Νοσοκομεία της πόλης που καλύπτουν ολόκληρη της περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας: το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΟΗΘΕΙΑ» και το Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας».  Τα φάρμακα που λείπουν είναι:

ALIMTA της φαρμακευτικής εταιρείας Eli Lilly
KEYTRUDA της φαρμακευτικής εταιρείας Merck
OPDIVO της φαρμακευτικής εταιρείας Bristol-Myers SQUIBB
ERBITUX της φαρμακευτικής εταιρείας Merck
MABTHERA
HERCEPTIN
KADCYLA
PERJETA (τα 4 τελευταία της φαρμακευτικής εταιρείας Roche)

Η τεράστια ανθρωπιστική κρίση που τόσο άδικα και απρόσμενα έπληξε την χώρα μας και έφερε τους ανθρώπους στα όρια του εαυτού τους,  έχει πρόσωπο, έχει εικόνα, τους πάσχοντες συμπολίτες μας, το πλέον ευαίσθητο κομμάτι της κοινωνίας μας. Ο καρκίνος, στην Ελλάδα της κρίσης, για πολλούς λόγους, που δεν είναι του παρόντος, θερίζει και εσείς το ξέρετε καλύτερα από τον καθένα. Αμέτρητα τα κρούσματα και δυστυχώς σε όλο και μικρότερες ηλικίες. Οι πάσχοντες συμπολίτες μας, πολλαπλασιάστηκαν σε απόλυτους αριθμούς (με επίσημα στοιχεία), ενώ υπερτριπλασιάστηκε ο αριθμός εκείνων, που πλέον  αδυνατούν, εξαιτίας των πενιχρών ή και ανύπαρκτων εισοδημάτων τους,  να πραγματοποιήσουν θεραπείες εκτός νοσοκομείου, ιδιωτικά. Αυτοί οι άνθρωποι είναι σήμερα τα θύματα όχι μόνο μιας αδυσώπητης αρρώστιας που δεν δείχνει κανένα έλεος αλλά και μιας ανάλγητης πολιτείας, που τους αντιμετωπίζει σαν στατιστικά, σαν νούμερα, και τον θάνατό τους ως παράπλευρη απώλεια ενός ακήρυχτου πόλεμου.

H μεγάλη ελπίδα για τον ογκολογικό ασθενή είναι η θεραπεία του. Η χημειοθεραπεία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και αποτελεσματικότερα όπλα στα χέρια της επιστήμης για την αντιμετώπιση του καρκίνου, σήμερα. Οποιαδήποτε καθυστέρηση και στέρηση από τον ογκολογικό ασθενή της θεραπείας του, είναι απάνθρωπη και απαξιωτική.

Κύριε υπουργέ, παρακαλούμε να δείτε με μεγάλη ευαισθησία το παραπάνω ζήτημα. Εμείς, ως γυναίκες που βιώσαμε οι ίδιες την εμπειρία ως πάσχουσες από καρκίνο του μαστού, αλλά και εσείς, ως εκ της ιδιότητας σας αλλά και της θέσης σας, γνωρίζουμε, όσο κανείς άλλος, πως η έγκαιρη λήψη του ογκολογικού φαρμάκου για τον ογκολογικό ασθενή είναι ζήτημα ζωής και θανάτου.

Κύριε Υπουργέ, γνωρίζουμε, εκτιμούμε και σεβόμαστε την τεράστια προσπάθεια που καταβάλετε στον χώρο της Υγείας, λόγω των παθογενειών του συστήματος,  αλλά και των αντίξοων οικονομικών συνθηκών.

Κύριε Υπουργέ, αναμένουμε από εσάς να προσεγγίσετε το πολύ σοβαρό θέμα που έχει προκύψει, με την δέουσα ευαισθησία, και να δώσετε οριστική λύση στην αυτονόητη ανάγκη των ογκολογικών ασθενών να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στα φάρμακά τους για τη θεραπεία της νόσου.

Προσβλέποντας στην ευαισθησία σας και την αποτελεσματικότητα σας, αναμένουμε ενημέρωση για την εξέλιξη του θέματος.

Με εκτίμηση,
Για το Δ.Σ του Συλλόγου
Η Πρόεδρος                                                                                       Η Γραμματέας
Λιολιώ Κολυπέρα                                                                           Δέσποινα Μαλλιώρη